Στην αγορά ένα όνομα που ακούγεται έντονα τις τελευταίες ώρες είναι αυτό της General Atlantic Service Company, L.P., του αμερικανικού κολοσσού που διεκδικεί τον έλεγχο της Epsilon Net με τίμημα της τάξης των 241 εκατ. ευρώ. Η General Atlantic είναι μια αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης μετοχών που παρέχει κεφάλαια και στρατηγική υποστήριξη σε εταιρείες παγκόσμιας ανάπτυξης, με έδρα τη Νέα Υόρκη, στις ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1980.

Επικεντρώθηκε αρχικά σε επενδύσεις στο λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, το real estate και το λιανικό εμπόριο.  Στις πρώτες μεγάλες επενδύσεις της εταιρείας περιλαμβάνεται η United Health Services.

To 1999 η εταιρεία άνοιξε τα πρώτα της γραφεία στο εξωτερικό, στην Ευρώπη και στην Ασία. Αυτή τη στιγμή διαθέτει 16 γραφεία σε όλο την υφήλιο και απασχολεί περισσότερους από 500 εργαζομένους.  To 2018 επένδυσε στο βρετανικό fintech startup Greensill Capital και το 2019 απέκτησε μερίδιο στην ταξιδιωτική εφαρμογή Kiwi.com.

Η General Atlantic έχει συμμετοχή σε 225 εταιρείες που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στην τεχνολογία, τις υπηρεσίες υγείας και τις βιοεπιστήμες , περί τις 530 επενδύσεις στο ενεργητικό της και επενδυτική παρουσία σε πέντε γεωγραφικές ζώνες από τις ΗΠΑ και την Ινδία μέχρι την Κίνα, την Ευρώπη και τη ΝΑ Ασία.

Τον Ιούνιο του 2023 η General Atlantic ήταν ένατη στη λίστα της Private Equity International με τις 300 μεγαλύτερες εταιρείες private equity παγκοσμίως.

Ιδρυτής της ο εκλιπών Τσαρλς Φίνεϊ,  συνιδρυτής του ομίλου Duty Free Shoppers τον οποίο δημιούργησε το 1960 μαζί με τον  φίλο του Ρόμπερτ Μίλλερ . Ηταν ένας άνθρωπος που πέρασε όλα του τα χρόνια διάγοντας έναν λιτό και απέριττο βίο και που πριν από περίπου 4 δεκαετίες δεσμεύτηκε να χαρίσει όλη την περιουσία του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα πριν φύγει από τη ζωή. Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ, έχουν αναφέρει τον Φίνεϊ ως την κύρια πηγή έμπνευσης για τα φιλανθρωπικά τους ιδρύματα.. Ο Φίνεϊ αφού συσσώρευσε δισεκατομμύρια, δεσμεύτηκε να δωρίσει σχεδόν όλα τα χρήματά του για φιλανθρωπικούς σκοπούς πριν πεθάνει. Εκπλήρωσε την υπόσχεσή του, και  έζησε μια λιτή ζωή, μέχρι τον θάνατο του, τον Οκτώβριο του 2023 σε ηλικία 92 ετών.

Ο Φίνεϊ σε όλη τη διάρκεια της ζωής του δεν αγόρασε ποτέ δικό του αμάξι ή σπίτι, έμενε όλα του τα χρόνια σε ένα νοικιασμένο διαμέρισμα με τη γυναίκα του, πετούσε πάντα με εισιτήριο economy class και φορούσε ένα πλαστικό ρολόι της εμβληματικής μάρκας Casio.

To διάσημο, αμερικανικό περιοδικό Forbes, αποκάλυψε πως ο πρώην δισεκατομμυριούχους προσέφερε το σύνολο της περιουσίας του σε όσους έχουν αληθινή ανάγκη, κρατώντας ελάχιστα για τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ο Φίνεϊ ως φιλάνθρωπος δημιούργησε το σλόγκαν «Giving while living», δηλαδή «δίνε όσο ζεις», προκειμένου να μοιράσει την περιουσία του προτού αφήσει την τελευταία του πνοή. «Ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το ταξίδι. Και για όσους αναρωτιούνται για το Giving While Living: Δοκιμάστε το, θα σας αρέσει», είχε πει ο ίδιος στο Forbes.

Για τον ίδιο κράτησε περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια, σταγόνα στον ωκεανό των δισεκατομμυρίων που είχε συγκεντρώσει επί έξι δεκαετίες.

Ο Φίνεϊ έδωσε μάλιστα όλον τον πλούτο του  ανώνυμα, για να στηρίξει πανεπιστήμια, ιατρικά ιδρύματα, επιστημονικές έρευνες, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και οργανισμούς που αποσκοπούσαν στη βελτίωση της ζωής ευάλωτων ομάδων.

Το fund που δημιούργησε πριν από 44 χρόνια έχει υπό διαχείριση ενεργητικό άνω των 86 δισ. δολαρίων. Και εισέρχεται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, «έχουμε εντοπίσει ανατρεπτικές επιχειρήσεις με δυνατότητες μετασχηματισμού και τις έχουμε βοηθήσει να επεκταθούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Το επιτυγχάνουμε αυτό λειτουργώντας ως πραγματικοί συνεργάτες και αξιοποιώντας κεφάλαιο, την επιχειρησιακή μας τεχνογνωσία και το παγκόσμιο δίκτυό μας

Επενδύουμε σε έξι παγκόσμιους τομείς: Κλίμα, Καταναλωτές, Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Υγεία, Επιστήμες Ζωής και Τεχνολογία».

«Οι επιχειρηματίες με τους οποίους συνεργαζόμαστε μοιράζονται το πάθος μας για την καινοτομία και την τεχνολογία. Αναζητούμε αναδυόμενες εταιρείες με ισχυρές θεμελιώδεις επιδόσεις και οργανική ανάπτυξη, που μπορούν να επιταχύνουν την επέκτασή τους και την κλίμακα τους παγκοσμίως» αναφέρει επίσης στην ιστοσελίδα του το ξένο fund, που αποκτά εμπλοκή στην ελληνική αγορά πληροφορικής.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάμειξη του fund στην ελληνική αγορά πληροφορικής έρχεται να ενισχύσει την κινητικότητα που αναπτύσσεται , καθώς στις αρχές Μαρτίου η Olympia Group του Πάνου Γερμανού προχώρησε σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση της Entersoft. Το τίμημα των 12 ευρώ ανά μετοχή που προτείνει το fund ανεβάζει την αποτίμηση της Epsilon Net στα επίπεδα των 650 εκατ.ευρώ, δηλαδή 100 εκατ. ευρώ πάνω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της.

Διαβάστε ακόμη:  

Έξαρση στα περιστατικά απάτης με κάρτες – Έκαναν… φτερά 24 εκατ. ευρώ το 2023 – Ποιες συναλλαγές είναι πιο επιρρεπείς

Χαμηλές οι εισροές νέων «κόκκινων» δανείων – Τα όπλα των τραπεζών και τα σχέδια έως το 2026

Γιατί η Epsilon Net έγινε πολύφερνη νύφη – Τι φέρνει η συμμαχία Ι. Μίχου, ΕΤΕ, General Atlantic

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ