Με δύο στοχευμένες παρεμβάσεις επιχειρεί να δώσει νέα ώθηση το Υπουργείο Οικονομικών, ενεργοποιώντας προγράμματα που καλύπτουν τόσο το ξεκίνημα μιας ατομικής δραστηριότητας όσο και τη μετεξέλιξη υφιστάμενων εξαγωγικών επιχειρήσεων. Το στίγμα των παρεμβάσεων έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στην ΕΡΤ, προαναγγέλλοντας δύο διαφορετικά, αλλά συμπληρωματικά εργαλεία χρηματοδότησης.

Το πρώτο πρόγραμμα, με τίτλο «Υποστήριξη Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», απευθύνεται σε νέους πτυχιούχους που επιθυμούν να ιδρύσουν ατομική επιχείρηση. Αν και ο επίσημος οδηγός εφαρμογής δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ώστε η δράση να εκκινήσει εντός Μαρτίου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ και στόχος είναι η στήριξη της πρώτης επιχειρηματικής προσπάθειας, με επιχορήγηση για περίοδο λειτουργίας 18 μηνών. Στο σχήμα θα μπορούν να ενταχθούν και πτυχιούχοι που προχώρησαν σε έναρξη δραστηριότητας μέσα στο 2025.

Η ενίσχυση θα καταβάλλεται σε τρεις εξαμηνιαίες δόσεις. Για επιχείρηση με έναν δικαιούχο προβλέπεται συνολικό ποσό 13.000 ευρώ, κατανεμημένο σε 4.400 ευρώ το πρώτο εξάμηνο, 4.300 ευρώ το δεύτερο και 4.300 ευρώ το τρίτο.

Σε περίπτωση συνεργατικού σχήματος με δύο ή περισσότερους ωφελούμενους, το συνολικό ποσό φθάνει τις 21.000 ευρώ, με ενίσχυση 7.000 ευρώ ανά εξάμηνο. Επιπλέον, εφόσον η νέα επιχείρηση προχωρήσει σε πρόσληψη εργαζομένου με σχέση εξαρτημένης εργασίας, προβλέπεται πρόσθετη επιδότηση 15.000 ευρώ για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους, υπό την προϋπόθεση ότι η θέση εργασίας θα διατηρηθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Η επιλογή των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί μέσω συστήματος μοριοδότησης. Πρόσθετα μόρια θα λαμβάνουν πτυχιούχοι που προέρχονται από περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, από περιφέρειες με χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ ή με αρνητικές δημογραφικές τάσεις, καθώς και άτομα με αναπηρία, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής και κοινωνικής συνοχής.

Το δεύτερο πρόγραμμα, υπό τον τίτλο «Παράγουμε εδώ», αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στον Φεβρουάριο με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ. Απευθύνεται σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον δύο διαχειριστικές χρήσεις και δραστηριοποιούνται στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με εξαγωγικό χαρακτήρα.

Βασικός στόχος είναι η μείωση του εμπορικού ελλείμματος και η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, ώστε να καλύπτεται μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης με ελληνικά προϊόντα και να βελτιώνεται η διεθνής ανταγωνιστικότητα.

Στους τομείς παρέμβασης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, φαρμακευτικά προϊόντα, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, χημικά και πλαστικά, βασικά μέταλλα, ηλεκτρονικά, ηλεκτρικές συσκευές, βιομηχανικά μηχανήματα, μεταφορικός εξοπλισμός, καθώς και καταναλωτικά βιομηχανικά προϊόντα όπως ένδυση, υπόδηση και έπιπλα.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις οφείλουν να καταθέσουν επενδυτικό σχέδιο ύψους τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Η επιδότηση καλύπτει το 50% του προϋπολογισμού, με ανώτατο όριο τα 200.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 50% θα αποτελεί ιδιωτική συμμετοχή. Η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες.

Στο πλαίσιο της δράσης μπορούν να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού της παραγωγής, τεχνολογικής αναβάθμισης, έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων, πιστοποίησης και βελτίωσης ποιότητας, σχεδιασμού και branding, καθώς και ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού. Για τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν επαρκή ίδια κεφάλαια, παρέχεται η δυνατότητα λήψης δανείου από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με επιδότηση επιτοκίου 40%, ώστε να διευκολυνθεί η κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής.

Διαβάστε ακόμη 

Nέο κεφάλαιο για τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας – Live η παρουσίαση των συμβάσεων με Chevron – Helleniq Energy

Citi: Νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

12 εμπειρίες που αξίζουν αυτή την εβδομάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα