Με ισχυρές αναταράξεις ξεκινά το σχέδιο εξυγίανσης της γνωστής οινοποιίας Μαλαματίνα, που από τον περασμένο Μάρτιο έχει περάσει πια στα χέρια του Ομίλου Mantis των αδελφών Αλέξανδρου και Χαράλαμπου Κρομμύδα. Η εργασιακή ειρήνη, παρά τις διαβεβαιώσεις για συμπόρευση νέας ιδιοκτησίας και εργαζομένων, έχει διαρραγεί, καθώς η διοίκηση στο νέο εταιρικό σχήμα που δημιουργήθηκε με τον τίτλο Οινοποιία Μαλαματίνα Α.Ε. και απορρόφησε μέρος του ενεργητικού και του παθητικού της Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΕΒΕ, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών μονάδων της ιστορικής οινοποιίας, έχει ξεκινήσει απολύσεις, πυροδοτώντας έτσι απεργιακές κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται κλείνοντας το εργοστάσιο στο Καλοχώρι.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση, παρά το γεγονός ότι έχουν επιδείξει υπευθυνότητα στην προσπάθεια εξυγίανσης παραχωρώντας το 20% του μισθού τους για τη σωτηρία της εταιρείας, έχει προχωρήσει σε 15 απολύσεις τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Παράλληλα, όπως ισχυρίζονται, έχει προαναγγείλει και νέες, ενώ σκοπεύει να εργολαβοποιήσει ολόκληρα τμήματα. Μάλιστα, μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών καταγγέλλεται η διοίκηση της Οινοποιίας Μαλαματίνα Α.Ε. ότι «επιβάλλει καθεστώς εκβιασμού, τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας στον χώρο δουλειάς» και ότι «διευθυντικά στελέχη ασκούν bulling» σε εργαζομένους προκειμένου να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Eπέμβαση των ΜΑΤ

Η ένταση των αντιδράσεων, μάλιστα, είναι τέτοια που την περασμένη Πέμπτη κλήθηκαν να παρέμβουν τα ΜΑΤ όταν οι απεργοί είχαν αποκλείσει την πύλη του εργοστασίου στο Καλοχώρι, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, καλούν πλέον και τον κόσμο της εργατιάς, στις τάξεις του οποίου η ρετσίνα παραμένει δημοφιλές ποτό, να προχωρήσουν σε εμπάργκο!

Από την πλευρά της η διοίκηση της Οινοποιίας Μαλαματίνα, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Νίκο Κεράνη, αν και προ τριμήνου δήλωνε (σ.σ. businessnews.gr) ότι «η επένδυση στο όνομα Mαλαματίνα δεν είναι μόνο αριθμοί και οικονομικά αποτελέσματα», τελικά παραδέχεται πως για να βγουν οι αριθμοί πίσω από το φιλόδοξο επιχειρηματικό πλάνο για τη διάσωση και ανάπτυξη του brand μέσα από τη νέα εταιρεία που σχηματίστηκε πρέπει να φύγουν παλαιοί εργαζόμενοι «με προνόμια» και να γίνουν outsourcing ολόκληρα τμήματα της εταιρείας που, σύμφωνα με τη διοίκηση, υπολειτουργούν και είναι μη αποδοτικά. Μάλιστα υπόσχεται αύξηση της απασχόλησης σε άλλα τμήματα που κρίνει περισσότερο σημαντικά, υπενθυμίζοντας παράλληλα και τη δέσμευση για νέες επενδύσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ σε βάθος 10ετίας που προβλέπεται στο σχέδιο εξυγίανσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νίκος Κεράνης

Ένα σχέδιο που επικυρώθηκε τις τελευταίες ημέρες του 2021 από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ως «σωσίβιο» μιας ιστορικής ποτοποιίας με 127 χρόνια ιστορίας που βούλιαξε εν τω μέσω της κρίσης, των εσφαλμένων επιχειρηματικών επιλογών αλλά και της ενδοοικογενειακής κόντρας του ζεύγους Κωνσταντίνου και Κατερίνας Μαλαματίνα που θύμιζε κάτι από… μεξικάνικη τηλενουβέλα!

Σημειωτέον πως στο Δ.Σ. της νέας εταιρείας παραμένει ως μη εκτελεστικό μέλος ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας, διασφαλίζοντας έστω και έμμεσα τη συμμετοχή της οικογένειας των ιδρυτών στην πορεία της.

Η διοίκηση της Οινοποιίας Μαλαματίνα ΑΕΒΕ, στην οποία απευθύνθηκε το «ΘΕΜΑ», εξηγούσε μέσα από ένα ενημερωτικό σημείωμα 5 σελίδων (!) πως «για να μπορέσει η Μαλαματίνα να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, απαιτείται αναδιάρθρωση του μοντέλου λειτουργίας της» και πως «σε αυτή την προσπάθεια περιλαμβάνεται και η αναδιοργάνωση τμημάτων και θέσεων εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανισορροπίες που ισχύουν μέχρι σήμερα». Ισχυριζόταν δε πως «μια μικρή μειοψηφία βολεμένων συνδικαλιστών προσπαθεί να διατηρήσει προκλητικά προνόμια του παρελθόντος» και πως «ομάδα συνδικαλιστών προπηλακίζει και απειλεί τη σωματική ακεραιότητα εργαζομένων και στελεχών που θέλουν να προσέλθουν για εργασία και συστηματικά παρανόμως απαγορεύει την είσοδό τους στο εργοστάσιο, εμποδίζοντας τη λειτουργία της επιχείρησης».

Μεταξύ των «ανισορροπιών» η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει:

  • Αμοιβές σε συγκεκριμένα τμήματα που είναι 65% πάνω από τον μ.ό. της αγοράς.
  • Πληθώρα επιδομάτων που αυξάνουν υπέρμετρα το κόστος μισθοδοσίας, π.χ.. επίδομα παρουσίας, επίδομα εξομάλυνσης εγγάμων, οδοιπορικά για την προσέλευση στο εργοστάσιο κ.ο.κ.
  • Λάθος κατανομή των θέσεων εργασίας, που έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη διοίκηση, να υπάρχουν εργαζόμενοι που εργάζονται μόλις το 50% των εργάσιμων ωρών / ημερών αφού αρνούνται να μετακινηθούν.
  • Αξιώσεις συνδικαλιστών να πληρώνονται από την εταιρεία χωρίς να εργάζονται, επικαλούμενοι συνδικαλιστικές άδειες ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον νόμο, με ετήσιο κόστος για την εταιρεία, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση, 120.000 ευρώ.

Η αναδιάρθρωση

Παραδέχεται, μάλιστα, πως «στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των λειτουργιών της επιχείρησης κρίθηκε αναγκαία η κατάργηση του τμήματος Διάθεσης, στο οποίο μέχρι σήμερα απασχολούνταν οδηγοί και βοηθοί οδηγοί. Το τμήμα αυτό επιβάρυνε την εταιρεία με πρόσθετα κόστη ύψους 420.000 ευρώ σε σχέση με το κόστος παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών στην αγορά από εξωτερικούς συνεργάτες».

Ισχυρίζεται δε πως για το σχέδιο ανάτασης της επιχείρησης παρασχέθηκαν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία στο Επιχειρησιακό Σωματείο και αρνείται ότι υπονόμευσε τις διαπραγματεύσεις για ΣΣΕ.

«Η Μαλαματίνα ήρθε στην κατοχή του Ομίλου με 85 εργαζομένους. Προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη της εταιρείας, επιβάλλεται η μείωση ή/και κατάργηση ορισμένων τμημάτων και ο εξωπορισμός (outsourcing) λειτουργιών. Παράλληλα, όμως, ενισχύονται λειτουργίες και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τμήματα όπως οι πωλήσεις, το μάρκετινγκ, η προώθηση προϊόντων, αλλά και η ανάπτυξη προϊόντων και η διασφάλιση ποιότητας. Στόχος είναι στην 5ετία οριακά να διπλασιαστεί ο σημερινός αριθμός των εργαζομένων», αναφέρει η διοίκηση υπό τον κ. Κεράνη.

Υπενθυμίζει δε ότι o Ομιλος Mantis με βάση το σχέδιο εξυγίανσης που συμφωνήθηκε με τις τράπεζες, την Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΕΒΕ και επικυρώθηκε από το Πρωτοδικείο ανέλαβε να καλύψει πάνω από 13 εκατ. ευρώ σε υποχρεώσεις της Μαλαματίνα, έχει κάνει επενδύσεις 1,5 εκατ. ευρώ στους πρώτους επτά μήνες λειτουργίας της και αναμένεται να προχωρήσει σε επενδύσεις 12 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, με στόχο την αύξηση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου και της εξωστρέφειας της εταιρείας.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε όχι μόνο τη συνέχεια, αλλά και ένα νέο, δημιουργικό κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρείας. Θέλουμε να προωθήσουμε ένα προϊόν που είναι συνδεδεμένο με τη χαρά της ελληνικής οικογένειας και της παρέας και που είναι χαρακτηριστικό του τόπου. Ένα προϊόν που μπορεί να απολαύσει πολύ οικονομικά χειμώνα-καλοκαίρι αναδεικνύοντας την παράδοση δεκαετιών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

12 χρόνια αναταράξεων

Η επιλογή του Ομίλου Mantis έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία που είχαν πραγματοποιήσει οι πιστώτριες τράπεζες και η ΕΥ για τη συνέχιση του brand Μαλαματίνα προ διετίας, φάνταζε η πιο κατάλληλη σε σχέση με τις άλλες τέσσερις προτάσεις. Η ιστορική ποτοποιία βούλιαζε υπό το βάρος της κρίσης, «ακριβών» εσφαλμένων επιχειρηματικών επιλογών, αλλά και της ενδοοικογενειακής κόντρας του ζεύγους Κωνσταντίνου και Κατερίνας Μαλαματίνα. Μία κόντρα με φόντο την ίδια την εταιρεία, όπως είχε γράψει και στο παρελθόν το «ΘΕΜΑ», όταν μαινόταν ο πόλεμος που ζημίωσε πολλαπλά την ποτοποιία, φτάνοντας από το 2017 έως το 2019 να καταγράφει ζημιές προ φόρων 1.965.177 ευρώ, 3.168.212 ευρώ και 2.868.694 ευρώ, αντίστοιχα, να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της παρά την αναδιάρθρωσή τους και εν τέλει να δηλώνει αδυναμία ακόμα και έναντι των εργαζομένων της. Κερασάκι στην τούρτα τα πάνω από 20 εκατ. ευρώ αρνητικά κεφάλαια της Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΕΒΕ το 2020!

Ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας

 

 

Η Κατερίνα Μαλαματίνα

Κάτι που σημαίνει ότι η περίοδος των αναταράξεων γύρω από τη Μαλαματίνα αισίως πλέον έχει συμπληρώσει 12 χρόνια! Μια εξέλιξη που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσαν να φανταστούν οι προηγούμενες γενιές της οικογένειας Μαλαματίνα που έκαναν το όνομά τους συνώνυμο της ρετσίνας…

Από την Τένεδο.. στην Τούμπα

H ιστορία της Μαλαματίνα αρχίζει στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στην Τένεδο από τον Ευστράτιο Μαλαματίνα που καλλιεργεί σταφύλια της ποικιλίας «τσαούσια» στα οικογενειακά αμπέλια παράγοντας ένα λευκό κρασί που γίνεται αγαπημένο στην τοπική κοινωνία.

Το 1895 ο γιος του, Κωνσταντίνος Μαλαματίνας, ενισχύει την παραγωγή του οικογενειακού λευκού κρασιού καθώς με το καράβι του στέλνει φορτία στα κυριότερα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας. Την ίδια χρονιά ιδρύεται στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας με το όνομα «Η Τένεδος».

Με τη Μικρασιατική Καταστροφή η οικογένεια χάνει όλη της την περιουσία στην Τένεδο. Ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας αναγκάζεται πλέον να αναζητήσει σταφύλια τοπικής παραγωγής. Ήταν την περίοδο που ο Κωνσταντίνος παίρνει την απόφαση να παράγει το «κρασί της Ελλάδος», ήτοι κρασί ρετσινάτο.

Δώδεκα χρόνια μετά, ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα ενώ στην Αυλίδα ιδρύει νέα οινοποιητική μονάδα και αξιοποιεί την τοπική παραγωγή σταφυλιών ποικιλίας Σαββατιανό.

Η επιχείρηση στη συνέχεια περνά στα χέρια της τρίτης γενιάς και τον Βαγγέλη Μαλαματίνα, ο οποίος θέλει να βελτιώσει την ποιότητα και το άρωμα της ρετσίνας βάζοντας στόχο η Μαλαματίνα «να ταξιδέψει αλώβητη μέχρι το πιο απόμακρο καφενείο».

Το 1957 εμφιαλώνεται για πρώτη φορά η ρετσίνα στο μπουκάλι τύπου «φούσκα», ενώ εκείνη την περίοδο καθιερώνεται και τo σήμα κατατεθέν της εταιρείας με το ανθρωπάκι και το κλειδί. Η παράδοση λέει ότι ο ηθοποιός Νίκος Σταυρίδης, φίλος του Ευάγγελου Μαλαματίνα, πρότεινε αυτό το λογότυπο γιατί «Η Μαλαματίνα είναι το κλειδί στο στομάχι μου!».

Το 1980, η Μαλαματίνα έχει ήδη επεκταθεί με οινοποιεία στον Φάρο και στη Ριτσώνα Αυλίδας. Δημιουργείται αυτοματοποιημένο οινοποιείο στην Ασωπία Βοιωτίας με 4 πνευματικά πιεστήρια, ικανά να δεχθούν 700 τόνους σταφύλια την ημέρα. Παράλληλα εκσυγχρονίζεται και αυξάνεται η δυναμικότητα του εμφιαλωτηρίου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και ενδυναμώνεται το δίκτυο πωλήσεων και εξαγωγών.

Στο πέρασμα των δεκαετιών η Μαλαματίνα θα συνδεθεί πολύ έντονα με τη Θεσσαλονίκη αλλά και τον ΠΑΟΚ. Το σύνθημα «ΠΑΟΚ, ρετσίνα, Μαλαματίνα» θα είναι από τα σταθερά στην Τούμπα, όπου μάλιστα η αγαπημένη τους ρετσίνα θα γίνει και κοκτέιλ, το «Τούμπα Λίμπρε»…

Η εταιρεία την τελευταία δεκαετία αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και υπέρογκα χρέη εξαιτίας μιας σειράς συγκυριών, όπως η οικονομική κρίση και η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί, αλλά και της ενδοοικογενειακής διένεξης του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα και της πρώην συζύγου του, Κατερίνας. Μια διαμάχη που έφτασε μέχρι και τις αίθουσες των δικαστηρίων.

Στις αρχές του 2020, σε μια προσπάθεια για δανειακή ελάφρυνση της οινοποιίας, η Μαλαματίνα είχε προχωρήσει στην πώληση της «Δουμπιά», η οποία δραστηριοποιείται στο ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό, με τον έλεγχό της να περνάει στην εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. της οικογένειας Σαράντη. Η Δουμπιά είχε θεωρηθεί «βαρίδι», με πηγές της προηγούμενης διοίκησης της Μαλαματίνα να κάνουν λόγο για μία ατυχή επένδυση, για την οποία δαπανήθηκε ένα τεράστιο ποσό με κολοσσιαία δάνεια.

Η χαριστική βολή για τη Μαλαματίνα ήρθε με την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ την περίοδο του πρώτου lockdown προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας της, καθώς η πτώση των πωλήσεών της άγγιξε το 80% στη χονδρική, το 18% στα σούπερ μάρκετ και το 15% στις εξαγωγές.

Σημειώνεται δε πως το πωλητήριο στη Μαλαματίνα ήρθε σχεδόν τρία χρόνια μετά την υπογραφή συμφωνίας ρύθμισης των δανείων της εταιρείας με τις τράπεζες οι οποίες είχαν πάρει ως ενέχυρο τις μετοχές για άνοιγμα άνω των 35 εκατ. ευρώ.

Μετά και την έγκριση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Δεκέμβριο, από τον περασμένο Μάρτιο ενεργοποιήθηκε το σχέδιο εξυγίανσης, ήτοι η εκκαθάριση εν λειτουργία της προβληματικής Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΕΒΕ και η απορρόφηση του ενεργητικού και μέρος του παθητικού της από τη νεοσυσταθείσα Οινοποιία Μαλαματίνα ΑΕΒΕ με αποκλειστικό μέτοχο τον Ομιλο Mantis.

Διαβάστε ακόμη:

Οικονόμου: Ανοίγει η Βουλή στις 22 Αυγούστου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Ο «πόλεμος» των cryptos: Καταρρέουν μεγάλες πλατφόρμες – Εγκλωβισμένοι οι επενδυτές

Κίνημα… «Δεν Πληρώνω» στην Βρετανία: Κάλεσμα για διαδηλώσεις και στάση πληρωμών