Κάτω των εκτιμήσεων των αναλυτών τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Ericsson, καθώς ο σουηδικός όμιλος συνεχίζει να πιέζεται από την υποτονική αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και το αυξανόμενο κόστος των μικροτσίπ, εν μέρει λόγω της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν στα 5,6 δισ. κορόνες (610 εκατ. δολάρια), μειωμένα κατά 20% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας με έδρα τη Στοκχόλμη. Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 5,84 δισ. κορόνες, ενώ και τα έσοδα της περιόδου κινήθηκαν κάτω από τις προσδοκίες.
Πίεση από το κόστος και τα chips
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυξανόμενο κόστος εισροών, ιδιαίτερα στους ημιαγωγούς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Börje Ekholm. «Στόχος μας είναι να αντισταθμίσουμε αυτές τις πιέσεις μέσω στενότερης συνεργασίας με πελάτες και προμηθευτές, καθώς και μέσω αντικατάστασης προϊόντων και ενεργειών βελτίωσης της αποδοτικότητας».
Η Ericsson, όπως και άλλοι κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, βρίσκεται εδώ και χρόνια αντιμέτωπη με ασθενή ζήτηση από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς οι αναμενόμενες επενδύσεις για την αναβάθμιση των δικτύων 5G δεν υλοποιήθηκαν στον βαθμό που είχε προβλεφθεί.
Απαντώντας σε αυτή την πραγματικότητα, η εταιρεία έχει στραφεί σε επιθετική μείωση δαπανών, καταργώντας περίπου 5.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως το 2025, ενώ σχεδιάζει να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και φέτος.
Παράλληλα, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο το πρώτο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών στην ιστορία της και γνωστοποίησε ότι το πρόγραμμα ύψους 15 δισ. κορόνων θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν από τις 23 Απριλίου.
Την ίδια στιγμή, η φινλανδική ανταγωνίστρια Nokia Oyj επιχειρεί να τοποθετηθεί ως βασικός ευρωπαϊκός προμηθευτής, καθώς η ήπειρος αναζητά τρόπους να μειώσει την εξάρτησή της τόσο από αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες όσο και από κινεζικούς κατασκευαστές εξοπλισμού.
Ωστόσο, ο Ekholm έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την κατεύθυνση αυτή, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την υπερβολική έμφαση στην ευρωπαϊκή τεχνολογική κυριαρχία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τη σημαντικότερη αγορά για την Ericsson, με ένα από τα μεγαλύτερα έργα της να είναι το συμβόλαιο ύψους 14 δισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του ασύρματου δικτύου της AT&T Inc., το οποίο εξασφάλισε το 2023.
Η μάχη για την τεχνητή νοημοσύνη
Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών αναζητά ταυτόχρονα τρόπους να αξιοποιήσει τη ραγδαία αύξηση της ζήτησης για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και τις αντίστοιχες επενδύσεις σε υποδομές που απαιτούνται για τη στήριξή τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Nokia έχει ήδη προχωρήσει σε αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων της, δίνοντας προτεραιότητα στα δίκτυα για AI, μετά και την επένδυση 1 δισ. δολαρίων σε μετοχικό κεφάλαιο από τον κολοσσό των ημιαγωγών Nvidia Corp. που ανακοινώθηκε πέρυσι.
Παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα, η μετοχή της Ericsson ενισχύθηκε κατά 1,9% και έκλεισε στις 110,25 κορόνες στη Στοκχόλμη την Πέμπτη, καταγράφοντας συνολικά άνοδο 22% από την αρχή του έτους.
Διαβάστε ακόμη
Mercosur: Πότε τίθεται σε προσωρινή εφαρμογή η συμφωνία με την ΕΕ
Εργασία: Τα βήματα για να δείτε την αποζημίωση που δικαιούστε σε περίπτωση απόλυσης
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.