Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για να διατηρήσει η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία της και ταυτόχρονα να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση αναλύει στην πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση για την υδατοκαλλιέργεια ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ).

Με την Τουρκία να πλησιάζει απειλητικά και να εξελίσσεται στο βασικότερο αντίπαλο της Ελλάδας στο κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργιας, οι Έλληνες παραγωγοί σύμφωνα με τον ΣΕΘ θα πρέπει να διπλασιάσουν την παραγωγής τους μέχρι το 2030, και να την φθάσουν σχεδόν στους 235.000 τόνους, οι οποίοι σε αξία θα αντιστοιχούν σε 1,2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, θα πρέπει να ενισχύσουν περισσότερο την εξωστρέφειά τους (στο 85% – 90%), ανεβάζοντας τις εξαγωγές στους 200.000 τόνους με αξία άνω του 1 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά, εκτιμάται ότι μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία έως και 3.000 νέων θέσεων εργασίας.

Απαραίτητη, ωστόσο, προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι στόχοι και να υλοποιηθεί το όραμα του Συνδέσμου είναι να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου μέσα από τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής προώθησης με έμφαση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Ελληνικού προϊόντος.

Σύμφωνα με τον ΣΕΘ, μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει ποτέ μια ολοκληρωμένη εθνική εκστρατεία προώθησης ενώ οι δράσεις προώθησης που έχουν υλοποιηθεί ήταν είτε σε εταιρικό επίπεδο, είτε μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που περιορίζονται σε πολύ συγκεκριμένες δράσεις.

Επίσης, προϋπόθεση αποτελεί να δοθεί έμφαση στην έρευνα και στην καινοτομία με στόχο αφενός την μείωση του κόστους παραγωγής των υφιστάμενων ειδών ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με τα εισαγόμενα και αφετέρου στην βελτίωση της τεχνογνωσίας στην παραγωγή και άλλων ειδών.

Σύμφωνα με τον ΣΕΘ αναγκαία θεωρείται η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών καθώς το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων είναι πολύπλοκο και γραφειοκρατικό, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ασάφειες και αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκομένων Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από την Γ.Δ. Αλιείας, ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης των διαδικασιών χορήγησης άδειας κυμαίνεται στους 25 μήνες, ενώ το κόστος των διαδικασιών χορήγησης νέας άδειας υδατοκαλλιέργειας κυμαίνεται έως 25.000 ευρώ. Την περίοδο 2007 έως 2013, κατατέθηκαν συνολικά 72 αιτήματα για χορήγηση νέων αδειών, εκ των οποίων τελικά ικανοποιήθηκε πλήρως το 25% αυτών.

Καθοριστική επίσης θεωρείται η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού και ειδικότερα οι διαδικασίες ίδρυσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδ/γειών (ΠΟΑΥ), όπως προβλέπεται από το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Υδατοκαλλιεργειών (ΕΠΧΣΑΑΥ) από το 2011