Σε 31,30 ευρώ, από 35 ευρώ προηγουμένως, μειώνει την τιμή-στόχο για τη Jumbo η NBG Securities, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση Outperform και εκτιμώντας ότι η μετοχή εξακολουθεί να προσφέρει περιθώριο ανόδου περίπου 19% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Η χρηματιστηριακή αναγνωρίζει ότι το 2026 είναι μια πιο απαιτητική χρονιά για τον όμιλο, με βασικό «αγκάθι» τη Ρουμανία, ενώ στο κάδρο μπαίνουν τόσο η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των πωλήσεων όσο και οι επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί ότι το βασικό επενδυτικό story της Jumbo παραμένει ισχυρό, στηριζόμενο στην ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου, στην υψηλή παραγωγή ταμειακών ροών, στον χαμηλό δανεισμό και στις αποδόσεις προς τους μετόχους.
Η μετοχή έχει υποχωρήσει περίπου 5% από τις αρχές του έτους, σε μια περίοδο κατά την οποία το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει κινηθεί σημαντικά υψηλότερα. Σύμφωνα με την NBG Securities, η εικόνα αυτή αντανακλά τις ανησυχίες της αγοράς για την πορεία των πωλήσεων, οι οποίες είχαν αυξηθεί κατά 7,2% το 2025, χαμηλότερα από την αρχική πρόβλεψη για 8%, αλλά και για την κατάσταση στη ρουμανική αγορά.
Πωλήσεις +5% στο επτάμηνο – Η Ρουμανία η μεγάλη εξαίρεση
Η εικόνα των πωλήσεων στο πρώτο επτάμηνο του 2026 κινείται σε γενικές γραμμές εντός των προβλέψεων της διοίκησης, με τον όμιλο να καταγράφει αύξηση περίπου 5% σε ετήσια βάση.
Οι επιδόσεις, ωστόσο, παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις ανά αγορά. Στην Ελλάδα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8%, στην Κύπρο κατά 6% και στη Βουλγαρία κατά 13%. Στον αντίποδα, η Ρουμανία κατέγραψε πτώση 6%, παραμένοντας η βασική πηγή πίεσης για τον όμιλο.
Τα στοιχεία του Ιουλίου έδωσαν πάντως ένα πιο θετικό σήμα. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 10% στην Ελλάδα, 14% στην Κύπρο και 21% στη Βουλγαρία, ενώ στη Ρουμανία η πτώση περιορίστηκε στο 3%.
Η αδυναμία της ρουμανικής αγοράς συνδέεται κυρίως με το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον και τις πιέσεις στην κατανάλωση. Ο πληθωρισμός στη χώρα διαμορφώθηκε στο 10,4% τον Ιούνιο, πλήττοντας την καταναλωτική εμπιστοσύνη και περιορίζοντας τις δαπάνες των νοικοκυριών.
Παρά τις δυσκολίες, η Jumbo δεν αλλάζει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της για τη χώρα. Στόχος παραμένει ο διπλασιασμός του δικτύου καταστημάτων στη Ρουμανία μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ ένα νέο κατάστημα στη Baia Mare προγραμματίζεται να λειτουργήσει έως το τέλος του 2026.
Ο πήχης για πωλήσεις και κέρδη το 2026
Η διοίκηση της Jumbo διατηρεί προς το παρόν αμετάβλητο το guidance για το σύνολο του έτους, προβλέποντας αύξηση πωλήσεων κατά 5% και καθαρά κέρδη μεταξύ 310 και 320 εκατ. ευρώ, δηλαδή ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με το 2025.
Οποιαδήποτε ενδεχόμενη αναθεώρηση των στόχων αναμένεται να εξεταστεί με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.
Η NBG Securities κινείται κοντά στις προβλέψεις της διοίκησης. Για το 2026 αναμένει αύξηση πωλήσεων κατά 5,2%, με το EBITDA να ενισχύεται κατά μόλις 1% και τα καθαρά κέρδη να υποχωρούν οριακά κατά 1%.
Για την περίοδο 2025-2028 εκτιμά μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 5,2% στις πωλήσεις, 2,9% στο EBITDA και 2,5% στα καθαρά κέρδη. Οι προβλέψεις ενσωματώνουν τις τελευταίες τάσεις των πωλήσεων και την προσθήκη κατά μέσο όρο δύο νέων καταστημάτων ετησίως, καθώς και την επίδραση από την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου και τα υψηλότερα ναύλα.
Ειδικά για τη Ρουμανία, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι πιέσεις θα συνεχιστούν τόσο το 2026 όσο και το 2027, πριν η αγορά επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2028, με τη βοήθεια και της διεύρυνσης του δικτύου.
Ταμειακά διαθέσιμα προς τα 904 εκατ. ευρώ
Ένα από τα ισχυρότερα στοιχεία της επενδυτικής περίπτωσης της Jumbo παραμένει, σύμφωνα με την NBG Securities, η δυνατότητα παραγωγής μετρητών.
Η χρηματιστηριακή τοποθετεί τις ετήσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες του ομίλου κοντά στα 60 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπει σημαντική ενίσχυση της καθαρής ταμειακής θέσης.
Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν από 473 εκατ. ευρώ το 2025 σε 632 εκατ. ευρώ το 2026, για να φτάσουν τα 904 εκατ. ευρώ το 2028.
Την ίδια στιγμή, η NBG Securities προβλέπει μικτή μερισματική απόδοση μεταξύ 4,1% και 4,9% την περίοδο 2026-2028, ενισχύοντας την εικόνα της Jumbo ως εταιρείας που μπορεί να συνεχίσει να επιστρέφει κεφάλαια στους μετόχους της ακόμη και σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης.
Από το Ισραήλ και τον Καναδά σε έξι νέες αγορές
Ένας δεύτερος πυλώνας ανάπτυξης βρίσκεται εκτός του ιδιόκτητου δικτύου και αφορά τη διεθνή επέκταση μέσω franchise.
Για το 2026 προβλέπεται η λειτουργία πέντε νέων καταστημάτων στο Ισραήλ, ενώ έως το τέλος του έτους αναμένεται να ανοίξει και το πρώτο κατάστημα Jumbo στον Καναδά.
Παράλληλα, η νέα συμφωνία με τον όμιλο Balfin δημιουργεί προοπτικές εισόδου σε μια σειρά νέων αγορών: Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν.
Η NBG Securities επιλέγει, ωστόσο, μια πιο συντηρητική προσέγγιση στις προβλέψεις της και δεν ενσωματώνει προς το παρόν πιθανές νέες συμφωνίες franchise, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει περιορισμένη ορατότητα τόσο ως προς τον χρόνο υλοποίησής τους όσο και ως προς το μέγεθος της οικονομικής συνεισφοράς τους.
Αυτό σημαίνει ότι μια ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη του μοντέλου franchise θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσθετο καταλύτη για τις επιδόσεις του ομίλου.
Γιατί η NBG Securities βλέπει ακόμη άνοδο 19%
Η νέα τιμή-στόχος των 31,30 ευρώ προκύπτει από μοντέλο προεξόφλησης ταμειακών ροών (DCF), με WACC 10%. Η αποτίμηση αντιστοιχεί σε εκτιμώμενο δείκτη EV/EBITDA 8,5 φορές για το 2026, έναντι περίπου 6,6 φορές με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής.
Παρά τη μείωση του στόχου από τα 35 ευρώ, η NBG Securities θεωρεί ότι η αποτίμηση δεν είναι απαιτητική, λαμβάνοντας υπόψη το προφίλ κερδοφορίας της Jumbo, τον χαμηλό δανεισμό και την ισχυρή ταμειακή της θέση.
Έτσι, το βασικό μήνυμα της ανάλυσης είναι διπλό: βραχυπρόθεσμα η Jumbo καλείται να διαχειριστεί την επιβράδυνση της ανάπτυξης και κυρίως τις πιέσεις στη Ρουμανία, όμως σε μεγαλύτερο ορίζοντα η χρηματιστηριακή εξακολουθεί να βλέπει ένα ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο, αυξανόμενα ταμειακά διαθέσιμα, διεθνή επέκταση και ελκυστικές αποδόσεις προς τους μετόχους.
Για τον λόγο αυτό επαναλαμβάνει τη σύσταση Outperform, παρά τη χαμηλότερη τιμή-στόχο, διατηρώντας το εκτιμώμενο περιθώριο ανόδου της μετοχής στο 19%.
Διαβάστε επίσης
«Σουβλάκι 4,70 μετρητά αλλά …. 6 ευρώ με κάρτα» – Το διπλό τιμολόγιο για τουρίστες στα νησιά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
