Η «ψηφιακή εποχή» έχει μεν ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια για την ελληνική οικονομία, με τον μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα ειδικότερα να βρίσκεται σε πολύ ώριμο στάδιο πλέον, εν αναμονή της ολοκλήρωσης ορισμένων σημαντικών έργων, αλλά όπως φαίνεται υπάρχει αρκετός δρόμος να διανυθεί μπροστά για όλους.
Μια διαρκής τεχνολογική εξέλιξη που αφορά φυσικά τη μακρά διαδικασία του digital trasformation και στον ιδιωτικό τομέα: από τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέχρι τους ισχυρούς ομίλους όλων των βασικών κλάδων. Σε βιομηχανία, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, τράπεζες, εμπόριο, ναυτιλία κ.ά.
Σε μια «κούρσα χωρίς τέλος» ουσιαστικά και για τους «παίκτες» της πληροφορικής, εάν υπολογιστεί και το γεγονός ότι θα κληθούν να αναλάβουν μελλοντικά και τη συντήρηση των ψηφιακών συστημάτων που σήμερα παραδίδουν, απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Η «πίτα» των εσόδων τους, υπό αυτές τις συνθήκες, δείχνει… ανεξάντλητη, πόσο μάλλον από τη στιγμή που οι νέες τεχνολογίες, η ΑΙ και τα λογισμικά για κάθε χρήση δημιουργούν συνεχώς νέες δυνατότητες.
Η συμμόρφωση των επιχειρήσεων ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στις φορολογικές και άλλες αρχές της χώρας αποτελεί τη μια όψη του ιδίου νομίσματος, συμπεριλαμβανομένης και της τήρησης των νέων κανόνων κυβερνοασφάλειας.
Όπως έχει αναφερθεί μάλιστα κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, μόνο η αξία της «πίτας» των αθροιστικών πωλήσεων του business software (με κυρίαρχους τις Entersoftone και Epsilon Net) υπολογίζεται τώρα κοντά στα 700 εκατ. ευρώ, από 300-400 εκατ. ευρώ προ 2,5 ετών, με την προοπτική να υπερβεί το όριο του 1 δισ. ευρώ έως το 2028.
Κατά κοινή παραδοχή, η αγορά της πληροφορικής αλλάζει, με το 2026 να θεωρείται μια μεταβατική περίοδος για αυτήν, ενόψει και της εκτέλεσης όλων των έργων που εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι ευκαιρίες στον δημόσιο τομέα βέβαια δεν σταματούν, καθώς υπάρχουν κονδύλια από το ΕΣΠΑ και από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ακόμα περισσότερες ωστόσο φαίνεται ότι θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτονόητα και από διεθνείς συνεργασίες για τους πιο εξωστρεφείς ομίλους του κλάδου…
Ας σημειωθεί ότι πολλές μεγάλες εταιρείες του κλάδου έχουν κρίσιμη παρουσία σε ψηφιακά έργα και για τον δημόσιο και για τον ιδιωτικό τομέα.
Στο συνολικό ανεκτέλεστο – «μαμούθ» των ομίλων πληροφορικής συμπεριλαμβάνονται άλλωστε τα προβλεπόμενα έσοδα από όλες τις πηγές. Επιπλέον, οι διψήφιοι μέσοι ρυθμοί ανάπτυξης διατηρούνται και, όχι τυχαία, υλοποιούνται – ή εκπονούνται- νέα «γενναιόδωρα» επενδυτικά πλάνα από μικρούς και μεγάλους «παίκτες», μη εξαιρουμένου ενός νέου, διαφαινόμενου σερί εξαγορών εντός του 2026. Τα υπόλοιπα, θα αποδειχτούν στην πράξη.
Βιομηχανία, ναυτιλία, ενέργεια
Η άλλη όψη του νομίσματος, λοιπόν, είναι ο εν εξελίξει Ψηφιακός Μετασχηματισμός ολόκληρων κλάδων, που φέρνει τους πρωταγωνιστές της εγχώριας τεχνολογικής αγοράς μπροστά σε νέες αναζητήσεις…
Οι περισσότεροι εξ αυτών «ψάχνουν» νέους τρόπους για να διευρύνουν το εκτόπισμά τους σε αυτήν, να εμπλουτίσουν τα portfolio των υπηρεσιών και των προϊόντων τους και να ενισχύσουν τόσο τα πελατολόγιά τους όσο και τα έσοδα και τις κερδοφορίες τους.
Μια πρόσφατη επιβεβαιώση προήλθε –μέσα από το ρεπορτάζ του newmoney- από την πλευρά της εισηγμένης QnR, η οποία φέρεται να εξετάζει νέες εξαγορές όχι μόνο στο Defence Tech, αλλά και εταιρείας software με εξειδίκευση και πελατολόγιο στη ναυτιλία, μια πολλά υποσχόμενη αγορά.
Η Profile, leader στο λογισμικό χρηματοπιστωτικό, αξιοποιεί δυναμικά την Τεχνητή Νοημοσύνη, με την ενσωμάτωσή της στα προϊόντα της, τα οποία διαθέτει σε περισσότερες από 50 χώρες και εσχάτως «πάτησε το πόδι της» πιο γερά και στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας με τη συμφωνία εξαγοράς του 87,23% της Algosystems.
Έδαφος κερδίζει ταυτόχρονα αυτή την περίοδο και ο κλάδος του Energy Tech, με τη συμμετοχή και startup εταιρειών, όπου αναμένονται νέες επενδύσεις και από ισχυρά ελληνικά funds (ένα παράδειγμα είναι το Venture Friends 4), ενώ καταγράφονται και συνεργασίες όπως αυτή της METLEN με την Power Factors, κορυφαία εταιρεία λογισμικού για την ολιστική διαχείριση αιολικών, φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
Η ανάπτυξη λογισμικών για την αμυντική βιομηχανία παραμένει σε πρώτη ζήτηση, σε μια αγορά στην οποία αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των τεχνολογικών εταιρειών που εισέρχονται σε αυτήν.
Το ίδιο ισχύει και για την βιομηχανία. Εδώ, η χρήση λογισμικών ποικίλει και ενδεικτικά μπορεί να αναφέρει κανείς τις νέες εφαρμογές που προσομοιώνουν την λειτουργία μηχανών και ακολούθως σχεδιάζουν και προγραμματίζουν με στόχο τη μεγιστοποίηση της παραγωγής και της ποιότητας των αντίστοιχων προϊόντων.
Διαβάστε ακόμη
Χρέη Δημοσίου: Στο μικροσκόπιο οι φορείς που δεν πληρώνουν
Κοντά σε υψηλά τριετίας ο πληθωρισμός στην Κίνα
Σε σταυροδρόμι η ΕΕ για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Mercosur
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.