Την κριτική που δέχεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τα αργά… αντανακλαστικά που επιδεικνύει στην έκδοση αποφάσεων γύρω από πολύκροτες υποθέσεις, όπως αυτές της Folli Follie, απέκρουσε η πρόεδρός της, κυρία Βασιλική Λαζαράκου.

«Λαμβάνουμε καταγγελίες σήμερα για υποθέσεις που έγιναν πριν 10 χρόνια», σχολίασε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, για να προσθέσει: «Στην πλειονότητα πρόκειται για παλαιότερες υποθέσεις, τις οποίες καλούμαστε να διευθετήσουμε σήμερα.

Μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις, οι οποίες, όμως, σχετίζονται με συγκεκριμένες υποθέσεις, για τις οποίες πρέπει να κάνουμε μία σειρά από ενέργειες που απαιτούν χρόνο». Ερωτηθείσα συγκεκριμένα για την MLS και την αμφισβήτηση από πλευράς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του πορίσματος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) με την ανάθεση της αποτίμησης των άυλων από διεθνή συμβουλευτική – και όχι ελεγκτική – εταιρία, η ίδια σχολίασε χαρακτηριστικά:

«Η συνεργασία με την ΕΛΤΕ υπήρχε πάντα. Απόδειξη καλής συνεργασίας είναι το παράδειγμα της MLS. Η Επιτροπή έδρασε άμεσα ώστε να υπάρξει πληροφόρηση στον κόσμο. Ζητήσαμε την αποτίμηση των άυλων από άλλη εταιρία, ενώ σήμερα υπογράψαμε μνημόνιο, επισημοποιώντας, επί της ουσίας, αυτό που ήδη κάναμε, ήτοι την συνεννόηση».

Όσον αφορά στην υπόθεση με τα πλαστά τιμολόγια μεγάλης συστημικής τράπεζας την περίοδο 2011 – 2015 που είδε το φως της δημοσιότητας μετά την αγωγή που κατέθεσε η νυν διοίκησή της στις αρχές του 2020, η κυρία Λαζαράκου τόνισε πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει εάν το εκάστοτε ζήτημα έχει επίπτωση στις οικονομικές καταστάσεις και δεν έχει εμπλοκή σε θέματα που άπτονται της φορολογίας.

Εκτός ταμπλό του ΧΑΑ οι εταιρίες σε αναστολή επί μακρώ

Σε συζητήσεις με το Χρηματιστηρίο Αθηνών για τις εταιρίες, οι μετοχές των οποίων βρίσκονται επί μακρώ σε αναστολή, βρίσκεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όπως αποκάλυψε η κυρία Λαζαράκου, στόχος είναι – κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης και λαμβάνοντας υπόψη και τους μετόχους – να διαγραφούν από το ταμπλό όσες δεν έχουν τα εχέγγυα να επανέλθουν άμεσα. «Η αναστολή είναι ένα προσωρινό μέτρο. Γίνεται συζήτηση, έτσι ώστε αυτές να διαγραφούν το αμέσως επόμενο διάστημα», επισήμανε από την πλευρά της και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κυρία Αναστασία Στάμου.

Οι τρεις προτεραιότητες της Επιτροπής

Τις τρεις προτεραιότητες που έθεσε η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέλυσε η πρόεδρός της.

Ειδικότερα:
Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου: Σύμφωνα με την κυρία Λαζαράκου, η Επιτροπή εισηγήθηκε τη διάταξη, η οποία της επιτρέπει να ζητήσει την αλλαγή διοίκησης στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων. «Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2020 ψηφίστηκε ο Νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση.

Το νεότερο που έχει προκύψει είναι ότι ο Νόμος προέβλεπε ότι θα εκδοθούν δύο κανονιστικές αποφάσεις – η μία εντός διμήνου και η άλλη εντός τριμήνου – και κατευθυντήριες γραμμές για συγκεκριμένα θέματα (σ.σ. το σύστημα καθορισμού του ύψους των κυρώσεων και οι κατευθυντήριες γραμμές που εξειδικεύουν τα θέματα πολιτικής καταλληλότητας). Έγινε εκτενή διαβούλευση και πλέον θα παρακολουθήσουμε τον τρόπο που θα εφαρμοστεί», σημείωσε. Αξίζει να αναφερθεί πως το επίμαχο πλαίσιο θα ξεκινήσει να ισχύει από τονΙούλιο του 2021.

Παράλληλα, η Επιτροπή προχώρησε σε δύο θεσμικές παρεμβάσεις στο θέμα των funds. Συγκεκριμένα, προβλέφθηκε ένας νέος Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων, προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για επενδύσεις στο μέλλον και δεύτερον, υποστηρίξαμε και η κυβέρνηση το νομοθέτησε μία δράση φορολογικών αντικινήτρων για την εγκατάσταση εταιριών διαχείρισης, προκειμένου να γίνει η άρση τους σε μία προσπάθειας ενίσχυσης της Κεφαλαιαγοράς, για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει κέντρο αυτών των funds στην Ευρώπη.

Ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας: Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή εργάστηκε στην κατεύθυνση της πρόληψης των δυσλειτουργιών στην αγορά. «Προχωρήσαμε σε ελέγχους, σε μεγαλύτερη συχνότητα, σε εποπτευόμενους φορείς.

Στείλαμε επιστολές με συγκεκριμένες υποδείξεις, για να προλαμβάνουν περιπτώσεις πρακτικές κατάχρησης αγοράς. Θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος επιστολών.  Έχουμε συστηματικοποιήσει τις ενέργειες για να εντοπίσουμε φυσικών και νομικών προσώπων που καλούν το κοινό να επενδύσει, ενώ δεν έχουν τη σχετική άδεια», ανέφερε η κυρία Λαζαράκου.

Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών: Σχεδιάζουμε πλατφόρμες και δρομολογούμε μία ευρεία αναβάθμιση των συστημάτων μας.