Στην ιδιωτικοποίηση μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (ΣΔΙΤ) όλου του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο εποπτεύει την ΕΥΔΑΠ Παγίων.

Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής περιλαμβάνει τα φράγματα και του ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, τη λίμνη Υλίκης, τις γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, τα υδραγωγεία, τα δίκτυα μεταφοράς μήκους 400 χιλιομέτρων και τα αντλιοστάσια, που αποτελούν την κύρια υποδομή για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αθήνας.

Η αρχή του σχεδιασμού γίνεται με την πρόσληψη τεχνικού, νομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου, οι οποίοι θα υποστηρίξουν την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου( Δ18- Διεύθυνση Έργων Ύδρευσης Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων) στην διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού μέσω ΣΔΙΤ για την διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της ΕΥΔΑΠ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η υλοποίηση του παραπάνω έργου εντάσσεται «στο πλαίσιο των στρατηγικών στόχων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη συντήρηση, λειτουργία και διαχείριση του ΕΥΣ Αθήνας , ώστε να λειτουργεί με το απαιτούμενο υψηλό βαθμό αξιοπιστίας για την ύδρευση της Πρωτεύουσας (απαιτούμενα έργα – επεμβάσεις, νέα έργα κλπ.) .

Την βούληση της κυβέρνησης να παραχωρήσει σε ιδιώτες την λειτουργία και συντήρηση αυτών των υποδομών είχε σκιαγραφήσει από το περασμένο Φθινόπωρο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής. Τότε, ο υπουργός είχε ανακοινώσει σειρά έργων μεταξύ των οποίων και διαγωνισμό για την ανάθεση Ειδικής Διαχειριστικής Μελέτης για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα, με σκοπό τη διερεύνηση της επάρκειας των υδάτων. «Από την μελέτη θα προκύψει ο απαιτούμενος προγραμματισμός και οι προτεραιότητες των μελετών και κατασκευής έργων για την ενίσχυση της ύδρευσης της πρωτεύουσας, αλλά και των υπόλοιπων περιοχών».

Στα προτεινόμενα έργα περιλαμβάνεται και η εκπόνηση μελετών και η σύνταξη τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή πλωτού αντλιοστασίου στη Λίμνη Μαραθώνα και καταληκτικού αγωγού εξωτερικού υδραγωγείου που θα συνδέει το Αντλιοστάσιο με τον υφιστάμενο αγωγό που τροφοδοτεί το Διυλιστήριο Κιούρκων. Επίσης είχε ανακοινωθεί ότι γίνονται μελέτες για τα απαιτούμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή του Μαραθώνα.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται δύο φράγματα ανάσχεσης, το Φράγμα ρέματος Οινόης και το Φράγμα Αγίας Τριάδας, με το εκτιμώμενο κόστος των προτεινόμενων έργων να υπολογίζεται σε  50 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός σχεδιασμός του υπουργείο συναντά «τοίχο» από το σύλλογο των μηχανικών της ΕΥΔΑΠ αλλά και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα σωματεία εργαζομένων.

Όπως σημειώνουν οι ενέργειες για ανάθεση με ΣΔΙΤ της υδροληψίας γίνονται  τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την ΕΥΔΑΠ για τη σύναψη της νέας σύμβασης συνέχισης της 20ετούς σύμβασης (1999-2019) για τη Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος Αθήνας.

Μάλιστα μέσα στην Άνοιξη και μετά από αλλεπάλληλες αναβολές δόθηκε και δεύτερη παράταση της υφιστάμενης  σύμβασης έως τα τέλη  του έτους καθώς οι μέχρι σήμερα πολύμηνες διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία με τα σενάρια για το κόστος του ακατέργαστου νερού που θα επωμιστεί η ΕΥΔΑΠ να αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες.

Με βάση την συμφωνία που έχει γίνει με το ελληνικό δημόσιο, από τη μετοχοποίησή  της ΕΥΔΑΠ το 1999 μέχρι σήμερα, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ είχε αναλάβει την επισκευή συντήρηση και λειτουργία του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας (φράγματα, ταμιευτήρες, υδραγωγεία, κανάλια, γεωτρήσεις, εξωτερικά αντλιοστάσια), η οποία συμψηφιζόταν με την τιμή του ακατέργαστου νερού.

Ωστόσο από πέρσι η ΕΥΔΑΠ Παγίων έχει στείλει το «λογαριασμό» στην ΕΥΔΑΠ, διεκδικώντας αναδρομικές απαιτήσεις συνολικού ύψους  266 εκ. για το κόστος του νερού.

«Με τις παραπάνω διαδικασίες προδιαγράφεται μια σύμπραξη μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που έχει ως αντικείμενο την λειτουργία και συντήρηση του ΕΥΣ στην οποία τόσο η ίδια η ΕΥΔΑΠ. ΑΕ, όσο και το έμπειρο προσωπικό της Διεύθυνσης Υδροληψίας της ΕΥΔΑΠ, αποκλείονται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος μηχανικών της ΕΥΔΑΠ.

Κατά της ΣΔΙΤ τάσσεται και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ κ. Μανώλης Αγγελάκης που πρόσκεινται στην ΝΔ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή θα ανοίξει το ασκό του Αιόλου και ότι θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο 250 εργαζομένους της ΕΥΔΑΠ που εργάζονται στον τομέα της υδροληψίας.

«Το μόνο που θα φέρουν, όπως αποδεικνύει διαρκώς η διεθνής εμπειρία ιδιωτικοποιήσεων του κύκλου του νερού, είναι ότι η αύξηση των τιμολογίων, η περιβαλλοντική επιβάρυνση, η εργασιακή επιδείνωση και οικονομική καταστροφή για τις εταιρίες ύδρευσης-αποχέτευσης», επισημαίνει από την πλευρά το Συμμετοχικό Ενωτικό Κίνημα Εργαζομένων & Συνταξιούχων  ΕΥΔΑΠ (ΣΕΚΕΣ).