Στις νέες μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε η οικονομία και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν όχι μόνο να διατηρήσουν τη δυναμική ανάπτυξης, αλλά και να μπουν στέρεες βάσεις για την ελληνική καινοτομία και την εξωστρέφεια, σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) Κρίστιαν Χατζημηνά.

Ο ίδιος, στην πρώτη του συνέντευξη ως εκπρόσωπος της Ενωσης, υπογραμμίζει τέσσερις πυλώνες, τους οποίους χαρακτηρίζει κρίσιμους για τη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας: τη διαρκή αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μέσω σειράς κινήτρων από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, τη στοχευμένη μείωση τόσο της φορολογίας όσο και του μη μισθολογικού κόστους στην απασχόληση, αλλά και την επαναβιομηχανοποίηση μέσω της ψηφιακής επανάστασης. «Πρόκειται για συγκεκριμένες παρεμβάσεις που πρέπει να προτεραιοποιηθούν. Η μεγάλη εικόνα υπάρχει, όπως έχει αποκωδικοποιήσει τις ανάγκες η μελέτη Πισσαρίδη, ωστόσο πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση εστιάζοντας σε κάποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις που μπορούν, κατά την άποψή μας, να κάνουν άμεσα τη διαφορά», σημειώνει.

Στην κορυφή αυτών, σύμφωνα με τον κ. Χατζημηνά, είναι η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της έλλειψης δυναμικού σε όλα τα επίπεδα. «Κυρίως του εξειδικευμένου», λέει στο «business stories». «Δυστυχώς το brain gain γίνεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι επιτάσσει η ανάπτυξη που έχει η οικονομία, η οποία στο μεταξύ επιχειρεί και την ψηφιακή μετάβαση. Επομένως, λείπουν σήμερα άτομα με δεξιότητες. Κι αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο η ΕΕΝΕ θα επικεντρωθεί το επόμενο διάστημα», λέει ο κ. Χατζημηνάς. «Επομένως πρέπει να στραφούμε στον κόσμο που υπάρχει στην Ελλάδα, και είναι αρκετός, ώστε να τον επανεκπαιδεύσουμε και να αποκτήσει νέες ή αναβαθμισμένες δεξιότητες. Και σ’ αυτό πρέπει να επενδύσουν όλες οι επιχειρήσεις. Αυτό όμως πρέπει να υποστηριχθεί και απ’ την Πολιτεία για το καλό ολόκληρης της οικονομίας. Οπότε η πρότασή μας είναι μια γενναία μείωση του μη μισθολογικού κόστους στην απασχόληση που θα επιμερίζεται 50-50 σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Αρα οι μεν επιχειρήσεις θα έχουν περισσότερα περιθώρια να κινηθούν, οι δε εργαζόμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν περισσότερες απολαβές. Κι αυτό να ισχύσει για τις εταιρείες αλλά και τους εργαζομένους που αποδεδειγμένα επενδύουν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων ή την απόκτηση νέων, πιστοποιημένα πάντα. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει ένα μεγάλο κίνητρο και για τις δύο πλευρές να επενδύσουν σε αυτό», τονίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια στοχευμένη πριμοδότηση θα είναι αποτελεσματική διότι θα είναι κίνητρα «που θα ξεκινούν από κάτω προς τα πάνω και όχι το αντίθετο, όπως συμβαίνει σήμερα, συνήθως με ευρωπαϊκά κονδύλια, αφού ο ίδιος ο εργαζόμενος θα αισθανθεί ότι ωφελείται», σημειώνει.

Φοροελάφρυνση

Το δεύτερο σημείο το οποίο ζητεί η ΕΕΝΕ είναι να υπάρξει στοχευμένη μείωση της φορολογίας στις εταιρείες που είτε συνεισφέρουν περισσότερα έσοδα κάθε έτος στο Δημόσιο μέσω της φορολογίας, είτε αυξάνουν τις μισθολογικές δαπάνες τους. «Εταιρείες δηλαδή που με το μοντέλο τους καταφέρνουν να αυξάνουν τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη τους διοχετεύοντας τους “καρπούς” και στο προσωπικό τους, είτε αυξάνοντάς το είτε αυξάνοντας τις απολαβές τους».

«Το τρίτο σημείο το οποίο θεωρούμε εξίσου σημαντικό με το μη μισθολογικό κόστος για την ανάπτυξη της χώρας και την περαιτέρω διευκόλυνση των επενδύσεων είναι η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς τα σημερινά προβλήματα υπονομεύουν σε μεγάλο βαθμό την ίδια τη χώρα. Οι ξένοι επενδυτές περισσότερο ενδιαφέρονται να έχουν ένα σωστό θεσμικό περιβάλλον παρά μείωση της φορολογίας. Οταν αναγκάζονται, π.χ., να συνεταιριστούν με κάποιον ντόπιο επιχειρηματία, θέλουν να νιώθουν προστατευμένοι. Οτι στην περίπτωση που συμβεί κάτι θα απευθυνθούν στα δικαστήρια τα οποία θα εκδώσουν σχετικά σύντομα μια απόφαση, όχι μετά από 5 και 6 χρόνια! Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους ξένους επενδυτές.

Σήμερα η κυβέρνηση δίνει πολύ σωστά κίνητρα για συγχωνεύσεις. Λένε ότι ο Ελληνας επιχειρηματίας δεν έχει μάθει στο συνεταιρίζεσθαι. Σε έναν βαθμό ίσως ισχύει αυτό, αλλά υπάρχουν κι άλλοι που φοβούνται σήμερα τα πολυμετοχικά σχήματα μήπως και συμβεί κάτι και δεν μπορούν μετά να βρουν το δίκιο τους. Κι αυτό διότι οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι τραγικές», συνεχίζει.

Ο τέταρτος πυλώνας, όπως εξηγεί, στον οποίο πρέπει να γίνουν περισσότερα είναι η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας. «Οχι όμως με τους παλιούς όρους, τα… φουγάρα που λέγαμε. Η επαναβιομηχανοποίηση είναι τρόπος σκέψης όπου πλέον το hi-tech κυριαρχεί, οι ψηφιακές τεχνολογίες διασυνδέονται με τις βιομηχανίες… Eίμαστε πλέον στην εποχή του Industry 4.0». Και αυτή αφορά τους πάντες, απ’ τον παραδοσιακό κλάδο της βιομηχανίας έως τη ναυτιλία, τον τουρισμό κ.ο.κ.

Ο κ. Χατζημηνάς ανησυχεί για τις εξελίξεις στο μέτωπο της παγκόσμιας οικονομίας και τα «κύματα» που θα δεχθεί και η ελληνική. «Ο λογαριασμός, νομίζω, θα έρθει με το που τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ακόμα δεν τον έχουμε δει… Ανησυχώ για του χρόνου περισσότερο. Ηδη πολλοί μιλάνε για το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού και δυστυχώς βλέπω κι εγώ μια τέτοια εξέλιξη ως πιθανότερη. Γι’ αυτό, όμως, πρέπει να επισπεύσουμε κι εμείς τις παρεμβάσεις που προανέφερα. Η Ελλάδα έχει αποκτήσει δυναμική και θεωρώ ότι θα γλιτώσει τη στασιμότητα. Νομίζω ότι θα παραμείνουμε σε αναπτυξιακή τροχιά χάρη στον τουρισμό, στη ναυτιλία, στις εξαγωγές και τις επενδύσεις – έστω λιγότερες από πριν. Για τον πληθωρισμό, πάλι, δεν νομίζω ότι θα το αποφύγουμε…» σημειώνει.

Για τον ίδιο η παραγωγή καινοτομίας και η εξωστρέφεια είναι οι μόνες οδοί για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, στόχευση της ΕΕΝΕ είναι η εμβάθυνση των διεθνών συνεργασιών. «Οχι απλώς στο να φέρουμε επενδύσεις απ’ το εξωτερικό, αλλά και να πάμε αντίστροφα, ελληνικές επιχειρήσεις να επεκταθούν στο εξωτερικό. Ηδη στο κομμάτι της διατροφής και της διασκέδασης έχουμε ξεκινήσει να το κάνουμε. Διάσημα ελληνικά εστιατόρια ξεφυτρώνουν σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ ή της Ευρώπης. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τους υπόλοιπους χώρους, να φτάσουμε δηλαδή να εξάγουμε ικανότητες και know how», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη

Σωτήρης και Χάρης Κόκκινος: Ψηφιακή τεχνολογία και προσομοιώσεις οδηγούν τη ναυτιλία στην επόμενη μέρα

Πότε και πώς θα τελειώσει η κρίση στα κρυπτονομίσματα; Οι ειδικοί απαντούν

Πετρέλαιο: Το Καζακστάν ξεκινά πωλήσεις παρακάμπτοντας τη Ρωσία