Η μάχη της Ryanair με τις «πειρατικές» ιστοσελίδες πλήττει την κερδοφορία της, καθώς η αεροπορική εταιρεία αναγκάζεται να μειώσει τις τιμές των εισιτηρίων για να κερδίσει περισσότερους… πελάτες.

Η εταιρεία υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τα κέρδη, επικαλούμενη τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους των καυσίμων. Πλέον, περιμένει κέρδη έως και 1,95 δισ. ευρώ για το σύνολο της οικονομικής χρήσης που λήγει τον Μάρτιο, δηλαδή σχεδόν 5% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της, για κέρδη έως 2,05 δισ. ευρώ.

Η Ryanair, που είναι μεγάλος πελάτης της Boeing, εμφανίστηκε καθησυχαστική για τις παραδόσεις των αεροπλάνων 737 Max, εν όψει της high season του καλοκαιριού. Η εταιρεία βλέπει ήδη καλύτερη ποιότητα στο εργοστάσιο της Boeing στο Σιάτλ και δεν περιμένει άλλα προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων, είπε ο οικονομικός της διευθυντής, Neil Sorahan στο Bloomberg.

Όπως είπε, εάν άλλες εταιρείες δεν θέλουν να παραλάβουν τα αεροπλάνα της Boeing που έχουν παραγγείλει, εν μέσω των ανησυχιών για την ποιότητα κατασκευής και την ασφάλειά τους, η Rynair θα τα πάρει με χαρά.

Μια πιο άμεση ανησυχία για την εταιρεία είναι η ξαφνική απόφαση των online τουριστικών πρακτόρων, όπως το Booking.com, να απομακρύνουν τις μη εγκεκριμένες καταχωρήσεις για πτήσεις της Ryanair τον Δεκέμβριο. Ενώ η αεροπορική μίλησε για ευπρόσδεκτη κίνηση, καθώς όπως λέει, αυτά τα σάιτ χρεώνουν υπερβολικά τους πελάτες, αναγκάστηκε ωστόσο να μειώσει τις τιμές βραχυπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να έχει χαμηλότερη πληρότητα και λιγότερα έσοδα ανά επιβάτη το τρίτο τρίμηνο.

Κατά το τρίτο τρίμηνο, η Ryanair εμφάνισε κέρδη προ φόρων 15 εκατ. ευρώ, από 211 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ενώ η αύξηση του κόστους των καυσίμων αποτελεί ένα μεγάλο βαρίδι, η εταιρεία δηλώνει ότι έχει κάνει καλή αντιστάθμιση κινδύνου για το επόμενο διάστημα.

Το τρέχον τέταρτο τρίμηνο είναι παραδοσιακά το ασθενέστερο για την Ryanair, η οποία βγάζει τα περισσότερα από τα κέρδη της χρονιάς κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν. Η αεροπορική εκτιμά ότι θα ωφεληθεί από το Πάσχα των Καθολικών, που πέφτει τον Μάρτιο φέτος, αλλά αυτό δεν θα αντισταθμίσει πλήρως την αδύναμη ζήτηση.

Διαβάστε ακόμη

Δεξαμενόπλοια: Η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει οδηγήσει σε αυξήσεις ναύλων και τιμών των καυσίμων

ΕΚΤ: «Πράσινο» άνοιγμα για…χάρη της κλιματικής αλλαγής

Πτώση για τη μετοχή της Novartis – Αδύναμες οι πωλήσεις του φαρμάκου Pluvicto για τον καρκίνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ