Ένα τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα το τελευταίο διάστημα, δεν είναι άλλο από τους φόρους που καταβάλλουν οι super rich του πλανήτη.

Πριν λίγες μέρες, η εφημερίδα Sunday Times δημοσίευσε τη λίστα με τους 50 δισεκατομμυριούχους που πλήρωσαν τους περισσότερους φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το προηγούμενο έτος.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ντενίζ Κόουτς, τη «Σιδηρά Κυρία» πίσω από την αυτοκρατορία τυχερών παιχνιδιών, Bet365. Η Κόουτς κατέβαλε συνολικά σχεδόν 481,7 εκατομμύρια λίρες και βρέθηκε έτσι, στην κορυφή της ετήσιας κατάταξης των φορολογικών πληρωμών για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας Κρίστοφερ (Κρις) Ρόκος. Ο 51χρονος διαχειριστής του γνωστού hedge fund, Rokos Capital Management αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πλήρωσε φόρους 300 εκατομμυρίων λιρών.

Ποιος είναι ο Κρις Ρόκος

Όσοι τον γνωρίζουν υποστηρίζουν πως είναι ένας από τους πιο ικανούς διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο. Διακρίνεται για την αμεσότητα, τη διορατικότητα και τον ορθολογισμό του.

Είναι από τους κερδισμένους της πανδημίας αλλά και ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες που ζουν στη βρετανική πρωτεύουσα σύμφωνα με τη Rich List των Sunday Times. To 2021 κατέλαβε, την 133η θέση (από την 174η) , με συνολική περιουσία που αγγίζει τα 1,25 δισεκατομμύρια λίρες (+450 εκατ. λίρες σε σχέση με το 2020).

Ο Κρις Ρόκος ξεκίνησε την καριέρα του από την UBS στο Λονδίνο, ενώ ένα χρόνο αργότερα, εντάχθηκε στο δυναμικό της Goldman Sachs ως trader ανταλλάξιμων επενδυτικών προϊόντων (swaps). Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο δισεκατομμυριούχος Άλαν Χάουαρντ προσέλαβε τον Ρόκος στην Credit Suisse.

Μόλις λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα, στις αρχές του 2002, Χάουαρντ και Ρόκος υπέβαλαν παραίτηση για να ιδρύσουν μαζί με άλλους τρεις διευθυντές της Credit Suisse – τους Ζαν Φιλίπ Μπλοσέ, Τζέιμς Βέρνον και Τρύφωνα Νάτση – μια νέα εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, τη Brevan Howard. 

Χάρη στην τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία τους στο συγκεκριμένο κλάδο, η νεοσύστατη εταιρεία, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταφέρνει να γίνει ένα από τα πιο επιτυχημένα hedge fund της Ευρώπης. 

Star trader

Ο Ρόκος διαγράφει μια εξαιρετική πορεία στη Brevan Howard. Πολλοί είναι μάλιστα, εκείνοι οι οποίοι τον αποκαλούν «star trader» της εταιρείας. Είναι πράγματι, ένας από τους πιο σημαντικούς εμπόρους κρατικών ομολόγων στον κόσμο. Μόνο το 2011, κατάφερε να συγκεντρώσει 1,27 δισεκατομμύρια δολάρια για το Brevan Howard Master Fund.

Όμως, το 2012, ο ελληνικής καταγωγής Ρόκος θα πάρει την απόφαση, έπειτα από διαφωνία με τον Χάουαρντ σχετικά με την αμοιβή του, να εγκαταλείψει την Brevan Howard για να ανοίξει το δικό του οικογενειακό γραφείο στο Mayfair του Λονδίνου από όπου και θα διαχειριζόταν την περιουσία του.

Το πάθος ωστόσο, για τη δουλειά του, δεν θα τον αφήσει να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μακριά από τον κόσμο των συναλλαγών. Θα θελήσει να ανοίξει τη δική του εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων. Εμπόδιο στα σχέδιά του θα σταθεί παρόλα αυτά, το συμβόλαιό του με την Brevan Howard και συγκεκριμένα, η πενταετής ρήτρα μη ανταγωνισμού η οποία δεν θα επέτρεπε στον Ρόκος να διαχειρίζεται εξωτερικά κεφάλαια μέχρι το 2018, τουλάχιστον.

Το 2014, αποφασίζει να κινηθεί νομικά κατά της Brevan Howard θέτοντας υπό αμφισβήτηση τους πενταετείς περιορισμούς. Οι εντάσεις με την εταιρεία κλιμακώνονται αλλά η υπόθεση υψηλού προφίλ θα διευθετηθεί τελικά, εξωδικαστικά τον Ιανουάριο του 2015. Ο Χάουαρντ, ο οποίος δεν ήθελε να φύγει ο Ρόκος χωρίς να πάρει αντάλλαγμα, θα επενδύσει τελικά, μερικά από τα δικά του χρήματα στο νέο ταμείο, ενώ και η Brevan θα αγοράσει λίγο αργότερα, μερίδιο στη νέα εταιρεία του Ρόκος.

Rokos Capital Management

Η νέα εταιρεία του Ρόκος, η Rokos Capital Management, ξεκίνησε τις συναλλαγές της το φθινόπωρο του 2015, καταφέρνοντας να αποκτήσει σημαντικά κέρδη κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος.

Ενισχύθηκε από εισροές μεγάλων επενδυτών μεταξύ αυτών και η Blackstone καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό, να αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα macro funds στον κόσμο. Η αξία της Rokos Capital Management ενισχύθηκε επίσης, σημαντικά και από τα στοιχήματα στις κινήσεις της αγοράς γύρω από την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Το 2018 η επενδυτική εταιρεία του Κρις Ρόκος έφτασε για πρώτη φορά, να διαχειρίζεται περισσότερα χρήματα από τη Brevan Howard. Ο Κρις Ρόκος είναι από τα παραδείγματα όπου ο μαθητής κατάφερε να ξεπεράσει τον δάσκαλο. Μια απόδοση 44% το 2020, βοήθησε τον Ρόκος και τους συνεργάτες του να αποκομίσουν κέρδη άνω των 900 εκατομμυρίων λιρών.

Ωστόσο, η επενδυτική εταιρεία αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα μεταξύ των μακροοικονομικών εμπόρων πέρσι, εξαιτίας των άγριων διακυμάνσεων στις αγορές ομολόγων που προκλήθηκαν μόλις άρχισαν να φουντώνουν τα σενάρια για αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες νωρίτερα από το αναμενόμενο προκειμένου να καταφέρουν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Οι περισσότερες απώλειες για την επενδυτική εταιρεία του Ρόκος σημειώθηκαν τον Οκτώβριο. Η μεγαλύτερη ετήσια απώλεια για το hedge fund του διάσημου trader ωστόσο, δεν ανησύχησε σημαντικά τους επενδυτές οι οποίοι συνέχισαν να τον στηρίζουν δείχνοντάς του εμπιστοσύνη.

Παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων μηνών, ο macro trader κατάφερε να αντλήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στις αρχές του νέου έτους και πλέον, βρίσκεται σε συζητήσεις με νέους επενδυτές προκειμένου να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια στο αμέσως επόμενο διάστημα ενισχύοντας και πάλι την επιχείρησή του.

Διαβάστε ακόμα:

Leasing ακινήτων: Πότε θα είναι διαθέσιμο το νέο εργαλείο ρύθμισης – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες

Γεωργακόπουλος (JP Morgan): «Aγοράσαμε τη Viva Wallet γιατί έχει την καλύτερη τεχνολογική πλατφόρμα στην Ευρώπη»

Τι συμβαίνει με το Grimace Coin: Οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι και τα «ευκαιριακά» cryptos