Ο ρυθμός με τον οποίο ανακοινώνονται σημαντικές επενδυτικές κινήσεις στη χώρα μας στον χώρο της τεχνολογίας από αμερικανικές εταιρείες αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο!

Μόλις μέσα στο τελευταίο 48ωρο γνωστοποιήθηκαν δύο σημαντικά ντιλς, που αφορούν στην εξαγορά δύο πολλά υποσχόμενων ελληνικών startups.

Το ένα, που δημιούργησε αρκετή αίσθηση, αφορούσε στην εξαγορά της πατρινής Accusonus από την μητρική εταιρεία του Facebook, Meta Platforms.

Το δεύτερο, τελειωμένο ντιλ μάλιστα με επίσημες ανακοινώσεις, αφορούσε την Pollfish και την εξαγορά της απ’ την αμερικάνικη εταιρεία διαδικτυακού μάρκετινγκ, δημοσκοπήσεων καταναλωτών και έρευνας αγοράς με έδρα την Καλιφόρνια, Prodege. Μόλις μία εβδομάδα πριν, είχε προηγηθεί το mega deal της JPMorgan για το 48,5% της Viva Wallet, του πρώτου ελληνικού Unicorn!

Και πληροφορίες του newmoney αναφέρουν ότι λίαν συντόμως θα γνωστοποιηθούν και άλλες ενδιαφέρουσες κινήσεις απ’ την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στη χώρα μας…

Αυτή η τάση, που πλέον έχει αποκτήσει δυναμική, κάνοντας πολλούς πλέον να μιλούν περί «αμερικανικής απόβασης», δεν έχει γίνει ξαφνικά, αλλά έχει καλλιεργηθεί την τελευταία τριετία, όπου φαίνεται ξεκάθαρα πως έχει εδραιωθεί η «ψήφος εμπιστοσύνης» Αμερικανικών κολοσσών στις προοπτικές της χώρας. Κάτι βέβαια που υπογραμμίστηκε ήδη με εμβληματικές επενδύσεις που έχουν γίνει, εξελίσσονται ή έχουν ανακοινωθεί.

Από τα ψηφιακά hubs της Pfizer, της Deloitte, της Accenture και της Cisco Systems που έχουν αναβαθμίσει το στάτους της Θεσσαλονίκης, στο κέντρο R&D που διατηρεί στο ΕΚΦΕ Δημόκριτος και θέλει να μεγαλώσει η Tesla, ως τις μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές που θα προσδώσουν στη χώρα μας χαρακτήρα περιφερειακού κόμβου στη διακίνηση δεδομένων μέσω του cloud, στις οποίες επενδύουν η Microsoft, η Amazon Web Services και η Digital Realty.

Επενδύσεις που παράλληλα έριξαν περισσότερο «φως» σε ένα οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, που με νύχια και με δόντια πάσχιζε τα προηγούμενα χρόνια να βγει στην επιφάνεια, εν μέσω της μεγαλύτερης περιόδου κρίσης που βίωνε η ελληνική οικονομία!

Κάπως έτσι ήρθε πριν κάποιο διάστημα η εξαγορά της Softomotive απ’ τη Microsoft, όπως κι αυτή της Think Silicon απ’ την Applied Materials και αυτές τις ημέρες είχαμε την αποκάλυψη των επενδυτικών σχεδίων της Meta Platforms (Facebook) μέσα απ’ την Accusonus, την ανακοίνωση εξαγοράς της Pollfish από την Prodege και, φυσικά, την περασμένη εβδομάδα το πρώτο ελληνικό «Unicorn», τη Viva Wallet!

Η είσοδος του Facebook

Η Accusonus, την οποία συνίδρυσαν οι Αλέξανδρος Τσιλφίδης και Ηλίας Κοκκίνης το 2013 στην Πάτρα και στην οποία αργότερα εισήλθε και ο Μιχάλης Τζάννες (πρώην CEO της Aware, εισηγμένη εταιρεία στο NASDAQ) με status συνιδρυτού, αλλά και ως angel investor, είναι από τις πρώτες εταιρείες που ανέπτυξαν προϊόντα μηχανικής μάθησης (Machine Learning) στην αγορά λογισμικού επεξεργασίας ήχου.

Σήμερα έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές προϊόντων λογισμικού για την επισκευή ήχου και την παραγωγή μουσικής. Γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η Meta Platforms θέλει όχι μόνο να την εξαγοράσει, αλλά και να την εξελίξει σε «πυλώνα» ενός ευρύτερου οικοσυστήματος κάτω από την ομπρέλα μίας ελληνικής θυγατρικής που θα συστήσει.

Το 2016 η εταιρεία σηκώνει γύρο χρηματοδότησης (seed) από το IQbility και το PJ Tech Catalyst fund. Τρία χρόνια μετά θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος χρηματοδότησης ύψους 3,3 εκατ. δολ. από τους Venture Friends, Big Pi, IQbility, PJTech και μια ομάδα Αμερικανών επενδυτών.

Έκτοτε η εταιρεία επεκτείνει τη παρουσία της στην αγορά των εργαλείων βελτίωσης ήχου για δημιουργούς περιεχομένου video και audio όλων των μεγεθών (από ερασιτέχνες youtubers μέχρι επαγγελματίες και studio).

Η εταιρεία έχει ως έδρα τη Βοστώνη, διατηρεί όμως τον κύριο κορμό δραστηριότητας στην Πάτρα υπό την ομπρέλα θυγατρικής που λειτουργεί ως κέντρο έρευνας και ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι της προσεγγίζουν τους 50. Σε αυτούς όχι μόνο συμπεριλαμβάνονται υψηλής εξειδίκευσης μηχανικοί, επιστήμονες, μαθηματικοί, προγραμματιστές και σχεδιαστές προϊόντων, αλλά επιπλέον ειδικοί στην αγορά περιεχομένου και στη συμπεριφορά των χρηστών.

Μεταξύ 79 – 85 εκατ. το ντιλ για την Pollfish

Έδρα στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Ν. Υόρκη, διατηρώντας όμως δραστηριότητα στην Ελλάδα έχει και η Pollfish των Γιάννη Παπαδάκη, Ανδρέα Βούρκο, Γιάννη Ζαούδη και Ζήση Μπέλλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ντιλ με την Prodege ήταν μεταξύ 79 και 85 εκατ. δολ.

Η Pollfish δραστηριοποιείται στην αγορά των online ερευνών έχοντας για πελάτες της μεγάλα διεθνή brands και επιχειρήσεις. Μάλιστα, οι υπηρεσίες της επιτρέπουν σε μικρές, αλλά και σε μεγάλες εταιρίες της λίστας Fortune 500 να κάνουν έρευνες αγοράς άμεσα, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό. Κάπως έτσι έχει φθάσει σήμερα να έχει στο πελατολόγιο της κορυφαία παγκόσμια brands, κράτη και διεθνούς οργανισμούς.

Εμβληματική η επένδυση στη Viva Wallet

Σε ό,τι αφορά το ντιλ εξαγοράς του 48,5% της Viva Wallet απ’ την JPMorgan την περασμένη εβδομάδα, αυτό πλέον αποτελεί και επισήμως την πλέον εμβληματική επένδυση που έχει γίνει σε ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε ως startup πριν καν επινοηθεί ο όρος!

Πέραν του γεγονότος ότι δημιουργεί τον πρώτο ελληνικό «μονόκερο» φθάνοντας σε αποτίμηση τα 2 δισ. δολ., η συμφωνία: α) Αφορά στο μειοψηφικό μετοχικό μερίδιο της εταιρείας με τους βασικούς μετόχους να διατηρούν πλήρως τις μετοχές τους, β) επιβραβεύει στελέχη της Viva Wallet από 50.000 ευρώ ως 4 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος stock option, γ) δημιουργεί βάση για την ευρωπαϊκή επέκταση μίας μεγάλης αμερικανικής τράπεζας, δ) η εταιρεία όχι μόνο έχει το κύριο μέρος της δραστηριότητας στην Ελλάδα, αλλά και την έδρα της.

Διαβάστε ακόμη:

Το lifting του ΟΑΚΑ, ο νέος διαγωνισμός του Κέντρου Αντισφαίρισης και το ενδιαφέρον ΤΕΜΕΣ – Στασινόπουλου (pics)

Επιδόματα: Αλλαγές στη χορήγησή τους για να μη χάνονται λόγω αντικειμενικών αξιών

Ο μήνας του μέλιτος που τελειώνει στο ΠΑΣΟΚ, οι νέες κατοικίες του Ελληνικού, τα bonus του Καρώνη και το τζακ ποτ του Φέσσα