Από τα μέσα του 2023 αναμένει η Lamda Development «αξιοσημείωτα» έσοδα από τις μεγάλες αναπτύξεις στο project του Ελληνικού, το οποίο προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα. Αυτό ανέφερε χθες η διοίκηση της εταιρείας στους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα του εννιαμήνου, προσθέτοντας ότι ο όμιλος επιδεικνύει «στέρεη πορεία και ανθεκτικές επιδόσεις, παρά το γενικότερο περιβάλλον προκλήσεων».

Το project του Ελληνικού προχωρά σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε επίπεδο υποδομών και σχεδιασμού όσο και στις εμπορικές αναπτύξεις, ώστε να διασφαλιστεί η μελλοντική επιτυχία τους- πέραν φυσικά του οικιστικού κομματιού όπου υπογράφονται σταδιακά τα συμβόλαια, τόσο για τις βίλλες, όσο και για τον Πύργο Κατοικιών (Riviera Tower) στο παραλιακό μέτωπο «με πολύ καλό βηματισμό», σύμφωνα με τη διοίκηση. Για τα condos, δηλαδή τα διαμερίσματα στα χαμηλά συγκροτήματα κατοικιών πίσω από τις βίλλες, οι προ-πωλήσεις έχουν γίνει σε ποσοστό 85% με τις υπογραφές των συμβολαίων να αναμένονται στο πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ αναφορικά με τις εργασίες στον Πύργο Κατοικιών αυτές οι θα ξεκινήσουν ουσιαστικά πρίν από το τέλος του έτους.

Σε κάθε περίπτωση, τον Ιανουάριο αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες αναφορικά με τις πωλήσεις για τις κατοικίες στο έργο, ενώ ήδη στο εννιάμηνο τα έξοδα για έργο υπολογίζονται στα 37 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 13 εκατ. η μισθοδοσία, 10 εκατ. οι δαπάνες marketing κυρίως για την προώθηση των The Experience Park και The Experience Center και 14 εκατ. οι αμοιβές για υπηρεσίες σε τρίτους.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Πύργος Κατοικιών θα έχει 169 διαμερίσματα και έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 95% της πωλούμενης επιφάνειας. Τα κατ’ εκτίμηση συνολικά έσοδα για το σύνολο των διαμερισμάτων, κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας (Φάση Α’), ανέρχονται σε περίπου 620 εκατ., με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών.

Για τα condos στο Παράκτιο Μέτωπο, τα κατ’ εκτίμηση συνολικά έσοδα κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας ανέρχονται σε περίπου 270 εκατ. ευρώ. Για την κατασκευή τους έχει γνωμοδοτήσει θετικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, ενώ η αίτηση προέγκρισης της μελέτης για τα δύο πρώτα οικοδομικά τετράγωνα του έργου υποβλήθηκε μέσα στο Νοέμβριο.

Αναφορικά με τις κρατήσεις για τη μελλοντική απόκτηση των 28 διαθέσιμων οικοπέδων, για Βίλες (The Cove Villas) έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών για το 90% των οικοπέδων. Τα συνολικά έσοδα από την πώληση των οικοπέδων, κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας εκτιμώνται σε περίπου 190 εκατ. ευρώ. Το κόστος κατασκευής αναλαμβάνεται από τους αγοραστές και η διαχείριση της μελέτης και της κατασκευής από την Ελληνικό ΑΕ.

Tα εμπορικά κέντρα

Σε σχέση με τα εμπορικά κέντρα του ομίλου, που συνεχίζουν μέσα στον Οκτώβριο με «ενθαρρυντικά έσοδα» όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση προς τους αναλυτές, η συνολική αξία χαρτοφυλακίου των malls του ομίλου (The Mall Athens, Golden Hall, Mediteranean Cosmos, Mc Arthur Glen Designer Outlet) στο τέλος Σεπτεμβρίου ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1 δισ. ευρώ μετά και την ενοποίηση του νεοαποκτηθέντος designer outlet Athens στα Σπάτα τον περασμένο Αύγουστο. Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου και μελλοντικές συνέργειες που αναμένεται να φανούν προσεχώς είναι μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda, βασικά οφέλη από την προσθήκη του εκπτωτικού κέντρου στα Σπάτα.

Αναφορικά με τις νέες αναπτύξεις στο Ελληνικό, για την εμπορική ανάπτυξη στην περιοχή της Μαρίνας Αγ. Κοσμά στο Παράκτιο Μέτωπο, to Riviera Galleria, έχει κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από ενοικιαστές για το 71% των εκμισθώσιμων χώρων και έχουν υπογραφεί προκαταρκτικές συμφωνίες -Heads of Terms (HoT) για περίπου 3% των χώρων. Τον περασμένο Οκτώβριο υποβλήθηκε η αίτηση για την προ-πιστοποίηση (precertification) του έργου στη «χρυσή» (gold) κατηγορία σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα ταξινόμησης βιώσιμων κτιρίων LEED. Τον ίδιο μήνα το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής γνωμοδότησε θετικά για το χαρακτηρισμό του Riviera Galleria ως Κτηρίου Ειδικής Αρχιτεκτονικής Σχεδίασης (ένα εκ των σημαντικών προ απαιτούμενων για την αδειοδότηση).

Για το μεγάλο εμπορικό κέντρο στη Βουλιαγμένης, Vouliagmenis Mall, εντός του επιχειρηματικού κέντρου (Commercial Hub) έχει κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από ενοικιαστές για το 92% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας και έχουν υπογραφεί προκαταρκτικές συμφωνίες (HoT) για περίπου 25% των χώρων, «υψηλότερα των αρχικών στόχων», όπως ανέφεραν χθές οι επιτελείς της Lamda, ενώ εντός του 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί HoT για το 65% των χώρων.