Σε τροχιά καθολικού lockdown εισέρχεται πλέον η Αττική μετά και την ανακοίνωση των νέων κανόνων λειτουργίας της αγοράς από αύριο.

Σύμφωνα με τα περιοριστικά μέτρα που εξειδίκευσε ο ΓΓ Εμπορίου κ. Πάνος Σταμπουλίδης κατά τη διάρκεια των σχετικών ανακοινώσεων που έγιναν σήμερα:

-Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου στο σύνολο του. Τα καταστήματα από αύριο κλείνουν και οι πωλήσεις θα μπορούν να γίνονται μόνο μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικά με παράδοση στην οικία του καταναλωτή.

-Από τη γενική απαγόρευση λειτουργίας εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων γενικά, όπως σούπερ μάρκετ (σσ θα διατηρηθεί η απαγόρευση πώλησης προϊόντων που ανήκουν σε ΚΑΔ σε αναστολή, πχ ρούχα κοκ), παντοπωλεία, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κοκ. Επίσης εξαιρούνται φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια και καταστήματα πώλησης καπνικών / ατμιστικών προϊόντων. Σε όλα τα παραπάνω δίνεται η δυνατότητα, ασχέτως ωραρίου λειτουργίας, να μπορούν να κάνουν delivery προϊόντων ως τη 1 το ξημέρωμα.

–Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται, επιπλέον, τα καταστήματα τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά στο σκέλος που αφορά στην επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου, καθώς και τα καταστήματα πώλησης περουκών και ποστις.

–Τα καταστήματα οπτικών / βαρηκοϊας θα συνεχίσουν να λειτουργούν κατόπιν ραντεβού και τα περίπτερα θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν επί 24ωρο.

-Κατ’ εξαίρεση θα επιτραπεί η λειτουργία των ανθοπωλείων το προσεχές Σαββατοκύριακο με ραντεβού λόγω του Αγίου Βαλεντίνου. Θα λειτουργήσουν με click away και click inside με ωράριο λειτουργίας από 9:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ. και τηρουμένης της αναλογίας 1 ατόμου ανά 25 τ.μ

-Αναστέλλεται η λειτουργία κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής και πάσης φύσεως υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κοκ). Επίσης αναστέλλονται οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων.

-Σε ο,τι αφορά την εστίαση θα συνεχίσει η λειτουργία της με τη μέθοδο της διανομής (delivery), πακέτου απ’ το κατάστημα (take away) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive through)

-Οι  λαϊκές αγορές θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους με 50% συμμετοχή πωλητών, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των σημείων πώλησης και παράλληλες αγορές και υποχρέωσης λειτουργίας παράλληλων αγορών.

-KTEO και συνεργεία αυτοκινήτων θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους μόνο με ραντεβού που πρέπει να πιστοποιούνται απ’ την σχετική λίστα που θα διατηρούν. Απ’ τη λίστα εξαιρούνται έκτακτες βλάβες. Μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή καθορίζονται τα εννέα άτομα

Ωράριο

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων μπορεί να ξεκινάει απ’ τις 7.00 και να ολοκληρώνεται στις 20.30 τις καθημερινές. Τα Σαββατοκύριακα απ’ τις 7.00 ως τις 17.30.

Την Κυριακή μπορούν να λειτουργούν μόνο αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, παντοπωλεία κοκ καθώς και τα σούπερ μάρκετ αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Φαρμακεία και πρατήρια υγρών καυσίμων θα λειτουργούν με βάση το ισχύον καθεστώς (επιμερισμός εφημεριών, διανυκτερεύσεων κοκ). Επίσης τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν επί 24ωρο.

Οι καταναλωτές για τις αγορές τους θα έχουν περιθώριο δύο ωρών απ’ τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση μετακίνησης απ’ το 13033 ή την σύνταξη του σχετικού εντύπου μετακίνησης.

Δείτε αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμη:

Χαρδαλιάς – Lockdown: Τι θα ισχύει από αύριο στην Αττική – Όλα τα νέα μέτρα (vid)

Η απόφαση για τις επιταγές: «Παγώνει» η σφράγιση για τους πληττόμενους

Lockdown στην Αττική: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία με την τηλεκπαίδευση