Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ενέχει τον κίνδυνο να διευρύνει τις ανισότητες, συγκεντρώνοντας τον πλούτο σε έναν περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων και επενδυτών που έχουν χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του κλάδου.
Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της BlackRock τη Δευτέρα, ο Λάρι Φινκ υπογράμμισε ότι η AI θα μπορούσε να εντείνει τις ανισότητες πλούτου, εφόσον οι πολίτες δεν έχουν τρόπο να συμμετάσχουν στην ανάπτυξή της, σημειώνοντας ότι ένα αυξανόμενο τμήμα της κοινωνίας θεωρεί πως ο καπιταλισμός δεν λειτουργεί προς όφελος αρκετών ανθρώπων.
«Ο τεράστιος πλούτος που δημιουργήθηκε τις τελευταίες γενιές κατευθύνθηκε κυρίως σε όσους ήδη κατείχαν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία», έγραψε. «Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί να επαναλάβει αυτό το μοτίβο σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «το ευρύτερο ερώτημα είναι ποιοι συμμετέχουν στα οφέλη. Όταν η χρηματιστηριακή αξία αυξάνεται αλλά η ιδιοκτησία παραμένει συγκεντρωμένη, η ευημερία μοιάζει όλο και πιο μακρινή για όσους βρίσκονται εκτός».
Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν ανατρέψει τις χρηματοπιστωτικές αγορές φέτος και έχουν πυροδοτήσει έναν αγώνα δρόμου μεταξύ μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Meta, η Microsoft, η Alphabet και η Amazon, καθώς επιδιώκουν να αναπτύξουν δικά τους μοντέλα που θα ανταγωνιστούν την OpenAI και την Anthropic.
Τόσο η OpenAI όσο και η Anthropic σχεδιάζουν δημόσιες εγγραφές, αναζητώντας νέες πηγές χρηματοδότησης μετά την εξάρτησή τους από ιδιωτικούς γύρους κεφαλαίων από εξειδικευμένους θεσμικούς επενδυτές.
«Οι εταιρείες που διαθέτουν τα δεδομένα, τις υποδομές και το κεφάλαιο για να αξιοποιήσουν την AI σε μεγάλη κλίμακα είναι αυτές που θα ωφεληθούν δυσανάλογα», ανέφερε ο Φινκ. «Αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και δεν είναι εγγενώς προβληματικό. Η ηγεσία στην αγορά πάντα μεταβάλλεται με την τεχνολογική πρόοδο».
Επενδυτικοί όμιλοι όπως οι Pimco, Apollo Global, Blackstone και Blue Owl έχουν ήδη αναλάβει τη χρηματοδότηση μέρους των τεράστιων επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων.
Ο Φινκ, επικεφαλής του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο, τόνισε ότι είναι κρίσιμο να δημιουργηθούν «ευρύτεροι και πιο προσβάσιμοι» τρόποι ώστε οι πολίτες να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
«Η AI θα δημιουργήσει σημαντική οικονομική αξία. Το να διασφαλιστεί ότι η συμμετοχή σε αυτή την ανάπτυξη θα διευρύνεται παράλληλα είναι τόσο η πρόκληση όσο και η ευκαιρία», ανέφερε.
Η BlackRock, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 14 τρισ. δολαρίων, έχει επίσης ενισχύσει την παρουσία της στον κλάδο. Συνεργάστηκε με τη Microsoft, τη Nvidia και το επενδυτικό ταμείο MGX από το Άμπου Ντάμπι για τη δημιουργία επενδυτικού οχήματος 30 δισ. δολαρίων στην AI. Πέρυσι, το συγκεκριμένο fund και ο βραχίονας υποδομών της BlackRock, GIP, συμφώνησαν στην εξαγορά ύψους 40 δισ. δολαρίων της Aligned Data Centers, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες data centers παγκοσμίως με έδρα το Τέξας.
Διαβάστε ακόμη
Economist: Γιατί η κανονικότητα θα αργήσει να επιστρέψει στις αγορές ενέργειας – Τα σενάρια
Κυριάκος Πιερρακάκης: «Παράθυρο» για νέες παρεμβάσεις μετά το fuel pass (vid)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.