Ντόμινο αλλαγών στην ασφαλιστική αγορά πυροδοτεί ο νέος κύκλος συγκέντρωσης που κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, μετρώντας ήδη δύο μεγάλα deals -και κάποια άλλα μικρότερα-, καθώς και μια εισαγωγή στο Χ.Α. σε διάστημα λίγων μηνών.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχει ξεκινήσει μια περίοδος όπου όλοι συζητάμε με όλους. Από τη μία, οι μεγάλοι του κλάδου δεν θέλουμε να χάσουμε το τρένο της αγοράς σε έναν κλάδο όπου ο ανταγωνισμός εντείνεται, από την άλλη οι μικροί νιώθουν την ανάγκη να προσδεθούν σε κάτι μεγαλύτερο, ειδάλλως είναι καταδικασμένοι», λέει στο «business stories» σημαίνον στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς που για ευνόητους λόγους δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομά του. Ηδη τα ραντεβού μετά και το τελευταίο μεγάλο deal, την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την αμερικανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων CVC Capital Partners, έχουν αυξηθεί.

Και όχι τυχαία, αφού το σύνολο της αγοράς εκτιμά ότι η συμφωνία που ουσιαστικά συνδέει τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας με τον μεγαλύτερο ιδιωτικό πάροχο υπηρεσιών υγείας, τη Hellenic Healthcare, ιδιοκτησίας επίσης του CVC, είναι το κλειδί που θα πυροδοτήσει τεκτονικές αλλαγές στον κλάδο. Γι’ αυτό εξάλλου και την περασμένη εβδομάδα μέσω του «b.s.» ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού προανήγγειλε μια μεγάλη έρευνα της Επιτροπής στον χώρο των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και της ασφαλιστικής αγοράς.

«Αν σε αυτό συμπεριληφθούν και οι επερχόμενες αλλαγές στους κανόνες του πανευρωπαϊκού εποπτικού πλαισίου Solvency II, μέσω των οποίων θα αυξηθούν οι απαιτήσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα περιθώρια σε μια αγορά ήδη ανταγωνιστική περιορίζονται. Και το θέμα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μόνο να μπορείς να αντεπεξέλθεις στους νέους κανόνες, αλλά και να μπορείς να επενδύεις σε υπηρεσίες και προϊόντα ώστε να παραμείνεις ζωντανός και δυνατός στην αγορά. Επομένως, ο χάρτης των δεκάδων εταιρειών, κάπου 60, που δραστηριοποιούνται σήμερα θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση», σημειώνει το ίδιο στέλεχος.

Τα σενάρια και οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων

Οι πληροφορίες που διαρρέονται το τελευταίο διάστημα για ραντεβού που κλείνονται βολιδοσκοπώντας προθέσεις έχουν αυξηθεί. Σε αυτές κυριαρχούν ως στόχοι κυρίως οι μεγαλύτερες εναπομείνασες ελληνικές εταιρείες του κλάδου, όπως η Ευρωπαϊκή Πίστη, ο Νέος Ποσειδών και οι Ασφάλειαι Μινέττα. Ακόμα και η Interlife, παρότι εισήλθε στο Χ.Α. πρόσφατα, αντλώντας χρηματοδοτική στήριξη αλλά και αποκτώντας ένα αναβαθμισμένο προφίλ εταιρείας. Εξάλλου έχει προηγηθεί και το παράδειγμα της Interamerican περίπου προ 20ετίας, όταν το Χ.Α. έγινε το όχημα για το deal με τον σημερινό βασικό μέτοχό της.

Το ενδιαφέρον στοιχείο επίσης είναι ότι από τη στιγμή που έκλεισε η συμφωνία της CVC Capital Partners με την Εθνική Ασφαλιστική σχεδόν ταυτόχρονα στελέχη της πρώτης άρχισαν να κλείνουν ραντεβού και με άλλες, μικρότερες ασφαλιστικές προκειμένου να εξεταστεί μια περαιτέρω ενδυνάμωση του ασφαλιστικού εγχειρήματος της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων, της οποίας στρατηγική είναι, ανεξαρτήτως κλάδου, να δημιουργεί αδιαμφισβήτητους leaders. Κάτι που μετά τη Hellenic Healthcare επιχειρεί να κάνει με τη Vivartia στον χώρο των τροφίμων.

Μεγάλη κινητικότητα, όμως, υπάρχει και στις μικρότερες εταιρείες ασφαλίσεων. Εκπρόσωπος του fund I3CP, που ειδικεύεται στον χώρο των ασφαλίσεων και στο οποίο μέτοχος είναι και η Εκκλησία της Ελλάδος, έλεγε στο «b.s.» ότι το fund έχει προσεγγίσει και εξετάζει πολλές περιπτώσεις ελληνικών εταιρειών. Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν προ διμήνου το συγκεκριμένο fund ανακοίνωσε την εξαγορά της ρουμανικής City Insurance, που έχει παρουσία στην ελληνική αγορά μέσω του καθεστώτος ελεύθερης παροχής υπηρεσιών έχοντας πάνω από 150.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων.

Τα σενάρια, πάντως, που διακινούνται αφορούν και μεγάλες εταιρείες, όπως η Metlife, που λόγω της αναθεώρησης στρατηγικής του ομίλου διεθνώς κάποιες δραστηριότητες είχαν τεθεί προς πώληση. Αν και τα σενάρια αυτά δεν επιβεβαιώνονται για την ελληνική θυγατρική, το γεγονός ότι κάτι αντίστοιχο προηγήθηκε με την ΑΧΑ, που οδήγησε τελικά στο mega deal με την Generali, είναι αρκετό για να διατηρείται στα πηγαδάκια.

Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική επιλογή του ομίλου ΑΧΑ να αποεπενδύσει από τη χώρα μας, αλλά και από αρκετές άλλες, ήταν αυτή που αποτέλεσε και το έναυσμα των διαπραγματεύσεων με την ιταλική Generali, η οποία στον αντίποδα ακολουθεί επιθετική στρατηγική επέκτασης στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο συνδυασμός των δύο εταιρειών στην Ελλάδα ουσιαστικά ανακατεύει την τράπουλα σε επίπεδο μεριδίων αλλά και οικονομικών επιδόσεων δημιουργώντας τον τέταρτο μεγαλύτερο παίκτη στην αγορά σε επίπεδο παραγωγής ασφαλίστρων και παράλληλα κλειδώνοντας μια συμφωνία 20ετούς διάρκειας με την Alpha Bank στο bancassurance. Το τελευταίο εξάλλου πλέον αποτελεί ένα μεγάλο τμήμα εσόδων για τις ασφαλιστικές.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό το κομμάτι από το 2017 υπάρχουν η συμφωνία Πειραιώς – NN Hellas, διάρκειας 10 ετών, με οψιόν ανανέωσης για άλλα πέντε, όπως και η συμφωνία Πειραιώς – Ergo Ασφαλιστικής σε προϊόντα Γενικών Ασφαλειών μέχρι το 2030. Επιπλέον, η Εθνική Ασφαλιστική θα έχει πάντα συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, ενώ το ίδιο συμβαίνει στην περίπτωση Eurolife – Eurobank, που είναι συγγενείς εταιρείες.

Οι πρόθυμοι

Συνολικά, στη διαδικασία αναδιαμόρφωσης του χάρτη των ασφαλιστικών εταιρειών εμφανίζονται έτοιμες να εμπλακούν όλες οι υγιείς εταιρείες και όσες έχουν ισχυρούς μητρικούς ομίλους, με στόχο να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους στάτους. Τουλάχιστον δύο διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών δεν έχουν διστάσει να μιλήσουν ανοιχτά για το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση του νέου χάρτη της ασφαλιστικής αγοράς. Ο πρώτος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Eurolife FFH και πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και ο δεύτερος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican Γιάννης Καντώρος.

«Πάμε σταδιακά σε μεγαλύτερες εταιρείες διότι το επιβάλλουν οι πόροι που χρειάζεται να έχει κανείς για να είναι σε θέση να κάνει πράγματα. Οι μικροί όχι μόνο δεν είναι ανταγωνιστικοί, αλλά δεν βοηθά και το μέγεθός τους ώστε να ανταποκριθούν και στις υποχρεώσεις που έχουν. Οπότε η τάση συγκέντρωσης είναι κυρίαρχη και φυσικά την παρακολουθούμε στενά», δήλωνε πρόσφατα σε εκδήλωση της Interamerican ο τελευταίος. Υπογράμμιζε δε την πρόθεσή του να έχει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις.

«Θέλουμε να συμμετάσχουμε στη δημιουργία της νέας αγοράς. Εχουμε καλή θέση, την οποία θέλουμε να την ενισχύσουμε», σημείωνε χαρακτηριστικά σπεύδοντας βέβαια να προσθέσει ότι η ενίσχυση αυτή θα στηριχθεί πάνω σε ευκαιρίες που μπορούν να εφαρμοστούν στην Interamerican και όχι άκριτα για ό,τι μπορεί να τεθεί προς πώληση.

Το ίδιο περίπου μήνυμα εκπέμπει με συνέπεια τα τελευταία δύο χρόνια και ο κ. Σαρρηγεωργίου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Καντώρος προκάλεσαν ήδη μεγάλες αναδιαρθρώσεις και βελτιώσεις στην εσωτερική οργάνωση και λειτουργία των ομίλων τους επιχειρώντας να ηγηθούν των εξελίξεων και επιτυγχάνοντας βελτίωση των μεγεθών τους παρά την πανδημία.

«Το κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο θα συνεχιστεί», έλεγε με σιγουριά ο κ. Σαρρηγεωργίου στην τελευταία εκδήλωση της Eurolife FFH παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020. «Η ελληνική ασφαλιστική αγορά, παρά το κύμα συγκέντρωσης που προηγήθηκε και παρά το μικρό μέγεθός της, εξακολουθεί να έχει πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της. Τόσο εμείς στη Eurolife FFH όσο και ο βασικός της μέτοχός μας, ο όμιλος Fairfax, πιστεύουμε πολύ στη δυναμική της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Επομένως, θα εξετάσουμε σοβαρά περιπτώσεις εξαγορών όταν και εφόσον αυτές προκύψουν».

Διαβάστε ακόμη:

Ασύλληπτη γκάφα της Nike: Έγραψε λάθος στα ελληνικά το όνομά της

Συντάξεις Ιουλίου: Ολες οι ημερομηνίες πληρωμής σε κύριες και επικουρικές (vid)

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Μέχρι πότε μπορούν να υποβάλλονται στο Taxisnet – Η διαδικασία