Η ExxonMobil φέρεται να συμμετείχε σε μυστικές συνομιλίες με τη ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Rosneft για πιθανή επιστροφή της στη Ρωσία, σηματοδοτώντας εντυπωσιακή αλλαγή πορείας μετά την αποχώρησή της το 2022 λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ανώτερο στέλεχος της Exxon συζήτησε την προοπτική επαναφοράς της στο γιγαντιαίο έργο Sakhalin, υπό την προϋπόθεση ότι Ουάσιγκτον και Μόσχα θα άναβαν το «πράσινο φως» στο πλαίσιο ειρηνευτικής διαδικασίας.
Μετά την εισβολή, η Exxon μείωσε την παραγωγή και επιχείρησε να πουλήσει τη συμμετοχή της, άνω των 4 δισ. δολαρίων, αλλά η Μόσχα εμπόδισε την πώληση και τελικά κατέσχεσε το μερίδιό της. Οι συνομιλίες με τη Rosneft εντάθηκαν γύρω από την ορκωμοσία Τραμπ τον Ιανουάριο, με δημόσιες επαφές στη Ριάντ και ιδιωτικές στο Κατάρ με τον CEO Igor Sechin, στενό συνεργάτη του Πούτιν. Η Rosneft ελπίζει να εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία και την εμπειρία της Exxon.
Ωστόσο, το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει αλλάξει: η ρωσική οικονομία πιέζεται από κυρώσεις, υψηλά επιτόκια και πληθωρισμό, ενώ η κρατική παρέμβαση στον ενεργειακό κλάδο έχει ενταθεί. Οι πετρελαϊκές αγορές έχουν επίσης μετατοπιστεί, με την Ευρώπη να μειώνει την εξάρτηση από το ρωσικό αργό και τη ζήτηση να στρέφεται προς Ασία και Εμιράτα.
Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα θέσει η Μόσχα και από το εάν η Exxon μπορεί να ανακτήσει τις ζημίες της από το Sakhalin. Παρά τις δυσκολίες, η εταιρεία παραμένει στρατηγικός παίκτης στον ενεργειακό τομέα, με περιουσιακά στοιχεία και τεχνογνωσία που εξακολουθούν να προσελκύουν τη ρωσική πλευρά.
Διαβάστε ακόμη
Goldman Sachs: «Βλέπει» πτώση της τιμής του Brent στα 50 δολάρια λόγω υπερπροσφοράς
Γαλλία: Η πολιτική κρίση απειλεί την οικονομική ανάκαμψη – Στον «πάγο» προσλήψεις και επενδύσεις
Domino’s Pizza: Κατάρρευση 21% για τη μετοχή μετά από ζημιές και περικοπή μερίσματος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.