Λίγο καιρό μετά τις πρώτες βολιδοσκοπήσεις και μόλις ενάμιση μήνα μετά τις επίσημες διαψεύσεις, η κληρονόμος και Πρόεδρος της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ, κα Τίνα Κωτσιοπούλου ενέδωσε τελικά στο επίμονο «φλερτ» του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου ο οποίος εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της ιστορικής εταιρείας!

Ο «γάμος» σε πρώτη φάση θα δώσει στον κ. Θεοδωρόπουλο το 45% της ΙΟΝ με option τα επόμενα χρόνια να λάβει και την πλειοψηφία των μετοχών, σύμφωνα με το deal που γνωστοποίησαν νωρίτερα οι δύο πλευρές με κοινή ανακοίνωση τους.

Το ύψος του deal δεν έγινε γνωστό. Ούτε πότε θα ενεργοποιηθεί η option με την οποία ο κ. Θεοδωρόπουλος, που μόλις τον περασμένο Ιανουάριο ολοκλήρωσε την πώληση του «δημιουργήματος» του, της Chipita, στην Mondelez International προς 2 δισ δολ., θα εξελιχθεί σε μέτοχο πλειοψηφίας στην ιστορική σοκολατοβιομηχανία που με κύκλο εργασιών κοντά στα 120 εκατ. ευρώ κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών στην Ελλάδα και είναι εξ ολοκλήρου ελληνικών συμφερόντων.

Παραμένει η σημερινή διοίκηση

Προς το παρόν, πάντως και πέραν των μετοχικών ανακατατάξεων, η σοκολατοβιομηχανία με τους περίπου 700 εργαζόμενους, θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς την οποιαδήποτε αλλαγή καθώς θα παραμείνει ως έχει η διοίκηση υπό την κα Τίνα Κωτσιοπούλου.

Η Τίνα Κωτσιοπούλου (κέντρο) με εργαζόμενους της ΙΟΝ σε εθελοντική δράση της εταιρείας

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, «καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας έπαιξαν οι κοινές αρχές και αξίες, το κοινό όραμα για μία δυναμική ανάπτυξη και επέκταση στις αγορές του εξωτερικού, στις οποίες ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει διαγράψει μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία, και, τέλος, η ενδυνάμωση και διαιώνιση της ελληνικής ταυτότητας της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας».

Σε κοινή δήλωσή τους, οι μέτοχοι της ΙΟΝ ΑΕ ανέφεραν: «Η ΙΟΝ αποτελεί την ιστορική οικογένεια μας, την οποία ανέκαθεν αντιμετωπίσαμε με πολλή αγάπη, φροντίδα και, κυρίως, αίσθημα ευθύνης. Στο πλαίσιο αυτό, και έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τον επιτυχημένο επιχειρηματία κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι κοινές αξίες και αρχές, και, κυρίως, το κοινό όραμά μας, θα αποτελέσουν για την εταιρεία μας, εφαλτήριο για μία σπουδαία πορεία στο μέλλον».

Απ’ την πλευρά του ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος δήλωσε : «Η συμφωνία με την ΙΟΝ δεν είναι απλώς μία ακόμη συμφωνία! Η ΙΟΝ και η ιστορία της στη χώρα μας, είναι ένα κεφάλαιο που χρήζει σεβασμού από εμάς που θα ασχοληθούμε με την περαιτέρω ανάπτυξη της. Η σχέση των καταναλωτών με την ΙΟΝ – όλων μας δηλαδή – είναι μία σχέση διαχρονική και άκρως συναισθηματική και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να παραμείνει ίδια! Αγαπήσαμε από παιδιά τα προϊόντα της ΙΟΝ και αυτό είναι και θα παραμείνει κυρίαρχο στοιχείο στη σχέση μας με την ιστορική σοκολατοβιομηχανία».

Από πολλά κύματα

Το deal πέρασε από πολλά κύματα, ενώ ήταν γνωστό στην αγορά πως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, από την περίοδο που βρισκόταν στο τιμόνι της Vivartia είχε κάνει κρούση στην οικογένεια Κωτσιοπούλου που βρίσκεται πίσω απ’ την ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου είχαν υπάρξει πληροφορίες, όπως είχε αναφέρει (Ξαναζεσταίνεται το «φλερτ» Θεοδωρόπουλου και οικογένειας Κωτσιοπούλου με φόντο την ΙΟΝ) τότε το newmoney, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε προσεγγίσει την κα Τίνα Κωτσιοπούλου, επικεφαλής της ΙΟΝ.

Να σημειωθεί πως εδώ και πολλά χρόνια πως η οικογένεια Κωτσιόπουλου εμφανιζόταν κάθετα αντίθετη στο ενδεχόμενο πώλησης της ΙΟΝ παρά το γεγονός ότι είχε πάρα πολλές κρούσεις τόσο από funds όσο και από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Kraft, Nestle, Nabisco, Vivartia ήταν μόνο μερικές από τις εταιρείες που έκαναν προσφορά για την ελληνική σοκολατοβιομηχανία.

Ακόμα και σήμερα έχουν λάβει διαστάσεις θρύλου τα απόλυτα «όχι» του εκλιπόντος Γιάννη Κωτσιόπουλου, θείου της σημερινής μεγαλομετόχου και Προέδρου της εταιρείας, καθώς και την επιτυχή προσπάθεια επαναγοράς του 24,5% που είχε αποκτήσει η Kraft Jacobs Suchard στα τέλη του ’80 στην εταιρεία…

Από το θάνατο του Γιάννη Κωτσιόπουλου στα τέλη του 2015 το σενάριο πώλησης της ΙΟΝ είχε επανέλθει στο τραπέζι. Η ανιψιά του Γιάννη Κωτσιόπουλου, Κωνσταντίνα (κατά κόσμον Τίνα) Κωτσιοπούλου, έχει απορρίψει τουλάχιστον τρεις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την περίοδο εκείνη και μετά. Τώρα, το deal γίνεται πράξη, οδηγώντας την ιστορική σοκολατοβιομηχανία σε μια νέα αλλαγή σελίδας στην 92χρονη ιστορία της.

Η ιστορία πίσω από την επιτυχία της ΙΟΝ

Η ΙΟΝ, παρά τον οικογενειακό χαρακτήρα της, αποτελεί μία από τις πιο ανθεκτικές εταιρείες στη χώρα. Ιδρύθηκε το 1930 όταν μια παρέα φίλων δημιούργησε ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο, όπου και μέχρι σήμερα βρίσκεται. Φιλοδοξία τους ήταν να γίνουν σοκολατοποιοί. Το πρώτο καταστατικό της εταιρείας ΙΟΝ Α.Ε. δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμόν 267/23.9.1930 φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως. Η εταιρεία πήρε το όνομά της από το βότανο «ίον το εύοσμον», ή αλλιώς τον μενεξέ.

Το 1935 ενώθηκαν με την εταιρεία ΝΑΣΚΟ A.E. που έφτιαχνε καραμέλες και άλλα ζαχαρωτά και ανήκε στους επιχειρηματίες Νασιόπουλο και Κωτσιόπουλο. Ο τελευταίος απέδειξε πως έχει ένα μεγάλο όραμα καταφέρνοντας μετά από μερικά χρόνια να εξαγοράσει τις μετοχές των περισσότερων συνεργατών του και να αποκτήσει τον έλεγχό της.

Τα θεμέλια του σημερινού μεγέθους της ΙΟΝ, ως μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες σοκολατοειδών και ζαχαρωδών προϊόντων, τοποθετούνται μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μάλιστα τον καιρό του Εμφυλίου, εν έτει 1947 η ΙΟΝ μπόρεσε γρήγορα να ανακάμψει, χάρη κυρίως στο πιο εμβληματικό προϊόν της, τη σοκολάτα αμυγδάλου, η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1947 μεγαλώνοντας έκτοτε γενιές και γενιές.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος (ανιψιός του τότε ιδιοκτήτη) μπαίνει στην επιχείρηση μαζί με τον στενό του φίλο και εξάδελφο Γιώργο Καρκαζή. Αρκάδες και οι δύο, από τα Λιθοβούνια ο πρώτος και από τις Ρίζες Τεγέας ο δεύτερος, έρχονται στην Αθήνα, σπουδάζουν μαζί οικονομικές επιστήμες και αναλαμβάνουν την ευθύνη ανάπτυξης της εταιρείας, φέρνοντάς την ισχυρή στον 21ο αιώνα. Πρόκειται ουσιαστικά για το δίδυμο που άλλαξε την ιστορία των βιομηχανοποιημένων γλυκών στην Ελλάδα.

Αρχικά δημιουργείται (1956) η εμπορική εταιρεία Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι, η οποία αναλαμβάνει την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων της ΙΟΝ καθώς και των προϊόντων της ΝΑΣΚΟ. Με έδρα στον Πειραιά (Λουδοβίκου 22) και το πρώτο της κατάστημα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας (Αθηνάς 43 Γ) η νεοσύστατη αυτή εταιρεία θέτει τις βάσεις του σημερινού δικτύου πωλήσεων και διανομής της εταιρείας.

Μία από τις πρώτες κινήσεις τους είναι η αφομοίωση εκ μέρους της ΙΟΝ της ΝΑΣΚΟ Α.Ε. Με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσει τη σημερινή της μορφή, με παραγωγή ευρείας γκάμας ζαχαρωδών και σοκολατοειδών προϊόντων. Σταδιακά έρχεται και η επέκταση της εταιρείας σε νέους κλάδους ζαχαρωδών όπως γκοφρέτες, candy bars και σοκοπάστες, ενώ εξαγόραζαν τη μία μετά την άλλη τις ελληνικές εταιρείες σοκολάτας και ζαχαρωτών, όπως η Ιντέρια και η Mabel.

Το 1988 ένα μέρος των μετοχών της ΙΟΝ (24,5%), που βρισκόταν εκτός ελέγχου των Κωτσιόπουλου και Καρκαζή, πουλήθηκε στη διεθνή σοκολατοποιία Kraft Jacobs Sushard (KJS), μητρική της σοκολατοποιίας «Παυλίδου» και θυγατρική της Philip Morris.

Μία δεκαετία αργότερα, οι μετοχές επέστρεψαν πίσω αφού οι δύο βασικοί μέτοχοι (Γιάννης Κωτσιόπουλος και Γιώργιος Καρκαζής) κατάφεραν, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, να αγοράσουν τις μετοχές της ΙΟΝ από την πανίσχυρη πολυεθνική που τις είχε αποκτήσει, προς μεγάλη έκπληξη της αγοράς που δεν πίστευε πως οι Έλληνες ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να αντέξουν στην «πίεση» της Kraft Jacobs Sushard (KJS).

Η εξαγωγική της δραστηριότητα αναπτύχθηκε σταδιακά, με στόχο κυρίως τις χώρες της Αμερικής, της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, του Αραβικού κόσμου, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Αυστραλίας. Τέλη Νοεμβρίου του 2015 ο Γιάννης Κωτσιόπουλος πεθαίνει. Τη διοίκηση της εταιρείας ήδη είχε αναλάβει η ανιψιά του, κυρία Τίνα Κωτσιοπούλου. Ακριβώς έναν χρόνο μετά, τέλη Νοεμβρίου 2016, θα τον ακολουθήσει και ο Γιώργος Καρκαζής. Σήμερα η σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Αρτα, στο Νέο Φάληρο και στο Μαρκόπουλο Αττικής. Η εταιρεία διατηρεί και θυγατρική στη Βουλγαρία.

Διαβάστε ακόμα:

Η «γκρι αγορά» των Rolex – Γιατί κάποιοι αγοράζουν μανιωδώς ρολόγια των 60.000 ευρώ

Επιδότηση στα καύσιμα: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Διαδικασία, ποσά και δικαιούχοι (vid)

ΔΝΤ: Η συμφόρηση στα λιμάνια δεν οφείλεται στους μεγάλους όγκους φορτίων αλλά στην έλλειψη εργατικού δυναμικού