search icon

Επιχειρήσεις

Οι κερδοφόρες εταιρείες αυξάνουν τα κέρδη τους – Oι ζημιογόνες μεγαλώνουν τις ζημιές τους

Έρευνα σε 2.061 ισολογισμούς παραγωγικών εταιρειών δείχνει ότι οι 1.533 ήταν κερδοφόρες και αύξησαν τον τζίρο (κατά 14,3%) και τα κέρδη τους (+7,3%), ενώ οι 508 ήταν ζημιογόνες με στάσιμο τζίρο και διπλασίασαν τις ζημιές τους

Ο ελληνικός επιχειρηματικός στίβος «ξεκαθαρίζει» καθώς οι κερδοφόρες εταιρείες πληθαίνουν και ενισχύουν τα κέρδη τους, ενώ οι ζημιογόνες μεγαλώνουν τις ζημιές τους γεγονός που δυσκολεύει την επιβίωση τους.

Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από την πανελλαδική έρευνα της New Times σε δείγμα 2.061 παραγωγικών επιχειρήσεων.

Με βάση τους ισολογισμούς τους, τα συνολικά κέρδη των εταιρειών του δείγματος έφτασαν 2,36 δισ. ευρώ και οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 12,2% το 2018.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο συνολικός τζίρος των εταιρειών του δείγματος αυξήθηκε από 44,61 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017 σε 50,07 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018. Το τελικό αποτελέσμα των επιχειρήσεων αυτών (τόσο των κερδοφόρων όσο και των ζημιογόνων) ήταν εξαιρετικά θετικό. Στο σύνολό τους οι εν λόγω εταιρείες αν και εμφάνισαν ελαφρά κάμψη (4,1%) των συνολικών καθαρών τους κερδών αυτά διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 2,36 δισεκατομμυρίων ευρώ (!).

Οι παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας (με βάση πάντα τις εταιρείες του δείγματος) βελτίωσαν περαιτέρω την μέση κεφαλαιουχική τους διάρθρωση καθότι αύξησαν τα συνολικά ίδια κεφάλαια κατά 5,1% στα 21,1 δισ. ευρώ διατηρώντας περίπου στα ίδια επίπεδα τις υποχρεώσεις τους που κυμάνθηκαν στα 32,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα των NEW TIMES

Επιχειρήσεις και τομείς δραστηριότητας

Τη μερίδα του λέοντος στην κατανομή κερδών απέσπασαν 6 τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που συγκέντρωσαν το 80,67% των συνολικών κερδών των βιομηχανικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο δείγμα της έρευνας. Πρόκειται για τους κλάδους των πετρελαιοειδών, των βιομηχανιών τροφίμων, των επιχειρήσεων μη μεταλλικών ορυκτών, των εταιρειών επεξεργασίας μεταλλικών προϊόντων, των φαρμακοβιομηχανιών και των καπνοβιομηχανιών.

Με μια δεύτερη «ταχύτητα» στον τομέα των κερδών κινήθηκαν οι κλάδοι των επιχειρήσεων πλαστικών-ελαστικών, ποτών, χημικών προϊόντων, ενέργειας και ηλεκτρολογικού υλικού ενώ χαμηλά κέρδη συγκέντρωσαν οι κλάδοι της ένδυσης, των ηλεκτρικών συσκευών, των μεταλλείων-ορυχείων, των εκδόσεων, των αγροτικών επιχειρήσεων, της επεξεργασίας καπνού, των μηχανών-συσκευών και των εταιρειών επεξεργασίας χάρτου.

Ζημιογόνοι (στο σύνολό τους και όχι σε μεμονωμένες επιχειρήσεις) αποδείχθηκαν οι κλάδοι παραγωγής μεταφορικών μέσων, ξύλλου-φελλού, πλεκτικής, δέρματος-γούνας και κλωστοϋφαντουργίας.

Exit mobile version