Το ιταλικό κράτος είναι έτοιμο να αποκτήσει ποσοστό 18% στη προβληματική χαλυβουργία Ilva στη νότια Ιταλία αναφέρει η εφημερίδα Il Messaggero σε σημερινό της δημοσίευμα επικαλούμενη προσχέδιο του υπουργείου για τη διάσωση του εργοστασίου.

Όπως μεταδίδει το Reuters το ιταλικό υπουργείο Βιομηχανίας θα παρουσιάσει το σχέδιο του τη Δευτέρα στην χαλυβουργία ArcelorMittal, που έχει συμφωνήσει το 2018 να αγοράσει το εργοστάσιο της Ilva  σε μια προσπάθεια να την πείσει να μην πραγματοποιήσει την απειλή ακύρωσης της συμφωνίας.

Ο υπουργός της βιομηχανίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Το εργοστάσιο απασχολεί περίπου 8.200 εργαζομένους σε μία από τις λιγότερο ευημερούσες περιοχές της Ιταλίας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το ιταλικό δημόσιο θα προτείνει τη συμμετοχή του σε ποσοστό 18% είτε μέσω της κρατικής τράπεζας Cassa Depositi e Prestiti (CDP) είτε μέσω της Invitalia, ενός κρατικού επενδυτικού οργανισμού.

Η κυβέρνηση προτείνει επίσης να αποκαταστήσει τη νομική ασπίδα έναντι διώξεων της ArcelorMittal για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των δραστηριοτήτων της. Η παύση αυτής της νομικής προστασίας ήταν ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε η ArcelorMittal για να απειλήσει με ακύρωση της συμφωνίας αγοράς.

Σε αντάλλαγμα, η Ρώμη θα ζητήσει από την ArcelorMittal να μειώσει δραστικά τον αριθμό των απολύσεων που έχει προαναγγείλει από τις 4.700 σε όχι πάνω από τις 1.000, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο υπουργός βιομηχανίας Στέφανο Παταουέλι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο κοινοβούλιο ότι η Invitalia θα μπορούσε να αποκτήσει ένα μερίδιο στην Ilva, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.