(Τελευταία ενημέρωση: 18:35)

Θύμα κυβερνοεπίθεσης έπεσε ο ΔΕΣΦΑ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newmoney. Το σχετικό περιστατικό άρχισε να διακινείται από χθες το απόγευμα στο darkweb.

Συγκεκριμένα, ομάδα χάκερς φέρεται να εισήλθε στο εσωτερικό δίκτυο του Διαχειριστή χθες 19 Αυγούστου, στις 18:42 το απόγευμα και να υπέκλεψε κάποια αρχεία.

Κατά τη συνήθη πρακτική τέτοιων ομάδων, τέθηκε μια διορία προς τον ΔΕΣΦΑ, μετά την παρέλευση της οποίας θα δημοσιοποιούντο αυτά τα αρχεία, με προφανή στόχο, όπως εικάζεται, την απόσπαση λύτρων.

Το newmoney επικοινώνησε με τον ΔΕΣΦΑ προκειμένου να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες. Εκπρόσωπος της διοίκησης του Διαχειριστή ανέφερε στο newmoney ότι πράγματι ο ΔΕΣΦΑ έχει υποστεί μια κυβερνοεπίθεση, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχει επηρεαστεί στο παραμικρό η λειτουργία του δικτύου και των παραδόσεων φυσικού αερίου.

Όπως επισήμανε η λειτουργία του δικτύου είναι απόλυτα θωρακισμένη κάτι που αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του Διαχειριστή για λόγους ασφαλείας.

Περαιτέρω τόνισε ότι με το περιστατικό της επίθεσης ασχολούνται ήδη τρεις διαφορετικές ομάδες εμπειρογνωμόνων που εξετάζουν όλα τα δεδομένα, ώστε να γίνει αντιληπτό εάν έχει γίνει υποκλοπή αρχείων και τι αφορούν αυτά. Για αυτό το σκοπό έχουν απομονωθεί ορισμένα τμήματα του Data Center, τα οποία ωστόσο δεν επηρεάζουν σε τίποτα την ομαλή λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου.

Μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιες είναι οι προθέσεις των χάκερς, κάτι που αναμένεται να φανεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Οι άλλες επιθέσεις

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχες κυβερνοεπιθέσεις έχουν δεχθεί αρκετές εταιρείες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Μεταξύ αυτών, τα ΕΛΤΑ τον Μάρτιο του 2022, η Cosmote τον Οκτώβριο του 2020 κ.α.

Το πρώτο, στην Ελλάδα, περιστατικό κυβερνοεπίθεσης σε μεγάλη εταιρεία με στόχο την απόσπαση λύτρων συνέβη τον Οκτώβριο του 2018, εναντίον του Ομίλου Vivartia. Τότε άγνωστοι χάκερ «αιχμαλώτισαν» για δύο ημέρες τα ηλεκτρονικά σύστηματα του ομίλου με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τα πάντα, από τις ταμειακές μηχανές στα Everest και τα Goody’s έως τα τιμολόγια για τα προϊόντα της ΔΕΛΤΑ. Η συγκεκριμένη κυβερνοεπίθεση έληξε όταν πληρώθηκαν 75.000 ευρώ σε bitcoin.

Επιβεβαιώνει ο ΔΕΣΦΑ – Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του

Μετά την αποκάλυψη του Newmoney ο ΔΕΣΦΑ εξέδωσε ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε σε μέρος της υποδομής πληροφορικής του.

«O ΔΕΣΦΑ δέχθηκε κυβερνοεπίθεση σε μέρος της υποδομής πληροφορικής του από κυβερνοεγκληματίες που προσπάθησαν να έχουν παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία και με επιβεβαιωμένη επίπτωση στη διαθεσιμότητα ορισμένων συστημάτων και πιθανή διαρροή αριθμού αρχείων και δεδομένων .

Καταφέραμε να διασφαλίσουμε και να συνεχίσουμε τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο. Η διαχείριση του ΕΣΦΑ συνεχίζει να λειτουργεί ομαλά και ο ΔΕΣΦΑ συνεχίζει να προμηθεύει με φυσικό αέριο όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας με ασφάλεια και επάρκεια.

Διερευνούμε τα βαθύτερα αίτια της επίθεσης και έχουμε κινητοποιήσει ομάδες τεχνικών κι εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων για να μας βοηθήσουν σε αυτό το θέμα, καθώς και στην ανάκτηση των συστημάτων στην κανονική λειτουργία, το συντομότερο δυνατό. Για την προστασία των πελατών και των συνεργατών μας, απενεργοποιήσαμε προληπτικά τις περισσότερες από τις υπηρεσίες πληροφορικής μας. Επαναφέρουμε σταδιακά τα πληροφοριακά και λειτουργικά συστήματά μας.

Έχουμε ήδη ενημερώσει όλες τις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) καθώς και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την επίλυση του ζητήματος και την ελαχιστοποίηση τυχόν πιθανών επιπτώσεων.

Ο ΔΕΣΦΑ παραμένει ακλόνητος στη θέση του να μη συνδιαλέγεται με κυβερνοεγκληματίες» αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη

Yachting for rich and famous: Διεθνείς προσωπικότητες στις ελληνικές θάλασσες 

Προϋπολογισμός: Το ενεργειακό κόστος «δυναμιτίζει» τα περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης

Έρχονται οι παραδόσεις δεμάτων με drones και στην Ελλάδα – «Πυρετός» συζητήσεων