Του Κώστα Τσαούση

Συγκεντρώνοντας υλικό για τη σημερινή ιστορία, αυτή της 30χρονης Ελίζας Ντούλη από τη Νάουσα Ημαθίας, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό είναι αν και σε ποιον βαθμό δημιουργικοί άνθρωποι της ελληνικής περιφέρειας μπορούν ή θα μπορέσουν στο άμεσο μέλλον, χωρίς σπρώξιμο και χωρίς φακελάκι, να βρουν τον δρόμο προς τα ταμεία του ΕΣΠΑ, ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται το πρόγραμμα κοινοτικής συνδρομής για την ανάπτυξη της χώρας. Και αυτό γιατί το κύμα της νέας επιχειρηματικότητας και οι εκπρόσωποί της, ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια, και τα premium προϊόντα που αξιοποιούν τον πλούτο της γης χρειάζονται πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων και χρηματοδότηση με ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική αγορά και οικονομία. Δεν ξέρω αν η Ελίζα -και η κάθε Ελίζα της ελληνικής περιφέρειας- τα καταφέρει, αλλά η προσπάθειά της αξίζει τον κόπο!

Ο «χρυσός» του Βερμίου

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους. Η Ελίζα γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 σε έναν τόπο όπου δούλευαν στο φουλ οι παραδοσιακές κλωστοϋφαντουργίες και τα ροδάκινα -με ή χωρίς τους συνεταιρισμούς- ήταν ο… χρυσός της περιοχής. Σπούδασε Διοίκηση Οικονομίας στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και αφού έκανε την πρακτική της στην τότε Εμπορική Τράπεζα δούλεψε για πέντε χρόνια στο λογιστήριο μιας εταιρείας. Και μετά… Το μετά έχει ενδιαφέρον. Η Ελίζα κάποια στιγμή επισκέφτηκε -κατά τη διάρκεια πασχαλινών διακοπών- το νησί της Χίου. Εμεινε σε ένα αρχοντικό όπου και δοκίμασε μια μαρμελάδα μανταρίνι. Ηταν το κλικ που χρειαζόταν για να πάρει την τελική απόφαση να γυρίσει στον τόπο της και να φτιάξει το δικό της εργαστήριο για μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Αλλωστε, δεν είχε και πολλές εναλλακτικές. Τα πράγματα είχαν δυσκολέψει και η ίδια γνώριζε ως στέλεχος του λογιστηρίου ότι η θέση της -κατά συνέπεια και ο μισθός- ήταν επισφαλής και προετοιμαζόταν…

Ο λόγος στην Ελίζα: «Το εργαστήρι βρίσκεται στη Νάουσα και είναι φτιαγμένο σύμφωνα με τις δικές μου επιλογές. Τα φρούτα που χρησιμοποιώ κατά κύριο λόγο προέρχονται από την περιοχή της Νάουσας στους πρόποδες του Βερμίου. Οι μαρμελάδες και τα γλυκά δημιουργούνται αποκλειστικά και μόνο από φρέσκα φρούτα, ζάχαρη και χυμό φρέσκου λεμονιού, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Η παραγωγή τους γίνεται με τον κλασικό παραδοσιακό τρόπο».
Το εργαστήρι της Ελίζας ονομάζεται ΜΑΡΜΕΛΙΖΑ, μια σύνθεση από το όνομα της δημιουργού και των δημιουργιών της, των μαρμελάδων. Το εργαστήρι, ένας λιτός και φιλόξενος χώρος -όπως προσδιορίζεται στο site της-, δημιουργείται το 2012.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της επιχείρησης μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει 30 διαφορετικές ετικέτες με μαρμελάδες κάθε μορφής και γούστου, αλλά και πάνω από 15 ετικέτες με γλυκά κουταλιού. Από τα τελευταία ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν οι ετικέτες για όχι και τόσο γνωστά γλυκά, όπως ο ανθός άγριας συκιάς, το καρότο και η κολοκύθα. Το ίδιο ισχύει και για μαρμελάδες που δεν συναντάς εύκολα στα ράφια του εμπορίου, όπως η μαρμελάδα μήλου με κανέλα ή εκείνη με το ροδάκινο με λουίζα. Ακόμη περισσότερο το βλέμμα χορταίνει όταν διαβάζεις τις ετικέτες που μιλούν για μαρμελάδες από ροδάκινα, δαμάσκηνα κ.λπ. με μαύρη ζάχαρη ή και ντομάτα με μπαχαρικά, με κόκκινα κρεμμύδια, με κυνόροδο… Τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες της Ελίζας βρίσκονται διαθέσιμα στο www.marmeliza.gr.

Το στοίχημα

Μαρμελάδες για όλα τα γούστα, λοιπόν, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα της σημερινής ιστορίας. Εκείνο που χρειάζεται να αναδειχθεί είναι το γεγονός ότι μια νέα γυναίκα όχι μόνο βάζει στοίχημα με τον εαυτό της να φτιάξει νόστιμες μαρμελάδες, αλλά θέτει και ως βασικό της στόχο «την αξιοποίηση και την προβολή της πλούσιας καλλιέργειας φρούτων που διαθέτει η περιοχή γύρω από την όμορφη πόλη της Νάουσας στη Μακεδονία και η ανάδειξή τους μέσα από νόστιμες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, με βάση τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής».

Μπορεί να φαίνεται κοινότοπο, αλλά εκείνο που δεν κατόρθωσαν συνεταιρισμοί και κάθε είδους δημόσιοι οργανισμοί το πετυχαίνουν προσπάθειες όπως εκείνες της Ελίζας από τη Νάουσα, που φέρνουν στο προσκήνιο την τοπική παραγωγή, την αξιοποιούν με πολλαπλό τρόπο και δημιουργούν premium προϊόντα που απευθύνονται σε ψαγμένους και απαιτητικούς ουρανίσκους όπου γης. Αλλωστε, το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν γνωρίζει σύνορα και άλλους περιορισμούς… Με άλλα λόγια, στην προσπάθεια της Ελίζας αλλά και όλων όσοι εκπροσωπούν το κύμα της νέας επιχειρηματικότητας -όπου τις περισσότερες φορές σε ένα πρόσωπο συγκεντρώνονται πέραν της μιας ιδιότητας- κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας της νέας γενιάς της δημιουργικής βιομηχανίας στη χώρα μας.

Τα φρούτα της Νάουσας

Η Νάουσα και το κοντινό Βέρμιο ορίζουν την πρώτη ύλη: τα φρούτα της περιοχής. Αυτά στη σωστή στιγμή ωρίμανσης και η έλλειψη συντηρητικών συνεισφέρουν στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και σημαντικής διατροφικής αξίας. Φρέσκα φρούτα, ζάχαρη και χυμός λεμονιού ανακατεμένα μέσα στις κατσαρόλες του εργαστηρίου ΜΑΡΜΕΛΙΖΑ δημιουργούν τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού «Οh, so delizious».