search icon

Επιχειρήσεις

Grant Thornton – έρευνα: Αισιόδοξοι για την εξέλιξη της οικονομίας οι 4 στους 10 Ελληνες επιχειρηματίες

Περισσότερο αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία σε σχέση με την παγκόσμια – Μειωμένη η διάθεση για επενδύσεις

Σημαντική επίδραση στα επίπεδα αισιοδοξίας των Ελλήνων επιχειρηματιών φαίνεται ότι είχαν οι εξελίξεις που έλαβαν χώρα το 2022, τόσο σε επίπεδο γεωπολιτικών εντάσεων, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας «Business Pulse» της Grant Thornton.

Έπειτα από μία περίοδο σταδιακής ανάκαμψης του δείκτη επιχειρηματικής αισιοδοξίας το 2021, και επιστροφής του κοντά στα επίπεδα προ πανδημίας, τα γεγονότα του τελευταία εξαμήνου είχαν ιδιαίτερα αρνητική επίδραση, με τα επίπεδα αισιοδοξίας να υποχωρούν αισθητά.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την πτώση, ο δείκτης που αφορά στις ελληνικές επιχειρήσεις παρέμεινε σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τους αντίστοιχους δείκτες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Βασικά σημεία της έρευνας «Business Pulse»

Ως εκ τούτου, και όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της έρευνας, η ισχυρή ανάπτυξη του 2021 αποτελεί σημαντικό εφόδιο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις που έχουν ανακύψει εντός του έτους. Παράλληλα, είναι επιτακτικό για τις ίδιες να εξασκήσουν ακόμα περισσότερο τα αντανακλαστικά τους και να προσαρμοστούν με θετική κατεύθυνση στις νέες συνθήκες.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Βασίλειος Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton, ανέφερε τα εξής: «Η ανάκαμψη των ελληνικών επιχειρήσεων το περασμένο έτος αποτέλεσε για τις ίδιες ένα σημαντικό εφόδιο ώστε να βρεθούν πλέον σε καλύτερη θέση να διαχειριστούν τις νέες προκλήσεις που έφεραν τα γεγονότα των τελευταίων μηνών. Μετά από μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας, η ελληνική επιχειρηματικότητα στοχεύει με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο προς τη συνεχή ανάπτυξη και την εξέλιξη.

Ως εκ τούτου, η προσαρμογή των στρατηγικών, η διαρκής ανακατάταξη των προτεραιοτήτων, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, καθώς και η αξιοποίηση των κατάλληλων εργαλείων αποτελούν τα απαραίτητα μέσα για την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Παρά το γεγονός ότι η αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων έχει υποχωρήσει την τρέχουσα περίοδο, οι ίδιες αναγνωρίζουν πλέον με μεγαλύτερη αμεσότητα τους κατάλληλους τρόπους ώστε να βρεθούν ένα βήμα ψηλότερα, ανεξαρτήτως συνθηκών».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας της Grant Thornton που επιμελήθηκε την έρευνα, κ. Μανόλης Μιχαλιός, Partner, Head of Assurance, δήλωσε τα εξής: «Τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις μαρτυρούν ότι οι απρόβλεπτες εξελίξεις απαιτούν άμεσες αλλαγές. Από τις στρατηγικές ανάπτυξης και την υλοποίηση επενδύσεων, μέχρι τη μισθολογική πολιτική και τη διαχείριση του κόστους παραγωγής, οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν αυξημένη προσαρμοστικότητα, η οποία θα τους επιτρέψει να κινηθούν τους επόμενους μήνες έχοντας τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στη λειτουργία τους.

Παράλληλα, το γεγονός ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες παρουσιάζονται περισσότερο αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την παγκόσμια καταδεικνύει την έντονη πεποίθηση που επικρατούσε, ήδη, από το προηγούμενο έτος, ότι μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις των προηγούμενων ετών, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αφήσει όντως τα χειρότερα πίσω τους και παρουσιάζουν μεγαλύτερη ετοιμότητα ώστε να διαχειριστούν μελλοντικές προκλήσεις».

Διαβάστε ακόμη

Capital Economics: Ο «πόνος» στις τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχιστεί αμείωτος το 2023 (γράφημα)

Απόφαση Πιτσιλή: Αλλάζουν ΔΟΥ χιλιάδες περιοχές από 18 ως 21 Νοεμβρίου

Γέλεν: Επιχειρεί να μεταπείσει την Ινδία για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

 

Exit mobile version