Της Στεφανίας Σούκη
Σκληρή απάντηση στα περί ‘’σκανδαλώδους εξαγοράς της έκτασης του Ελληνικού’’ του υπουργού κ. Π. Λαφαζάνη επιφυλάσσει η Lamda Development, η οποία ηγείται του σχήματος για την αξιοποίηση της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων. Η θυγατρική του ομίλου Λάτση μάλιστα επισημαίνει ότι οι εν λόγω δηλώσεις «στέλνουν ένα αποθαρρυντικό μήνυμα προς τους μακροπρόθεσμους ιδιώτες διεθνείς επενδυτές, που τόσο χρειάζεται η χώρα μας».
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εταιρεία, οι δηλώσεις του Υπουργού κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, που έγιναν στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, και ειδικά, η αναφορά σε ‘σκανδαλώδη εξαγορά’ αγνοούν μια καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία, που ακολουθήθηκε στη βάση του σχετικού νόμου, καθώς και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη σύμβαση, που υπεγράφη τελεί υπό την αμετάκλητη απόφαση /έγκριση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την οποία αναμένουμε και οφείλουμε να σεβαστούμε πλήρως.
Επιφέρουν επίσης, την ενοχοποίηση μιας εισηγμένης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο εταιρείας, της Lamda Development, που εργάσθηκε με απόλυτο σεβασμό στην κείμενη νομοθεσία και στο πλαίσιο μιας διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διαμορφώσει και να υποβάλει μαζί με άλλους σημαντικούς διεθνείς επενδυτές, ένα σύγχρονο επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής του πρώην αεροδρομίου συνεισφέροντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας και στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας.
Η αναφορά επίσης του κ. υπουργού σε ‘ακραία αντιπεριβαλλοντική αξιοποίηση’ εκ μέρους των επενδυτών, τείνει να αγνοεί τη σημασία του έργου στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της δημιουργίας ενός, από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, Μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής, που θα επαναπροσδιορίσει περιβαλλοντικά την Αθήνα. Και αυτό ύστερα από 13 χρόνια πλήρους εγκατάλειψης, μόλυνσης του περιβάλλοντος και του υπεδάφους, εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου και πληθώρα παράνομων χρήσεων, που αποτελούν δυστυχώς μέρος της υφιστάμενης κατάστασης.
Το δημοκρατικό πνεύμα, από το οποίο η νέα κυβέρνηση αναμφίβολα διαπνέεται θα επέβαλε τη συζήτηση και τη διαβούλευση και όχι μονομερείς τοποθετήσεις όπως αυτή.
Η Lamda Development παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη διαλόγου και γόνιμης συνεννόησης με το Ελληνικό Δημόσιο αναφορικά με το έργο του Ελληνικού», αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.
Σημειώνεται ότι χθές ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε στη Βουλή ότι «Η εξαγορά του Ελληνικού υπήρξε σκανδαλώδης, ενώ τα σχέδια για την αξιοποίηση του Ελληνικού είναι ακραία αντιπεριβαλλοντικά. Εμείς θα επανεξετάσουμε αυτή τη σκανδαλώδη εξαγορά με στόχο την ακύρωσή της».
Υπενθυμίζεται εδώ ότι την επένδυση στο Ελληνικό, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ κατά τις δηλώσεις των εταιρειών, στηρίζει η κοινοπραξία Global Investment Group, που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό από τον όμιλο Λάτση, την Al Maabar με έδρα στο Abu-Dhabi και την κινεζική εταιρεία Fosun, από τους μεγαλύτερους επενδυτές διεθνώς. Μάλιστα, την περασμένη άνοιξη όταν εκπρόσωποι της Αl Maabar είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα ο κ. Yousif Al Nowais, διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου είχε δηλώσει ότι «Η είσοδος μας στην ελληνική αγορά αποτελεί ορόσημο για την Al Maabar δεδομένου ότι επιδίωξή μας αποτελεί η περαιτέρω επέκτασή μας, η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των επενδύσεών μας και η ανάπτυξη μακροχρόνιων συνεργασιών». Η Al Maabar αναλαμβάνει στο εξωτερικό έργα ανάπτυξης ακινήτων μικτής χρήσης, με τα κυριότερα έργα να βρίσκονται στην Ιορδανία και το Μαρόκο.
Επιπλέον, δεδομένης και της επένδυσης στο Ελληνικό, στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda έχουν τοποθετηθεί το περασμένο καλοκαίρι γνωστά επενδυτικά κεφάλαια όπως Blackstone / GSO Capital Partners (με 10%) και η TPG Axon Management (7,88%).
Αυτό πάντως που σχολίαζαν στο newmoney.gr παράγοντες της αγοράς ακινήτων, είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρεί «κρίσιμες ισορροπίες χειρισμού για επενδύσεις της κλίμακας του Ελληνικού, οι οποίες έχουν έντονη απήχηση στην επενδυτική κοινότητα του εξωτερικού, προκειμένου να διαφυλαχθεί η φήμη της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά…

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.