H start up σκηνή βρίσκεται μόνιμα σε «πρώτο πλάνο» για την ελληνική οικονομία, σε μια εποχή που η τεχνολογία διαδραματίζει βασικό ρόλο στις εξελίξεις. Κάθε δράση υπέρ της ενίσχυσης της νεοφυούς επιχερηματικότητας αποτελεί κατ’ επέκταση ένα συνολικότερο βήμα ανάπτυξης για την χώρα.

Μια από τις ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες των ημερών προς αυτή την κατεύθυνση ανέδειξε πρόσφατα το newmoney: την απόφαση της Enterprise Greece για τη διοργάνωση ενός μεγάλου forum τον προσεχή Ιούνιο στην Αθήνα με τη συμμετοχή 50 κορυφαίων angel investors από την Ε.Ε. και μιας αντίστοιχης διευρυμένης «ομάδας» ελληνικών start ups, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους και να αναζητήσουν χρηματοδότηση για την υλοποίηση τους…

«Θα πραγματοποιήσουμε φέτος ένα διεθνές forum στην Ελλάδα, που ευελπιστούμε να καθιερώσουμε και ως ετήσιο θεσμό. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το European Business Angels Network (ΕΒΑΝ) και το Hellenic Business Angels Network (HBAN). Σκοπός μας είναι να καλέσουμε και να φέρουμε στην Αθήνα τους 50 σπουδαιότερους angels investors από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι θα ενημερωθούν τόσο για το οικοσύστημα των start ups που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, όσο και για το οικονομικό περιβάλλον. Θα δουν επιλεγμένες start ups, που θεωρούνται αρκετά ώριμες για να προσελκύσουν επενδύσεις από τέτοιου μεγέθους angels investors και θα εξετάσουν τις προτάσεις τους. Επιδιώκουμε να βοηθήσουμε στο scale up των start ups, καθώς γενικώς, η E.E. είναι πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά και την Κίνα σε αυτόν τον τομέα…», αναφέρει ο Γεώργιος Φιλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece σήμερα στο newmoney, σε σχέση με την διάσταση που θέλει να προσδώσει ο φορέας του οποίου ηγείται στο ξεχωριστό αυτό event.

Προτεραιότητα της Enterprise Greece στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής τεχνολογικής αγοράς, την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της και να της προσφέρει την απαραίτητη «ώθηση» για να αδράξει περισσότερες ευκαιρίες.

Σε πάνελ του digital economy forum του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας), ο κ.Φιλιόπουλος είχε δηλώσει ικανοποιημένος από το μέγεθος των επενδύσεων σε κέντρα καινοτομίας και παραδέχθηκε ότι η υγειονομική κρίση επέδρασε αρνητικά ως προς την προώθηση του τεχνολογικού κλάδου στο εξωτερικό, διαβεβαιώνοντας ότι, το 2022 θα υπάρξει ένα δυναμικό restart της προσπάθειας.

Οι πρώτοι ομιλητές και η νέα ιστοσελίδα

Το forum έχει προγραμματισθεί, ήδη, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, για τις 23 και 24 Ιουνίου και θα διεξαχθεί, μάλλον, σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας «Θεού θέλοντος και covid επιτρέποντος» όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει ο κ. Φιλιόπουλος, λέγοντας ακόμα ότι «η πανδημία μας έχει αλλάξει αρκετές φορές τα σχέδια.».

Οι διοργανωτές έχουν εξασφαλίσει από τώρα και την παρουσία των πρώτων ομιλητών στο forum για τις ελληνικές start up, τα ονόματα των οποίων θα είναι ανακοινώσιμα προς τα τέλη της άλλης εβδομάδας, με αρχές της μεθεπόμενης.

Η Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου A.E.) λειτουργεί ως «πύλη εξωστρέφειας» για την ελληνική επιχειρηματικότητα και είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, που προσελκύει ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και προωθεί τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό.

Ως μέλος του μηχανισμού Οικονομικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, συνεργάζεται στενά με το δίκτυο των Πρεσβειών, των Προξενείων και των Γραφείων ΟΕΥ, μεταξύ άλλων, σε όλες τις σημαντικές αγορές του κόσμου, ώστε να επιτυγχάνει συνέργειες και να υλοποιεί κοινές δράσεις, εξοικονομώντας πόρους και αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, για την επίτευξη αποτελεσμάτων με το μεγαλύτερο δυνατό θετικό αντίκτυπο.

Μια από τις κινήσεις της Enterprise Greece ως προς την νέα πρωτοβουλία της με επίκεντρο την ανάπτυξη των ελληνικών start up είναι και η δημιουργία μιας νέας ιστοσελίδας ειδικά για το forum, μέσω της οποίας θα ανακοινώνει οποιαδήποτε είδηση ή πληροφορία συσχετίζεται με αυτό και θα ενημερώνει για την πρόοδο του εγχειρήματος. Τις προηγούμενες ημέρες, μάλιστα, υπήρξε ευρεία συζήτηση με τους εκπροσώπους του European Business Angels Network για τις επόμενες κοινές ενέργειες…

«Επενδύσεις μέχρι άνω των 500.000 ευρώ»

«Οι επενδύσεις των angel investors είναι πολύ χρήσιμες για τις start ups. Διαθέτουν τα μέσα για να πάρουν μια μικρή εταιρεία η οποία έχει μια πολύ καλή ιδέα και να ανεβάσουν πολύ πιο ψηλά την αξία της.

Η έκταση των επενδύσεων τους ξεκινάει από μικρά ποσά της τάξεως των 10.000 και μπορεί να φτάνει μέχρι και άνω των 500.000 ευρώ στις περιπτώσεις των super angels. H τάση βέβαια είναι να δημιουργούνται groups από angel investors και να επιλέγουν κοινές επενδύσεις όταν διακρίνουν μια ευκαιρία.
Το άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι διατηρούν τον ρόλο του επενδυτή, αλλά συμμετέχουν ενεργά ουσιαστικά και στην ανάπτυξη της εταιρείας. Η μεγάλη πλειοψηφία τους διαθέτει σημαντική εμπειρία στον τομέα που βοηθά τις μικρές start ups να αναπτυχθούν σωστά και να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους…», συνεχίζει ο Γεώργιος Φιλιόπουλος και προσθέτει:

«Δεν σκοπεύουμε να αποκλείσουμε κάποιους κλάδους. Μας ενδιαφέρουν κυρίως τα σχέδια των εταιρειών και να έχουν αρκετά ώριμες ιδέες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των start ups ανήκει στον χώρο της τεχνολογίας. Αλλά, πλέον η τεχνολογία είναι οριζόντιος κλάδος. Διατρέχει οριζόντια όλη την οικονομία. Άρα, είναι δύσκολο να χαρακτηρίσεις μια εταιρεία, παραδείγματος χάριν, η οποία αναπτύσσει ένα λογισμικό που ενισχύει την πρωτογενή παραγωγή, την αγροδιατροφή. Διότι, ανήκει και στην αγροδιατροφή και στην τεχνολογία.».

«Τουλάχιστον μια συμμετοχή από κάθε χώρα»

Στον επίλογο του ο CEO της Enterprise Greece δίνει μια 100% ολοκληρωμένη εικόνα του σχεδιασμού της για το forum του προσεχούς Ιουνίου στην Αθήνα, αναφέροντας και τις τελευταίες λεπτομέρειές του:

«Η επιλογή των start ups που θα λάβουν μέρος στην συνάντηση με τους 50 angel investors από την Ε.Ε. θα γίνει σε δεύτερο στάδιο και στην παρούσα φάση εξετάζουμε τα κριτήρια για να προχωρήσει η διαδικασία με τον πιο σωστό και δίκαιο τρόπο.
Όσον αφορά τους υποψηφίους επενδυτές για τις νεοφυείς ελληνικές εταιρείες, εμείς θα επιδιώξουμε να έχουμε τουλάχιστον μια συμμετοχή από κάθε χώρα της Ε.Ε., ενώ, οι μεγάλες θα εκπροσωπηθούν από περισσότερους.
Ποιοι θα προσκληθούν; Σε αυτό μας βοηθά το European Business Angels Network, που ως συνδιοργανωτές μας σε αυτή την προσπάθεια, έχουν αναλάβει τον ρόλο της προσέλκυσης των επενδυτών από την Ευρώπη.
Πιστεύω, πως όσο κυλά ο καιρός θα έχουμε πιο πολλά και καλά νέα για τον τομέα της τεχνολογίας!».

Διαβάστε ακόμη: 

Οι 9 ενστάσεις για το νομοσχέδιο που αφορά το yachting

Πλειστηριασμοί: Το τριήμερο των… μεγάλων σφυριών για τα βόρεια προάστια

Βασίλης Στασινούλιας: Η μεγάλη πρόκληση να «αναστήσει» το μπραντ της Carrefour