Αν αγαπάς την μαγειρική και περνάς χρόνο στην κουζίνα σου έχουμε μερικές συμβουλές για να αξιοποιήσεις τις συσκευές σου στο μέγιστο και να απογειώσεις την τέχνη σου! Η μαγειρική τέχνη έχει πολλά να κερδίσει από τα σωστά εργαλεία, ειδικά στην προετοιμασία φαγητού. Ενώ το τελικό ψήσιμο το αναλαμβάνει ο φούρνος ή η κουζίνα σου και έχουν τα δικά τους μυστικά, μεγάλο μέρος μιας επιτυχημένης συνταγής είναι η προετοιμασία της!

Ας αρχίσουμε με τα βασικά, το πιο ισχυρό εργαλείο είναι η δική σου οργάνωση και προετοιμασία. Αν αγαπάς το μαγείρεμα λογικά θα έχεις ένα μεγάλο απόθεμα από διάφορα αρωματικά αλλά και διάφορα σκεύη. Δώσε λίγο χρόνο στον σεφ που κρύβεις μέσα σου να οργανωθεί. Μελέτησε την συνταγή που σκοπεύεις να εκτελέσεις και βεβαιώσου ότι έχεις διαθέσιμα και προσβάσιμα τα σκεύη που θα χρειαστείς. Επίσης φέρε στην πρώτη γραμμή τα αρωματικά και καρυκεύματα που θα χρειαστείς για να μην ψάχνεσαι την ώρα της δράσης! Έχεις διαλέξει συνταγή, έχεις μαζέψει τα υλικά σου, πάμε να δούμε πως η τεχνολογία θα σε υποστηρίξει!

Φούρνος και Κουζίνα

Είτε έχεις επιλέξει ένα φούρνο αυτόνομο με ξεχωριστές εστίες είτε μια κουζίνα που τα συνδυάζει υπάρχουν κάποιες τεχνικές που κάνουν την διαφορά!
Λειτουργία Αέρα. Αυτή η λειτουργία δεν υπάρχει απλά για ψήνει πιο γρήγορα. Ένας ανεμιστήρας κυκλοφορεί το ζεστό αέρα σε όλο τον φούρνο και δημιουργει ένα ομοιόμορφο περιβάλλον ψησίματος. Το ψήσιμο στον αέρα, ειδικά σε συνδυασμό με τις λειτουργίες γκριλ, επιτρέπει ομοιόμορφο ψήσιμο και τέλεια κρούστα με λιγότερο κόπο. Δεν χρειάζεται να γυρνάς το κρέας συνέχεια για να πετύχεις ομοιόμορφο χρώμα και κρούστα. Επίσης η λειτουργία θερμού αέρα μπορεί να σε βοηθήσει στο ξεπάγωμα υλικών αλλά και σε απαλό ψήσιμο για λαχανικά και γλυκά.

Pro Tip: Μείωσε τη θερμοκρασία που προτείνει η συνταγή κατά 15 με 20°C όταν χρησιμοποιείς τον αέρα.

Λειτουργία Ατμού. Το ψήσιμο με ατμό δεν είναι μόνο για τα λαχανικά. Είναι συμαντικ΄ς σύμμαχος για αφράτα γλυκά και για ψωμί με μοναδική κρούστα!
Ειδικά για ψωμί, η πρώτη φάση με ατμό εμποδίζει την επιφάνεια του ζυμαριού να σκληρύνει πολύ γρήγορα, επιτρέποντας στο ψωμί να φουσκώσει πλήρως .Τελειώνοντας το ψήσιμο σε λειτουργία γκριλ έχει το απόλυτο αποτέλεσμα. Ένα ελαφρύ, αέρινο εσωτερικό με μια τραγανή, γυαλιστερή κρούστα.

Λειτουργία Γκριλ. Κλασσική λειτουργία φούρνου με ψήσιμο από κάτω, πάνω ή συνδυαστικά. Ειδικά για ψητά λαχανικά μπορείς να αρχίσεις με το ταψί με λάδι ή νερό χαμηλά και ψήσιμο από κάτω και να ολοκληρώσεις με ψήσιμο από πάνω για δημιουργία κρούστας. Αντίστοιχα για κρέας στη σχάρα το ψήσιμο από κάτω πετυχαίνει ψήσιμο παρόμοιο με το μπάρμπεκιου. Βάλε το κρέας κομμένο σε ζεστή σχάρα και μην το γυρίσεις πάνω από δύο φορές!

Slow Cooker ή Γάστρα

Είτε έχεις αυτόνομη συσκευή slow cooker είτε χρησιμοποιείς γάστρα στον φούρνο σου, το αργό ψήσιμο σου προσφέρει πιάτα με ιδιαίτερο γευστικό προφίλ. Ένα σημαντικό μυστικό είναι να αξιοποιείς τις εστίες και τα τηγάνια σου για να προ ψήσεις ελαφριά το κρέας πριν το αργό μαγείρεμα. Χρησιμοποιώντας το ψήσιμο σε καυτή επιφάνεια, searing, για να δημιουργήσεις κρούστα στο κρέας θα πετύχεις νέα επίπεδα γεύσης.
Pro Tip: Μην φοβάσαι να χρησιμοποιείς βούτυρο σε συνδυασμό με ελαιόλαδο τόσο για το searing όσο και για το αργό ψήσιμο.

Ραβδομπλέντερ

Αυτό το μικρό και οικονομικό εργαλείο πρέπει να είναι σε κάθε κουζίνα και θα είναι ο απόλυτος σύμμαχος σου! Σε βοηθάει να φτιάχνεις εύκολα κρεμώδεις σούπες και σάλτσες, αλλά έχει και άλλες χρήσεις. Με τα επιπλέον εξαρτήματα του έχεις ένα ευέλικτο αναδευτήρα και ένα δυνατό μπλέντερ για πολλές χρήσεις.
Pro Tip: Φτιάξε εύκολα και γρήγορα σπιτική μαγιονέζα με το ραβδομπλέντερ. Σε ένα ψηλό δοχείο βάλε αυγό, μια κουταλιά της σούπας ξύδι ή χυμό λεμονιού, λίγη μουστάρδα και τα αρωματικά που θες και ενώ τα χτυπάς προσέθεσε 200ml λάδι της επιλογής σου και σε λιγότερο από ένα λεπτό θα έχεις την δική σου μαγιονέζα!

Πάρε το χρόνο σου, πειραματίσου και απελευθέρωσε τις μαγειρικές σου επιδόσεις!