Η ακυβερνησία που συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα στη ΔΕΠΑ και το μέλλον του δ/νοντός συμβούλου, Δημήτρη Τζώρτζη, θα είναι στο επίκεντρο κρίσιμης σύσκεψης που πραγματοποιείται σήμερα με τους μετόχους της επιχείρησης, το ΤΑΙΠΕΔ και τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, στο υπουργείο Ενέργειας με πρωτοβουλία του Γιώργου Σταθάκη.  

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη σύσκεψη της Τρίτης, ο κ. Σταθάκης, που φέρεται να είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένος από την άρνηση Τζώρτζη να παραιτηθεί, αν και του έχει ζητηθεί εδώ και 10 ημέρες, θα ασκήσει πίεση στους δύο μετόχους και κυρίως στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να απαλλαγεί ο κ. Τζώρτζης από τα καθήκοντά του. Ένα από τα σενάρια που αναμένεται να εξεταστούν αφορά στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το διευθύνοντα σύμβουλο, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Την ευθύνη της άρσης του αδιεξόδου έχει πλέον το ΤΑΙΠΕΔ καθώς έχει το 65% της ΔΕΠΑ. Εξάλλου, πηγές των Ελληνικών Πετρελαίων που είναι μέτοχος μειοψηφίας με ποσοστό 35%, δηλώνουν ότι το ζήτημα αφορά ευθέως και αποκλειστικά το ΤΑΙΠΕΔ και την Κυβέρνηση, που ορίζουν τα μέλη ΔΣ της πλειοψηφίας.

Πάντως, μέχρι στιγμής, το ΤΑΙΠΕΔ, που αποτελεί το βασικό μέτοχο της ΔΕΠΑ, δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα αντικατάστασης του διευθύνοντος συμβούλου, υποστηρίζοντας πως δεν απαιτείται συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης μετόχων αλλά απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Δεδομένης της διάλυσης της Βουλής λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου για την αντικατάσταση του κ. Τζώρτζη, ο οποίος προ ημερών δήλωσε ότι δεν δέχεται να παραιτηθεί απο τη θέση του κατόπιν εντολής μιας «υπηρεσιακής κυβέρνησης».

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική άρνηση του κ. Τζώρτζη σχετιζόταν με την καταβολή αποζημίωσης 16.000 ευρώ που ζητούσε, προκειμένου να διευκολύνει την άρση του αδιεξόδου, αν και στην πορεία η άρνησή του φαίνεται ότι επεκτάθηκε και σε άλλους παράγοντες. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας θεωρεί πως ο κ. Τζώρτζης τον εξέθεσε πολιτικά όταν δεν απέτρεψε, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, την προσφυγή στα δικαστήρια εταιρείας, μέσω της οποίας απασχολούνται στη ΔΕΠΑ περίπου 150 εργαζόμενοι που τις περασμένες ημέρες πραγματοποίησαν απεργίες, καθώς δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση του κ. Σταθάκη για τη μονιμοποίησή τους

Αυτή τη στιγμή πάντως τη διοίκηση έχει αναλάβει ο Πρόεδρος του ΔΣ και σύμφωνα με πηγές, οι διαδικασίες που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ συνεχίζονται, όπως επίσης και ο οικονομικός έλεγχος για τη διάσπασή της σε δύο επιμέρους εταιρείες.

Όπως αναφέρει το economistas.gr, τις τελευταίες δύο εβδομάδες η διοίκηση της ΔΕΠΑ έχει προχωρήσει στη διευθέτηση σοβαρών ζητημάτων, όπως την υπογραφή σύμβασης για την υπηρεσία αποθέματος ασφαλείας της ΔΕΗ, τη διαδικασία τιμολόγησης πελατών και τη διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συνεχίζεται επίσης η διαδικασία για την έναρξη κατασκευής του αγωγού IGB όπως και η αναζήτηση πιθανών συνεργατών για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα ιδιωτικοποιηθεί η εταιρεία, οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται να παραμείνει ισχυρό, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς ενέργειας.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν παίξει και οι θετικές οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας το 2018, καθώς ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 17 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2017 και ανήλθε σε 931 εκατομμύρια.