Το «πράσινο φως» από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται να λάβει τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου το νέο business plan, που θα επιτρέψει στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να συνεχίσει τις συνομιλίες με το fund CVC Capital για την εξαγορά του 80% του ασφαλιστικού της βραχίονα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο νέο σχέδιο, που θα είναι τριετές, αναλύονται τα μεγέθη, που ενδέχεται να το επηρεάσουν, όπως μάκρο, αποδόσεις επενδύσεων, λειτουργικά έξοδα κ..ά., υπό το πρίσμα μίας νέας πραγματικότητας: αυτή της υγειονομικής κρίσης. Όπως προκύπτει από την Ετήσια Χρηματοοικονομική Έκθεση για το 2019, άλλωστε, οι ενδεχόμενες επιπτώσεις από την πανδημία εστιάζονται για την Εθνική Ασφαλιστική στις ακόλουθες περιοχές:

Αξία επενδυτικού χαρτοφυλακίου: Μέσα σε τρεις μήνες η αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας μειώθηκε κατά 76 εκατ. ευρώ, από 3.458 εκατ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου σε 3.383 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2020. «Ο αυξημένος κίνδυνος ώθησε τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο σε ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, με αποτέλεσμα την πτώση της καμπύλης επιτοκίων άνευ κινδύνου και την αύξηση του πιστωτικού περιθωρίου των κρατικών και εταιρικών ομολόγων με χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση», επισημαίνεται στην Έκθεση και προστίθεται: «Οι διακυμάνσεις του πιστωτικού περιθωρίου των ελληνικών ομολόγων, τα οποία αποτελούν σημαντικό ποσοστό του συνολικού ομολογιακού χαρτοφυλακίου, συνοδεύτηκαν και από αντίστοιχες διακυμάνσεις των χαρτοφυλακίων μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων της εταιρείας. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η συνολική ζημιά αποτίμησης των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, που δεν συνδέονται με προϊόντα Unit-Linked, να ανέλθει σε 76 εκατ. ευρώ (-31 εκατ. ευρώ από ομόλογα, -28 εκατ. ευρώ από αμοιβαία κεφάλαια και -17 εκατ. ευρώ από μετοχές). Αξίζει να αναφερθεί πως στο προηγούμενο business plan προβλεπόταν η αύξηση του χαρτοφυλακίου επενδύσεων με ετήσιο ρυθμό πέριξ του 7%.

Εποπτικά ίδια κεφάλαια και Φερεγγυότητα: Πάνω από 100% ήταν ο δείκτης κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας της Εθνικής Ασφαλιστικής στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, με τα ίδια κεφάλαια, ωστόσο, να καταγράφουν μείωση κατά 80,1 εκατ. ευρώ (από 1.062,1 εκατ. ευρώ σε 982 εκατ. ευρώ). Οι προ υγειονομικής κρίσης εκτιμήσεις για αυτά προέβλεπαν αύξηση περίπου 2,5% σε βάθος πενταετίας.

Ρευστότητα: Μείωση κατά 10,6% κατέγραψαν το α’ τρίμηνο του 2020 οι μέσες ημερήσιες εισπράξεις, με τη διοίκηση να σημειώνει πως αυτή δεν έχει επηρεάσει τη δυνατότητα της εταιρείας να καταβάλλει αποζημιώσεις και να εξοφλεί τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της (π.χ. μισθοδοσία προσωπικού, προμηθευτές, φόρους κ.λπ.). Επιπλέον, η Εθνική Ασφαλιστική διατηρεί σημαντικό ποσό καταθέσεων και έντοκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου. Κατά την 31.03.2020, το ταμείο και τα ταμειακά ισοδύναμα ανήλθαν σε 86 εκατ. ευρώ, ενώ τα γραμμάτια σε 638 εκατ. ευρώ. «Το παραπάνω ύψος ταμειακών ισοδυνάμων θεωρείται ως ικανό να απορροφήσει αυξημένες ανάγκες ρευστότητας, εφόσον αυτές δημιουργηθούν», αναφέρεται στην Έκθεση.

Ασφαλιστικές αποζημιώσεις: Α) Ασφαλίσεις Ζωής: δεν υπάρχουν προϊόντα, που να προσφέρουν αποκλειστικά ασφαλιστική κάλυψη έναντι κινδύνου πανδημίας ή επιδημίας. Εντούτοις, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια της εταιρίας δεν προβλέπουν εξαίρεση κάλυψης έναντι των κινδύνων αυτών. Β) Ασφαλίσεις κατά ζημιών: Στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, εκτός των κλάδων Πυρός και Απώλειας Κερδών, η ανωτέρω κάλυψη δεν παρέχεται. Στους κλάδους Πυρός και Απώλειας Κερδών υπάρχουν μόνο δύο συμβόλαια με αμελητέα έκθεση κινδύνου. Γ) Τέλος, σε ό, τι αφορά στις ασφαλίσεις ευθύνης, δεν παρέχεται η εν λόγω κάλυψη.

Παραγωγή και οργανική κερδοφορία: Κατά το μήνα Μάρτιο του 2020 δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη μείωση της παραγωγής, εκτός των προϊόντων εφάπαξ ασφαλίστρου, στα οποία σημειώθηκε μείωση κατά 27,8% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. «Η εν λόγω μεταβολή θεωρείται αναμενόμενη, λόγω των περιορισμών, που ίσχυσαν στις μετακινήσεις ατόμων, ενώ δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίπτωση στην κερδοφορία της εταιρείας, καθώς το περιθώριο κέρδους αυτών των προϊόντων είναι μικρό. Επιπλέον, δεν έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των εξαγορών», τονίζεται, με τη διοίκηση να σημειώνει πως αναγνωρίζει τους κινδύνους, που συνδέονται με την αναμενόμενη οικονομική ύφεση και αξιολογεί συνεχώς τις πιθανές επιπτώσεις στο επιχειρηματικό της σχέδιο.

Προ κορονοιού, πάντως, οι εκτιμήσεις για την παραγωγή ανέφεραν πως αυτή θα «έτρεχε» με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 12%. Όσον αφορά στην οργανική κερδοφορία, η σημαντικότερη επίπτωση προήλθε από τη μείωση της καμπύλης προεξόφλησης των ασφαλιστικών αποθεμάτων κατά 24 μονάδες βάσης, η οποία επηρέασε τα ασφαλιστικά αποθέματα των παραδοσιακών προϊόντων ζωής, αλλά και από τις ζημιές αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων, που συνδέονται με προϊόντα Unit-Linked με εγγύηση, οι οποίες ανήλθαν σε 19 εκατ. ευρώ.