Αύξηση κατά +32% σε σχέση με  τον αντίστοιχο περσυνό μήνα κατέγραψαν τον Απρίλιο οι πωλήσεις του Ομίλου JUMBO, ενώ στο πρώτο 4μηνο του 2022 οι πωλήσεις του Ομίλου ενισχύθηκαν σε ποσοστό +25%.

Αυτό ανέφερε η διοίκηση του Ομίλου στους μετόχους – συνεταίρους κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση μετόχων του Ομίλου JUMBO, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 5 Μάϊου 2022, με αυξημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση του 80% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου.

Αναλυτικά η πορεία των πωλήσεων:  

  • Ελλάδα: Τον Απρίλιο του 2022, το σύνολο των καταστημάτων στην Ελλάδα  παρέμεινε ανοιχτό, χωρίς την επιβολή νέων περιορισμών πλην φυσικά αυτών που  αφορούν τους μη εμβολιασμένους.

Για τον Απρίλιο 2022, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας και χωρίς να  υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές, αυξήθηκαν κατά +47% περίπου σε σχέση με  τον Απρίλιο του 2021 όπου λειτουργούσε το 75% των καταστημάτων του Ομίλου στην  Ελλάδα, με αυστηρούς και δυσανάλογους για το μέγεθος των καταστημάτων  περιορισμούς, ως προς τον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών εντός των  καταστημάτων και μόνο με την μέθοδο click inside ή click away.

Συνολικά για το τετράμηνο του 2022, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς  να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά +48%  περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο.

  • Κύπρος: Όλα τα καταστήματα συνέχισαν να λειτουργούν ενώ από 18 Απριλίου  καταργήθηκε ο έλεγχος πιστοποιητικών για τους εισερχόμενους πελάτες. Οι  πωλήσεις κατά τον Απρίλιο του 2022 αυξήθηκαν κατά +30% περίπου, σε σχέση με  τον αντίστοιχο περσινό μήνα όπου το σύνολο του δικτύου παρέμεινε κλειστό κατά την  Μεγάλη Εβδομάδα και παρέμεινε κλειστό και την εβδομάδα μετά το Πάσχα (ολικό  lock down). Συνολικά οι πωλήσεις στην Κύπρο για το τετράμηνο του 2022 είναι  αυξημένες κατά +28% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο.
  •  Βουλγαρία: Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά +41% περίπου  τον Απρίλιο του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα όπου τα  καταστήματα παρέμειναν κλειστά κατά το πρώτο περίπου δεκαήμερο του μήνα.  Συνολικά οι πωλήσεις στη Βουλγαρία για το τετράμηνο του 2022 είναι αυξημένες  κατά 0,9% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο.
  •  Ρουμανία: Οι πωλήσεις του δικτύου ήταν μειωμένες κατά -2% περίπου  τον Απρίλιο του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Ρουμανία για το τετράμηνο του 2022 είναι μειωμένες κατά -9% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Τρέχουσες συνθήκες

Η διοίκηση ενημέρωσε τους μετόχους ότι παρά το θετικό πρόσημο του τετραμήνου οι  προκλήσεις για την νέα χρονιά καθώς και το κλίμα αβεβαιότητας παραμένουν.

  •  Η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα δεν λειτουργεί ομαλά με τα συχνά lockdown  λιμανιών στην Κίνα λόγω του Covid-19, ενώ και στο εσωτερικό οι απεργιακές  κινητοποιήσεις στο λιμάνι επιδεινώνουν την κατάσταση. Το αυξημένο κόστος  μεταφοράς των προϊόντων δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.
  • Πάραυτα, στα ράφια των καταστημάτων JUMBO, θέση έχουν μόνον προϊόντα στα  οποία η τελική σχέση τιμής-ποιότητας κρίνεται ότι παρά τις αναπόφευκτες  κοστολογικές επιβαρύνσεις, ότι σέβεται τον καταναλωτή.

Η διοίκηση του Ομίλου διαβεβαίωσε τους μετόχους-συνεταίρους ότι όπως έχουν σήμερα τα  δεδομένα, πρόθεσή της είναι να διατηρηθεί στο ακέραιο η μερισματική πολιτική του 2021  και κατά το 2022, διανέμοντας συνολικά ποσό 0,77 ευρώ/ μετοχή. Κατά συνέπεια, πέραν  του μικτού ποσού 0,3850 ευρώ ανά μετοχή που αποφασίστηκε να διανεμηθεί τον Ιανουάριο  του 2022, πρόθεση της διοίκησης είναι να διανείμει και το υπόλοιπο 0,3850 ευρώ ανά  μετοχή και πάλι με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής εντός του επόμενου διμήνου.