Καταστροφικό  είναι το πλήγμα που δέχθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού οι 5 μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο, καθώς η συνδυασμένη τους κεφαλαιοποίηση από τον Ιανουάριο έως το τέλος της 3ης εβδομάδας του Ιουλίου, υποχώρησε κατά 40,9 δισ. φτάνοντας στα 36,9 δισ. δολάρια, μία συρρίκνωση κατά 52,57%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ιστοσελίδα buyshares.co.uk.

Τον Ιανουάριο, η συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία των Delta Air Lines, American Airlines, Lufthansa Group, United Airlines και Air France, έφθανε τα 77,8 δισ. δολάρια.

Μετά τη συντριβή της Μαύρης Δευτέρας, το ποσό αυτό έπεσε στα 25,3 δισ. δολάρια την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, μία πτώση 67% από τις αρχές του έτους. Η τάση συρρίκνωσης συνεχίσθηκε και τους επόμενους 2 μήνες, με την κεφαλαιοποίηση να πέφτει στα 25 δισ. δολάρια στα τέλη Μαΐου.

Ωστόσο η συνολική χρηματιστηριακή αξία αυξήθηκε κατά σχεδόν 12 δισ. δολάρια τους τελευταίους δύο μήνες, φθάνοντας τα 36,9 δισ. δολάρια.

Η Delta Air Lines, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο από πλευράς εσόδων, είδε την κεφαλαιοποίησή της να συρρικνώνεται κατά 54% εν μέσω της κρίσης, από τα 35,5 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο στα 16,5 δισ. δολάρια την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Η αξία των μετοχών της American Airlines, της δεύτερης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας ανήλθε στα 4,8 δισ. δολάρια κατά την εβδομάδα του Ιουλίου, σημειώνοντας πτώση 58% από τις αρχές του έτους.

Η αξία της United Airlines σημείωσε πτώση κατά 57% τους τελευταίους επτά μήνες, από τα 19,3 δισ. εβδομάδα του Ιουλίου τον Ιανουάριο σε 8,2 δισ. Δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα. Τα δεδομένα των YCharts και MarketTrends δείχνουν ότι οι 3 μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ έχασαν συνολικά 36,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση.

Ο όμιλος Lufthansa, έχει επίσης σημειώσει σημαντική πτώση στη συνολική αξία των μετοχών του τους τελευταίους επτά μήνες. Τον Ιανουάριο, η κεφαλαιοποίηση ανερχόταν στα 7,42 δισ. δολάρια, ενώ στα τέλη Ιουλίου είχε πέσει στα 5,51 δισ. δολάρια, μια πτώση 25% από την αρχή του έτους.

Η Air France έχασε 2,2 δισ. δολάρια από τα 4,2 δισ. δολάρια στις αρχές του έτους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες σε αυτήν τη λίστα έχασαν 4,1 δισ. δολάρια σε συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση.

Πηγή: www.buyshares.co.uk