Ανώτατο όριο στο κέρδος προϊόντων αλλά και υπηρεσιών επιβάλει η διάταξη του Υπoυργείου Ανάπτυξης την οποία κατέθεσε το μεσημέρι με τη μορφή τροπολογίας στη Βουλή ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με την τροπολογία, το πλαφόν, το οποίο θα ισχύσει ως τις 30 Ιουνίου, αφορά «την πώληση προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή».

Κοινώς θέτει όρια σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών σε πολλούς τομείς του επιχειρείν, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει από χθες το newmoney για τις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης πέραν των καυσίμων και των αλεύρων.

Η τροπολογία ορίζει ως ανώτατο όριο διάθεσης προϊόντος ή παροχής υπηρεσίας το μικτό κέρδος που είχε η επιχείρηση την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Για τυχόν παραβάσεις προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 ευρώ ως 1 εκατ. ευρώ ενώ σε περίπτωση που το ελεγχόμενο πρόσωπο δεν συνεργαστεί, παραποιήσει ή αποκρύψει στοιχεία απ’ τις ελεγκτικές Αρχές προβλέπεται πρόστιμο στο πρόσωπο του έως 50.000 ευρώ.

«Δεν υπόσχομαι ότι δεν θα αυξάνονται οι τιμές. Θα αυξάνονται αναπόφευκτα λόγω της αύξησης των πρώτων υλών» σημείωσε νωρίτερα στη Βουλή ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας:

«Με τη ρύθμιση αυτή θέλουμε να εμποδίσουμε όσους προσπαθήσουν στην αναμπουμπούλα του πολέμου να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους για να κάνουν μια αρπαχτή».

Αναλυτικά η τροπολογία ΕΔΩ

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ειδικό ενημερωτικό σημείωμα που δημοσίευσε λίγη ώρα αργότερα επιχειρεί να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις για τους λόγους επιβολής του πλαφόν, τη στόχευση του και ποιους αφορά. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«1. Τι καλείται να αντιμετωπίσει η εν λόγω ρύθμιση;

Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Επικράτεια της Ουκρανίας και η συνεχιζόμενη αρνητική επίδραση της πανδημίας της νόσου COVID-19 στην παγκόσμια αγορά, δημιουργούν συνθήκες ανατιμήσεων καταναλωτικών προϊόντων που οφείλονται στην διαταραχή των συνθηκών της παγκόσμιας οικονομίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων συγκεκριμένων προϊόντων ή πρώτων υλών. Με τη ρύθμιση επιδιώκεται η παρεμπόδιση της αθέμιτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση αυτή για τον προσπορισμό αθέμιτων κερδών.

2. Γιατί αποτελεί πρόβλημα;

Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Επικράτεια της Ουκρανίας και η συνεχιζόμενη αρνητική επίδραση της πανδημίας της νόσου COVID-19, έχουν προκαλέσει μία αλυσίδα αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία και διαταράσσουν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ιδίως σε ότι αφορά στα υγρά και τα αέρια καύσιμα και τα δημητριακά.

3. Ποιους φορείς ή πληθυσμιακές ομάδες αφορά;

Το σύνολο του καταναλωτικού κοινού και των επιχειρήσεων.

4. Ποιοι είναι οι στόχοι της εν λόγω ρύθμισης;

Η αποτροπή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων που προέρχεται από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, στην περίοδο της γεωπολιτικής κρίσης που έχει προκληθεί από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Επικράτεια της Ουκρανίας αλλά και της συνεχιζόμενης αρνητικής επίδρασης της πανδημίας της νόσου COVID-19 στην παγκόσμια αγορά».

Διαβάστε ακόμη:

Ηλεκτρική ενέργεια: Στη… στρατόσφαιρα οι τιμές – Πάνω από τα €300 η μεγαβατώρα την Παρασκευή 4/3

Ουκρανική «καταιγίδα» σαρώνει τις τιμές του φυσικού αερίου – Aνησυχία για τα φορτία LNG στη Ρεβυθούσα  

UBS: Η Ελλάδα εκπλήσσει θετικά – Η πρόβλεψη για το ΑΕΠ