Η Thales Alenia Space υπέγραψε σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για τη συνέχιση των εργασιών για την κατασκευή ενός ευρωπαϊκού rover που θα αναζητήσει ίχνη ζωής στον Άρη.

Η ευρωπαϊκή αποστολή στον Άρη επανεκκινεί χάρη στην αποφασιστικότητα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος με την υποστήριξη της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας, της Διαστημικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου και της ανανέωσης της συνεργασίας με τη NASA, με τους αρχικούς επιστημονικούς στόχους της αποστολής να παραμένουν ίδιοι.

Η αποστολή ExoMars 2028 αποτελεί μια άνευ προηγουμένου επιστημονική και τεχνολογική πρόκληση, από τη χρήση καινοτόμων υλικών για τη θερμική προστασία κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα του Άρη έως και την ανάπτυξη λογισμικού για την πλοήγηση, τον χειρισμό και την προσεδάφιση στην επιφάνεια του πλανήτη.

Τα αποτελέσματα αυτών των τεχνολογικών προκλήσεων θα συμβάλουν καθοριστικά στην συνεχιζόμενη ρομποτική εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη και του ηλιακού συστήματος.

Η Thales Alenia Space, μια κοινοπραξία μεταξύ της Thales (67%) και της Leonardo (33%), υπέγραψε σύμβαση-πλαίσιο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), συνολικής αξίας 522 εκατ. ευρώ, για τη συνέχιση των απαραίτητων εργασιών για την ολοκλήρωση της αποστολής ExoMars 2028. Η σύμβαση περιλαμβάνει την ανάπτυξη του θαλάμου Εισόδου, Καθόδου και Προσεδάφισης στον Άρη (EDLM) και τις εργασίες συντήρησης επί των οχημάτων που έχουν ήδη κατασκευαστεί για την αποστολή του 2022.

Η επερχόμενη αποστολή ExoMars, που θα εκτοξευθεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του 2028, θα εξερευνήσει την επιφάνεια του Άρη αναζητώντας ίχνη παρελθούσας ζωής, μια αναζήτηση που συναρπάζει εδώ και πολλά χρόνια την ανθρωπότητα. Με επικεφαλής την ESA και με τη σημαντική συμβολή της NASA, η αποστολή ExoMars 2028 θα παραδώσει ένα ευρωπαϊκό rover (ρομποτικό όχημα) ικανό για αυτόνομη πλοήγηση στην επιφάνεια του πλανήτη. Προγραμματισμένο να φθάσει στον Άρη το 2030 μετά από ένα μακρύ ταξίδι, το rover, εξοπλισμένο με ένα τρυπάνι που αναπτύχθηκε από τη Leonardo, θα συλλέξει δείγματα εδάφους τρυπώντας το αρειανό έδαφος σε βάθος έως και 2 μέτρων και θα αναλύσει τις χημικές, φυσικές και βιολογικές ιδιότητές του χρησιμοποιώντας το προηγμένο μίνι εργαστήριο ALD (Analytical Laboratory Drawer) που αναπτύχθηκε από την Thales Alenia Space. Ένας από τους στόχους της αποστολής είναι η αναζήτηση βακτηρίων στο υπέδαφος, έμβιων ή απολιθωμένων, τα οποία θα αποτελούσαν ενδείξεις υφιστάμενης ή παρελθούσας ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Διαβάστε ακόμη 

Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε βάθος πενταετίας σε επαγγελματίες που αμφισβητούν το τεκμήριο

Υψηλές… πτήσεις στις τιμές των καυσίμων- Πασχαλινή έξοδος με την αμόλυβδη πάνω από 2 ευρώ (πίνακες)

Η τελική λύση για τακτοποίηση ρυθμίσεων που χάθηκαν λόγω εκπρόθεσμων δόσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ