Σε τροχιά επίτευξης νέων ιστορικών υψηλών σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της μεγέθη βρίσκεται και φέτος η Μασούτης, η οποία το 2023 κατάφερε να «σπάσει» το ψυχολογικό όριο του 1 δισ ευρώ και να φθάσει στο 1,07 δισ ευρώ καταγράφοντας αύξηση πωλήσεων 16%.

Ήδη το α’ τρίμηνο της φετινής χρήσης ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 7,5%, συμβάλλοντας στο να αυξηθεί το μερίδιο της αλυσίδας στο 10% στο οργανωμένο λιανεμπόριο. Για το σύνολο της χρήσης η διοίκηση της αλυσίδας περιμένει πάντως μία οριακή αύξηση σε σχέση με το 2023, εκτιμώντας ότι συνολικά η αγορά θα έχει για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια αρνητικό πρόσημο καθώς η κατανάλωση πατάει φρένο.

Προκειμένου να στηρίξει την αναπτυξιακή της πορεία η Μασούτης έχει προϋπολογίσει για φέτος και πραγματοποιεί επενδύσεις συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ μόνο για την επέκταση και την ενίσχυση του δικτύου της κυρίως στα νησιά και την Αττική. Στα νησιά, καθώς ποντάρει στο αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα, και στην Αττική όπου το αποτύπωμα της παραμένει μικρό με ένα μερίδιο μόλις πέριξ του 3%.

Την ίδια ώρα η οικογένεια Μασούτη σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσει μεγαλύτερες αξίες αναμένεται να προχωρήσει σε ενίσχυση της δραστηριότητας της στο real estate, όπως εξάλλου είχε διαμηνυσει όταν γνωστοποιούσε το μεγάλο οικιστικό πρότζεκτ στις Τρεις Γέφυρες στην Αθήνα. Πρόθεση τους είναι, μάλιστα, να περάσουν στην ειδική εταιρεία που έχει σχηματιστεί και πολλά απ’ τα ιδιόκτητα ακίνητα της Μασούτης. Εξάλλου πλέον η αγορά ακινήτων για την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της αλυσίδας προκρίνεται πλέον σαν την πιο συμφέρουσα λύση καθώς, όπως εξηγούσε η διοίκηση, ο ρυθμός αύξησης των ενοικίων είναι παράλογος.

Εγκαίνια

Το περασμένο Σάββατο η διοίκηση της αλυσίδας υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιάννη Μασούτη τέλεσαν τα εγκαίνια του μεγάλου καταστήματος στην πόλη της Κέρκυρας, το οποίο μαζί με τα υπόλοιπα 17 που κατέχει η αλυσίδα στο νησί την καθιστούν leader με έναν ετήσιο τζίρο που φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο κατάστημα έχει ωφέλιμο χώρο 1600 τμ με αποθηκευτικό χώρο.

Σημειώνεται πως τα 18 καταστήματα προστέθηκαν στο δίκτυο της εταιρείας από τη συμφωνία με την εταιρεία ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. και τη μεταβίβαση των καταστημάτων της Κέρκυρας των εταιρειών «Γαλαξίας Α.Ε.» και «Μαρκάτο Α.Ε.». Συνολικά απασχολεί 314 εργαζόμενους στο νησί, 230 γυναίκες και 84 άνδρες.

Πρόθεση της αλυσίδας, όπως έλεγε ο κ. Γιάννης Μασούτης είναι η ενίσχυση της παρουσίας στο Ιόνιο. Ως εκ τούτου στα άμεσα σχέδια είναι η δημιουργία Cash & Carry το οποίο θα βρίσκεται απέναντι απ’ το κατάστημα στην Κέρκυρα που εγκαινίασε το περασμένο Σάββατο. Στόχος είναι να λειτουργήσει εντός του 2025.

Επίσης σχεδιάζει τη δημιουργία του πρώτου καταστήματος Μασούτης στη Λευκάδα. Για το σκοπό αυτό μάλιστα πρόσφατα αγόρασε δύο οικόπεδα σε προνομιακή θέση στην πόλη.

Σημειωτέον πως πλέον τα νησιά συνεισφέρουν περίπου το 14% του κύκλου εργασιών της αλυσίδας, χωρίς βέβαια να υπολογίζεται η συμμετοχή στο ΣΥΝΚΑ, που δεν ενοποιείται στις οικονομικές καταστάσεις της Μασούτης.

“Στιγμιότυπο απ’ την εκδήλωση εγκαινίων του καταστήματος ‘Μασούτης’ στην Κέρκυρα το περασμένο Σάββατο”

Οι επενδύσεις

Συνολικά για φέτος το επενδυτικό πρόγραμμα της Μασούτης με στόχο την οργανική της ανάπτυξη φθάνει τα 25 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα εστιάζει στην ενίσχυση και βελτίωση του δικτύου των καταστημάτων μέσω της δημιουργίας τριών νέων καταστημάτων και την ανακαίνιση πολλαπλάσιων.

Συγκεκριμένα δύο απ’ τα νέα καταστήματα θα γίνουν στην Αττική. Το πρώτο στις Τρεις Γέφυρες, το οποίο θα γίνει στο πλαίσιο του μεγάλου οικιστικού project που ξεκίνησε η αλυσίδα, και το δεύτερο στη Νέα Σμύρνη. Το τρίτο νέο κατάστημα για φέτος ετοιμάζεται στη Χαλκίδα.

Από εκεί και έπειτα το πλάνο του 2024 περιλαμβάνει τις ανακαινίσεις 15 καταστήματων, 12 στην περιφέρεια και 3 στην Αττική. Ήδη απ’ τις αρχές του χρόνου έχουν ανακαινιστεί πέντε. Δύο στην Κέρκυρα, ένα στη Σαντορίνη, ένα στη Μήλο και ένα στα Τρίκαλα.

Η αλυσίδα δηλώνει ότι εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε ευκαιρίες εξαγορών, με δεδομένο ότι τις έχει εργαλειοποιήσει κατά κόρον για την ανάπτυξη της τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο πλέον έχουν περιοριστεί οι στόχοι που είναι προς πώληση. Κάτι που φέρνει την αλυσίδα πιο κοντά στην υλοποίηση σχεδίου για οργανική ανάπτυξη στην Πελοπόννησο σε επόμενη φάση.

Από εκεί και έπειτα στις προτεραιότητες της αλυσίδας είναι και το πιλοτικό άνοιγμα στο Franchise με 19 καταστήματα μέσα στο καλοκαίρι. Το εγχείρημα θα ξεκινήσει απ’ τη βόρεια Ελλάδα και θα αφορά τη σταδιακή μετεξέλιξη των 159 καταστημάτων Express Market σε κλειστό franchise.

Εν τω μεταξύ η αλυσίδα έχει δεχθεί προτάσεις για την ένταξη μέσα στα μεγάλα καταστήματα της κάποια shop in shops από γνωστά brands της λιανικής, κάτι που εξετάζεται.

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ανθεκτική η Ελλάδα και στη νέα κρίση

Τιμούρ Τουρλόφ (Freedom Finance Corp.): Ανοίγουμε την πόρτα της Wall Street στις ελληνικές επιχειρήσεις

Η καμπάνια του ΚΜ και η νέα δημοσκόπηση του ΜΜ, η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, ώρα αποφάσεων στην Elpedison, ο χαμός για τα «κόκκινα πακέτα» και η επίσκεψη της Mondelez στην Αθήνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ