Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Της Στεφανίας Σούκη

Τη δυνατότητα να εκδίδουν και να πωλούν αεροπορικά εισιτήρια, όχι μεν με πίστωση αλλά πληρώνοντας με πιστωτική κάρτα ή απευθείας με μετρητά στα εκδοτήρια της εταιρείας, δίνει ο όμιλος της Lufthansa με επιστολή της προς τα ελληνικά τουριστικά πρακτορεία για λογαριασμό των εταιρειών Lufthansa, Swiss και Αustrian.

«Η συναλλακτική δραστηριότητα στη χώρα μας υπέστη προ ημέρων απρόβλεπτο ισχυρότατο κλονισμό με την επιβολή των γνωστών περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων και την συνεπακόλουθη τραπεζική αργία», αναφέρεται στην επιστολή και συνεχίζει. «Σε αυτά τα πλαίσια σας παρακαλούμε από 8 Ιουλίου να καταβάλλετε την αξία των εισιτηρίων της εταιρείας μας ως εξής:

Α) με χρέωση πιστωτικής κάρτας μέσω BSP ή
Β) έναντι μετρητών στα εκδοτήρια της εταιρείας μας, είτε στο Ελ. Βενιζέλος είτε στο γραφείο πόλεως στο Χαλάνδρι.
Σε διαφορετική περίπτωση, η εταιρεία θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αναγκαστεί να μη σας επιτρέψει την ηλεκτρονική έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων.

Πιστεύουμε ότι κατανοείτε την επιτακτική ανάγκη να προβούμε στην ανωτέρω ρύθμιση και σας διαβεβαιώνουμε ότι αυτή είναι προσωρινή και οφείλεται αποκλειστικά στην τωρινή πρωτόγνωρη κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά…»

Ο όμιλος είναι ο πρώτος που διαφοροποιείται σε σχέση με ένα μεγάλο αριθμό αεροπορικών (37 στον αριθμό), οι οποίες ανέστειλαν το δικαίωμα πώλησης εισιτηρίων μέσω των ελληνικών τουριστικών πρακτορείων και tour operators που έχουν τη βάση τους στην Ελλάδα, ως απόρροια της πολιτικής αστάθειας και της οικονομικής αβεβαιότητας στη χώρα.

Οι περισσότερες από τις αεροπορικές ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή είναι προσωρινή και μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στη χώρα μας, διατηρώντας παράλληλα άλλα κανάλια πώλησης όπως μέσω των δικών τους γραφείων κράτησης και έκδοσης εισιτηρίων στην Αθήνα, μέσω τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης πελατών και ηλεκτρονικά μέσω των ιστοσελίδων τους. Επιπλέον, τα τουριστικά πρακτορεία που συνήψαν συμφωνίες με το εξωτερικό, θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν εισιτήρια μέσω των συνεργατών τους. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι παράγοντες του τουρισμού εκλαμβάνουν τη συγκεκριμένη κίνηση ως έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά δεδομένων και των ραγδαίων εξελίξεων των τελευταίων ημερών.

Οι εταιρείες που έχουν αναστείλει το δικαίωμα πώλησης εισιτηρίων μέσω των ελληνικών τουριστικών πρακτορείων είναι οι AIGLE AZUR AIRLINES, AIR ASTANA, AIR BALTIC, AIR CALEDONIE, AIR CARAIBES, AIR NAMIBIA, AIR NEW ZEALAND, AIR TRANSAT, AIRCOMPANY, TAAG-ANGOLA AIRLINES, ATLASJET, AVIANCA, BOLIVIANA DE AVIACION, BRITISH MIDLAND (BMI), CATHAY PACIFIC, CHINA AIRWAYS, CHINA SOUTHERN, COPA AIRLINES, EMIRATES, GARUDA INDONESIA, HANN AIR, MYANMAR, ONUR AIR, PEGASUS AIRLINE, PHILIPPINE AIRLINES, QANTAS, QATAR, ROYAL AIR MAROC, SIBERIA AIRLINES, SRILANKAN AIRLINES, TRANSAERO ARLINES, TURKISH AIRLINES, URAL AIRLINES, UTAIR AVIATION, UZBEKISTAN AIRWAY, VIETNAM AIRLINES, VIRGIN ATLANTIC.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) ζήτησε από τους τουριστικούς πράκτορες την εκκαθάριση των πωλήσεων αεροπορικών εισιτηρίων ανά εβδομάδα και όχι ανά δεκαπενθήμερο, κατά τη συνήθη πρακτική.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ LUFTHANSA