Ο όμιλος Fourlis ανακοινώνει τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2025 στα οποία παρουσιάζει βελτιωμένη λειτουργική απόδοση, επιτυγχάνοντας παράλληλα βασικά στρατηγικά ορόσημα, όπως η αποεπένδυση της Trade Estates και η συνεχιζόμενη επέκταση στα δίκτυα καταστημάτων IKEA, INTERSPORT και Foot Locker.

Βασικά οικονομικά στοιχεία Α’ τριμήνου του 2025

  • Οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε €118,2 εκ., σημειώνοντας αύξηση 1,7% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
  • Σημαντική βελτίωση του μικτού κέρδους, που υποστηρίχθηκε από αποδοτικότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα και βελτιωμένο μείγμα προϊόντων.
    Το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε σε 46,7% το Α’ τρίμηνο 2025, έναντι 44,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2024.
  • Ο όμιλος κατέγραψε ενίσχυση και στη λειτουργική αποδοτικότητα οδηγώντας σε βελτίωση των λειτουργικών κερδών.
    Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε €6,2 εκ. το Α’ τρίμηνο 2025, έναντι €3,6 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2024.
  • Συνεισφορά από τη συγγενή εταιρεία Trade Estates.
    Στις 4 Φεβρουαρίου 2025, ο Όμιλος ολοκλήρωσε την ιδιωτική τοποθέτηση του 16% του μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates, μειώνοντας τη συμμετοχή του σε 47,3%. Ως αποτέλεσμα, η Trade Estates ενοποιείται πλέον με τη μέθοδο της καθαρής θέσης ως συγγενής εταιρεία.

 

Η Trade Estates παρουσίασε αύξηση 10,5% στα συνολικά έσοδα το Α’ τρίμηνο 2025, τα οποία ανήλθαν σε €12,2 εκ. Τα κέρδη μετά από φόρους (εξαιρουμένης της επίδρασης από την αναπροσαρμογή εύλογης αξίας ακινήτων) αυξήθηκαν κατά 37%, φθάνοντας τα €4,1 εκ., ενώ τα κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (Funds from Operations) διαμορφώθηκαν σε €4,6 εκ., σημειώνοντας αύξηση 45,3% σε ετήσια βάση.

Ο όμιλος μείωσε τις ζημίες προ φόρων σε €5,5 εκ. το Α’ τρίμηνο 2025, έναντι ζημιών προ φόρων €7,3 εκ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, που αντιστοιχεί σε βελτίωση κατά 24,7%.

Ο όμιλος περιόρισε τις ζημίες μετά από φόρους στα €4,6 εκ. το Α’ τρίμηνο 2025, έναντι ζημιών μετά φόρων €5,9 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2024, μια βελτίωση κατά 22,5%.

Τα Καθαρά Κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους της μητρικής εταιρείας ανήλθαν σε €2,7 εκ. το Α’ τρίμηνο 2025, έναντι ζημιών €3,7 εκ. το Α’ τρίμηνο 2024. Τα καθαρά αποτελέσματα του Α’ τριμήνου του 2025 περιλαμβάνουν κέρδη ύψους €6,4 εκ. από τη μερική πώληση της συμμετοχής της Trade Estates.

Ο Καθαρός Δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε σε €86,1 εκ. το Α’ τρίμηνο του 2025 έναντι €102,3 εκ. το Α’ τρίμηνο του 2024, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της διοίκησης για διατήρηση χαμηλού δανεισμού και οικονομικής ευρωστίας.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) του Ομίλου κατά το Α’ τρίμηνο του 2025 ανήλθαν σε €6,0 εκ., έναντι €3,8 εκ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, αφορώντας την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων IKEA και Intersport και Foot Locker.

Ο Δημήτρης Βαλαχής, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Fourlis, σχολίασε:

«Το πρώτο τρίμηνο του 2025 αποτέλεσε μια δυναμική εκκίνηση για τον όμιλο, με ενισχυμένη λειτουργική απόδοση και συστηματική υλοποίηση του στρατηγικού μας πλάνου. Προχωρήσαμε σε σημαντικά βήματα, όπως η αποεπένδυση της Trade Estates και η συνεχιζόμενη επέκταση του δικτύου μας. Παρά τις προσωρινές προκλήσεις στις αρχές του τριμήνου, η δραστηριότητα του Ομίλου επέδειξε ανθεκτικότητα, ενισχυμένη από τη βελτίωση των περιθωρίων και την πειθαρχημένη διαχείριση κόστους. Οι θετικές τάσεις που καταγράφονται στο Β’ τρίμηνο ενισχύουν την εμπιστοσύνη μας και παραμένουμε προσηλωμένοι στην κερδοφόρα ανάπτυξη, την επιχειρησιακή αριστεία και τη δημιουργία μακροχρόνιας αξίας».

Η πορεία του δεύτερου τριμήνου

Από την αρχή του 2025 έως και σήμερα, οι πωλήσεις του ομίλου καταγράφουν αύξηση περίπου +6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (+14% στο Β’ τρίμηνο 2025 έως σήμερα). Οι πωλήσεις στον κλάδο Οικιακού Εξοπλισμού είναι αυξημένες κατά +3% από την αρχή του έτους (+9% στο Β’ τρίμηνο έως σήμερα), ενώ ο κλάδος Αθλητικών Ειδών συνεχίζει τη θετική πορεία με αύξηση +12% από την αρχή του έτους (+20% στο Β’ τρίμηνο έως σήμερα).
Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ

Διαβάστε ακόμη

HSBC: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Διπλό «λίφτινγκ» στην 3ετή φοροαπαλλαγή για κλειστά ακίνητα που περνούν σε ενοικίαση

Κατερίνα Μαλαματίνα: Νέο σφυρί και με… σκόντο για τις βίλες στη Μύκονο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα