Επιχειρήσεις

GM – Nikola: Προς «ναυάγιο» mega deal $2 δισ. στη σκιά σεξουαλικών σκανδάλων

  • newsroom


Ο Μίλτον είχε αποκαλέσει τη συνεργασία ως «ονειρική», ενώ η CEO της GM την είχε περιγράψει ως μια συνεργασία «win-win». Οι πανηγυρισμοί ωστόσο τελείωσαν γρήγορα

Δεν αναμένεται να καταλήξουν τελικά σε συμφωνία General Motors και Nikola μετά τους ισχυρισμούς γυναικών ότι ο ιδρυτής και πρώην εκτελεστικός πρόεδρος της δεύτερης, Τρέβορ Μίλτον, τις παρενόχλησε σεξουαλικά, ενώ υπάρχουν κατηγορίες και για απάτη.

Η δυο εταιρείες αναμενόταν να κλείσουν μέχρι και σήμερα συμφωνία ύψους 2 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο της οποίας η αυτοκινητοβιομηχανία του Ντιτρόιτ θα αποκτούσε μερίδιο 11% στην startup με στόχο να της παρέχει τεχνολογίες μπαταριών και κυψελών καυσίμου.

Τα στελέχη των δυο πλευρών αναμένεται να παρατείνουν τις μεταξύ τους συνομιλίες, σύμφωνα με πηγές που διατήρησαν την ανωνυμία τους.

Η μετοχή της Nikola έκλεισε την Τρίτη με πτώση 7,4% στα 17,88 δολάρια. Ηταν το χειρότερο κλείσιμο για τη μετοχή από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο στις 4 Ιουνίου.

Η μετοχή της Nikola ενισχύθηκε πάνω από 5% μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου. Η μετοχή της GM έκλεισε με πτώση 2,4% στα 28,74 δολάρια.

Η Wall Street είχε υποδεχθεί το νέο για τη συμφωνία με ενθουσιασμό και την ημέρα της σχετικής ανακοίνωσης η Nikola εκτοξεύθηκε κατά 53%, ενώ ο ίδιος ο Μίλτον είχε αποκαλέσει τη συνεργασία ως «ονειρική». Από την πλευρά του η CEO της GM Μέρι Μπάρα την είχε περιγράψει ως μια συνεργασία «win-win». Οι πανηγυρισμοί ωστόσο τελείωσαν γρήγορα.

Δυο μέρες μετά, η short seller Hindenburg Research αποκάλυψε αναφορές με κατηγορίες κατά του Μίλτον ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις για την τεχνολογία της εταιρείας του, ώστε να προσελκύσει επενδυτές και συνεργασίες με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Χαρακτήριζε την Nikola «απάτη χτισμένη πάνω σε δεκάδες ψέματα» από ον Μίλτον, ο οποίος αφού αρνήθηκε τις κατηγορίες, τελικά παραιτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια ήρθε και δεύτερο «χτύπημα» για τη συμφωνία Nikola-GM. Δυο γυναίκες κατέθεσαν αγωγή κατά του Μίλτον για σεξουαλική επίθεση. Οι κατηγορίες αναφέρουν ότι όλα συνέβησαν πριν από 15 χρόνια, όταν μια από τις δυο γυναίκες (η μια ξαδέλφη του Μίλτον και η άλλη υπάλληλος) ήταν ανήλικη. Η ξαδέλφη του Μίλτον ισχυρίζεται ότι της επιτέθηκε το 1999 όταν ήταν 17 ετών , ενώ η άλλη γυναίκα μιλά για επίθεση το 2004 όταν ήταν 22.

Η συμφωνία μπορεί να ναυαγήσει οριστικά αν δεν κλέισει μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.

Απόρρητο Απόρρητο