Την πρόβλεψη ότι η εταιρεία θα πραγματοποιήσει break even σε επίπεδο EDITDA το 2021, προσδοκώντας σε όφελος 100 εκ. ευρώ από το σχέδιο αναδιοργάνωσης του ομίλου το 2023, επανέλαβε την Παρασκευή στους αναλυτές η διοίκηση της Ελλάκτωρ, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2020.

Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης αναφέρθηκε και στις συζητήσεις με τις τράπεζες για την ενίσχυση της ρευστότητας του τομέα των κατασκευών, που όπως υποστήριξε συνεχίζονται αλλά και στις επιπτώσεις που θα έχει για την εταιρεία, η έκτακτη εισφορά για τον ΕΛΑΠΕ. Η επιβάρυνση του ομίλου θα είναι της τάξεως των 2,5 έως 3,5 εκ. ευρώ.

Καμία ερώτηση για τις μετοχικές εξελίξεις

Κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 9μηνου, οι ερωτήσεις των αναλυτών περιορίστηκαν στις δραστηριότητες της εταιρείας στον τομέα των κατασκευών, των παραχωρήσεων και των ΑΠΕ.

Εντύπωση μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι η διοίκηση Καλλιτσάντση δεν αναφέρθηκε αλλά ούτε και ρωτήθηκε από τους αναλυτές σχετικά με τις μετοχικές εξελίξεις στην Ελλάκτωρ παρά την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών για συμφωνία με τους εφοπλιστές Μπάκο- Καϊμενάκη, ιδιοκτήτες της Volton και του Αστέρα Τρίπολης. Εξέλιξη που κατά τα φαινόμενα, διαμορφώνει εικόνα σύγκρουσης με το Ολλανδικό Fund της Reggeborgh Invest που επιδιώκει τον έλεγχο του ομίλου Ελλάκτωρ και εμφανίζεται να αγοράζει μετοχές.

Στις ανανεώσιμες πηγές ο κ. Καλλιτσάντσης αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Πορτογαλική EDPR και την επένδυση του 1 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ για την από κοινού ανάπτυξη πρόσθετων 900 MW, που ανακοινώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου.

Όπως τόνισε αφορά νέα έργα και άδειες που διαθέτει ο όμιλος ήδη σε Εύβοια και Πελοπόννησο και Βοιωτία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν την επόμενη τριετία – πενταετία.

Για τα υπό κατασκευή αιολικά πάρκα η διοίκηση είπε πως η ολοκλήρωσή τους οδεύει, κατά πάσα πιθανότητα, προς το τέλος του επόμενου έτους εξαιτίας και των επιπτώσεων της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά την Αττική Οδό, ο κ. Καλλιτσάντσης σημείωσε ότι η κυκλοφορία τον Αύγουστο ήταν μειωμένη -7% , -13% – 16% τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αλλά το Νοέμβριο η πτώση έφτασε στο 50%.

Η Change4Ellaktor πέτυχε τους στόχους

Όταν ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των κατασκευών θα μας επιτρέψει να επενδύσουμε στους τομείς των παραχωρήσεων, της ενέργειας και του περιβάλλοντος» δήλωσε διοίκηση.

Κάνοντας τον απολογισμό των τελευταίων 2,5 ετών που βρίσκεται το τιμόνι του ομίλου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αύξηση της εγκατεστημένης βάσης κατά 65% στις ΑΠΕ, στην απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος και στην έκδοση του «πράσινου ομολόγου» των 600 εκατ. ευρώ.

Ο τομέας κατασκευών τόνισε ο κ. Καλλιτσάντσης αναδιοργανώθηκε. Η ΑΚΤΩΡ αποσύρθηκε από ζημιογόνες δραστηριότητες σε χώρες όπως η Σερβία, η Αλβανία, Βραζιλία, ΗΠΑ, κ.α και πλέον επικεντρώνεται σε Ρουμανία και στο Κατάρ.

Η ΑΚΤΩΡ, είπε στηρίχθηκε με περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια.