Του Στέλιου Μορφίδη

Έκκληση στους Έλληνες πολίτες να ενημερωθούν, να προσέλθουν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές και να ψηφίσουν άξιους και υπεύθυνους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο «που θα μπορούν να εκπροσωπήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα την εθνική πολιτική στρατηγική», απηύθυνε σήμερα η διοίκηση του ΣΕΒ, αναλαμβάνοντας ως θεσμικός εταίρος πρωτοβουλία ενημέρωσης. Παράλληλα ο Σύνδεσμος μέσω του Προέδρου Θεόδωρου Φέσσα και του αντιπροέδρου Ευάγγελου Μυτιληναίου αφήνει κατά της επιλογής των κομμάτων να καταστήσουν μέρος του πολωμένου πολιτικού παιχνιδιού ενόψει των εθνικών εκλογών τις ευρωεκλογές.

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι που θα μας εκπροσωπήσουν στο ευρωκοινοβούλιο να γνωρίζουν τα θέματα και να φροντίσουν να περάσουν τις θέσεις της Ελλάδας στην ΕΕ», ανέφερε ο κ. Φέσσας κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί. «Είναι άδικη για τις ευρωεκλογές η υποτίμηση που εισπράττουν από τα κόμματα και τους ψηφοφόρους, η Ελλάδα είναι η κατεξοχήν χώρα που θέλει να πετύχει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς το μέλλον της χώρας περνά από την ΕΕ», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

«Τα οφέλη της Ελλάδας απ’ την ΕΕ είναι προφανή. Επίσης οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας μπορούν μόνο μέσω της ΕΕ να αντιμετωπιστούν. Γι αυτό λέμε ότι πρέπει να πάνε στο Ευρωκοινοβούλιο σοβαροί και άξιοι άνθρωποι, που γνωρίζουν το αντικείμενο, που θα μπορέσουν να αναλάβουν καίριες θέσεις και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλα τα ζητήματα», τόνισε ο κ. Φέσσας. «Σκεφτείτε ότι το 80% της εθνικής νομοθεσίας ανάγεται στην Κοινοτική για να μην συζητήσουμε και το θέμα των προγραμμάτων σύγκλισης με τις προτεραιότητες των ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ». Σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει η συζήτηση από εδώ και πέρα και μέχρι τις 26 Μαΐου να γίνει πάνω στη βάση των προκλήσεων και των ευκαιριών που προσφέρει η Ευρώπη στην Ελλάδα που είναι ο μόνος σοβαρός σχηματισμός εθνών που θα μπορούσε η χώρα μας να μετέχει και να δημιουργήσει αξία για τους πολίτες της και την οικονομία της. Οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και ο ΣΕΒ θεωρούν τις ευρωπαϊκές εκλογές πολύ σοβαρές και πρέπει όλος ο κόσμος να λάβει υπόψη του αυτό το μήνυμα».

Μεταξύ των θεμάτων τα οποία ο ΣΕΒ καλεί τα κόμματα να συζητήσουν και να αναδείξουν εν όψει των ευρωεκλογών βρίσκονται τα προγράμματα σύγκλισης, καθώς και θέματα που αφορούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον, την βιομηχανία, την ψηφιακή σύγκλιση και το ενεργειακό κόστος.

Προτεραιότητες για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα εξέδωσε ένα πλαίσιο 12 προτεραιοτήτων, που σύμφωνα με τον ίδιο, θα κρίνει και το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη που αλλάζει. Αυτές είναι:

1. Συμμετοχή Ελλήνων Ευρωβουλευτών σε καίριες Επιτροπές του EK και αναβάθμιση της εμπλοκής τους, με διεκδίκηση εισηγητικού ρόλου σε επιλεγμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

2. Πολιτικές, προτεραιότητες και μηχανισμοί χρηματοδότησης για την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία για την επίτευξη του στόχου της αύξησης της βιομηχανίας στο 12% ΑΕΠ και μεσοπρόθεσμα στο 15%.

3. Ενσωμάτωση ευρωπαϊκής νομοθεσίας με απλό τρόπο που να ευνοεί τη σύγκλιση με την Ευρώπη και να αποτρέπει το ρυθμιστικό ζήλο (gold-plating) που υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα.

4. Αναμόρφωση των ενισχύσεων στην Εσωτερική Αγορά Ενέργειας, με τρόπο που να ενισχύεται η παραγωγή και να αντιμετωπίζονται χρόνιες παθογένειες, παράλληλα με χορήγηση της αντιστάθμισης, με τρόπο που θα διασφαλίζει προστασία από το έμμεσο κόστος εκπομπών CO2 και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.

5. Προστασία από τον κίνδυνο «διαρροής άνθρακα», δηλαδή έκθεση σε ανταγωνισμό από χώρες και επιχειρήσεις χωρίς αντίστοιχες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, παράλληλα με εισαγωγή παγκόσμιων μηχανισμών τιμολόγησης με κατεύθυνση την εναρμόνιση, και δημιουργία παγκόσμιας τιμής άνθρακα.

6. Νέο ΕΣΠΑ που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στη σύγκλιση με την Ευρώπη, με σχεδιασμό για μετρήσιμη βελτίωση επιχειρηματικών χαρακτηριστικών και αναμόρφωση των ποσοστών Κρατικών Ενισχύσεων προκειμένου να αντανακλώνται και οι συνέπειες της κρίσης στο ΑΕΠ των ελληνικών (και άλλων) περιφερειών.

7. Δράσεις και υποδομές για την ταχεία βελτίωση των ελληνικών επιδόσεων στην κυκλική οικονομία ενόψει των νέων, φιλόδοξων στόχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

8. Διασφάλιση του μικρότερου δυνατού κόστος για φορολογούμενους και επιχειρήσεις από την εφαρμογή των ενιαίων κανόνων εποπτείας των συστημικών τραπεζών και ουσιαστική πρόοδο προς το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων.

9. Υποστήριξη για την κάλυψη του χάσματος δεξιοτήτων με νέους μηχανισμούς παρακολούθησης, ενημέρωσης και αξιοποίησης καλών πρακτικών.

10. Προγράμματα διασύνδεσης επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επενδυτικών φορέων με αντικείμενο τις ψηφιακές δεξιότητες και την 4η βιομηχανική επανάσταση.

11. Στήριξη της ικανότητας προσαρμογής στις νέες φορολογικές Οδηγίες με έμφαση στα σημεία που μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των παραγωγικών ελληνικών επιχειρήσεων.

12. Βελτίωση των επενδύσεων για την ολοκλήρωση των παραγωγικών οικοσυστημάτων μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων για το αστικό περιβάλλον, τα δίκτυα και τις υποδομές.

Πόλωση

«Διανύουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και το διακύβευμα δεν αφορά τις ευρωεκλογές, αλλά αναλώνεται στην πόλωση ενώ, εκτός μεμονωμένων υποψηφίων, η συζήτηση δεν ακουμπά τα ζητήματα, δεν αναλύονται πολιτικές και δεν προβάλλεται η στάση που θα έχουν τα κόμματα στην Ευρωβουλή», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. Πρόσθεσε δε ότι η ΕΕ και τα κράτη – μέλη θα πρέπει να λάβουν θέση στο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, τονίζοντας παράλληλα ότι η άνοδος του λαϊκισμού, το Brexit και η αυξανόμενη εσωστρέφεια αλλάζουν ισορροπίες και διαμορφώνουν νέες συμμαχίες. «Μέσα στο ρευστό παγκόσμιο τοπίο η Ελλάδα οφείλει να προωθήσει λύσεις που να ενισχύουν την πραγματική οικονομική ενοποίηση προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών. Ειδικά σήμερα που η Ελλάδα μετά από χρόνια επιδιώκει να σταθεροποιηθεί στις αγορές και να επανακτήσει την προοπτική της ανάπτυξής της μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους για τους πολίτες και το μέλλον μας» ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος

Ο ίδιος πρόταξε το ενεργειακό ζήτημα, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που επιχειρείται η ανασύνθεση της ελληνικής βιομηχανίας, η οποία μπορεί δώσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και καλύτερες θέσεις απασχόλησης.

Από την πλευρά του, ο Θ. Φέσσας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ευρώπη που να μπορεί να σταθεί μόνη στο παγκόσμιο περιβάλλον, υπογραμμίζοντας το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον θα βοηθήσει τις χώρες να σταθούν καλύτερα, με ανταγωνιστικές οικονομίες και καλύτερες θέσεις εργασίας. «Τα οφέλη της Ελλάδας από τη συμμετοχή στην Ευρώπη είναι προφανή άρα δεν τίθεται θέμα να αμφισβητηθεί κατά πόσο η Ευρώπη ωφέλησε την Ελλάδα αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει μόνο μέσω της Ευρώπης μπορούν να απαντηθούν» συμπλήρωσε.

Το δίλημμα

Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουτσοπλιδης τόνισε ότι «το διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών είναι σε ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς πως μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα και να προσαρμοστούμε με μεγαλύτερη επιτυχία. Όλοι μαζί στο πλαίσιο της ΕΕ ή θα επιστρέψουμε ο καθένας στην φαντασιακή ασφάλεια που παρέχει η χώρα του;». Πρόσθεσε επίσης ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σε αυτή την εκστρατεία, αποφάσισε ότι πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτούς τους ψηφοφόρους που ταυτίζονται με τις αξίες που υπηρετεί η ΕΕ αλλά και με την προσέλκυση που έχει για την επίλυση των πραγμάτων, ωστόσο δεν φαίνεται να συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία είτε γιατί αισθάνονται τη φωνή τους ότι δεν έχει αποτέλεσμα ή γιατί έχουν γενικώς απαξιώσει την πολιτική διεργασία.

Όπως σημείωσε στο πλαίσιο της θεσμικής προεκλογικής εκστρατείας, έχει μεγάλη σημασία η παρουσία του ΣΕΒ, που στέλνει ισχυρό κάλεσμα για συμμετοχή στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Για περισσότερα στοιχεία για τις θέσεις του ΣΕΒ και την καμπάνια του πατήστε ΕΔΩ