Επιχειρήσεις

Μαίρη Χατζάκου: Ανοίγει νέο επενδυτικό κύκλο €24 εκατ. για τη ΜΕΒΓΑΛ

  • Στέλιος Μορφίδης


Οι νέες επενδύσεις αφορούν το σύνολο των παραγωγικών τομέων της ΜΕΒΓΑΛ - Στόχος η αύξηση της παραγωγικότητας και ο εκσυγχρονισμός της παραγωγής με νέες τεχνολογίες και εξοπλισμό

Μετά το μετοχικό… ξεκαθάρισμα η «σιδηρά κυρία» της ΜΕΒΓΑΛ Μαίρη Χατζάκου ανοίγει νέο επενδυτικό κύκλο για τον εκσυγχρονισμό της γαλακτοβιομηχανίας. Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα πενταετούς διάρκειας, θα είναι συνολικού ύψους 23,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε στους εκπροσώπους του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον υφυπουργό κ. Γιώργο Στύλιο που επισκέφθηκαν το εργοστάσιο στα Κουφάλια.

Οι νέες επενδύσεις, σύμφωνα με τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας, αφορούν το σύνολο των παραγωγικών τομέων της: το γάλα, το γιαούρτι και τα τυροκομικά, με στόχο αφενός την αύξηση της παραγωγικότητας και αφετέρου τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας παραγωγής με νέες τεχνολογίες και εξοπλισμό. Μάλιστα μεταξύ των προτεραιοτήτων της είναι η επένδυση στη γραμμή παραγωγής φέτας. Με αυτό τον τρόπο η διοίκηση εκτιμά ότι όχι μόνο μπορεί να διευρύνει το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο ήδη «μετρά» 400 κωδικούς, αλλά παράλληλα ότι θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος και παράλληλα θα επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας.

Σε ο,τι αφορά το τελευταίο η ΜΕΒΓΑΛ εμφανίζεται να έχει μειώσει κατά 28,9% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έπειτα απ’ την πρόσφατη επένδυση σύνδεσης στο δίκτυο φυσικού αερίου ενώ αναμένεται να μειώσει κατά 40 τόνους το πλαστικό απ’ τις συσκευασίες της φέτος και του χρόνου.

Εν μέσω του κύματος των διεθνών ανατιμήσεων αλλά και τη “σκιά” που έχει πέσει πάνω στο εθνικό προϊόν της Φέτας, μετά τα πρόσφατα κρούσματα παραποιήσεων, η κυρία Χατζάκου τόνισε στον υφυπουργό την αξία του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ώστε να υποστηριχθεί η ελληνική κτηνοτροφία, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η ΜΕΒΓΑΛ έχει απορροφήσει ως τώρα το αυξανόμενο κόστος. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ.

«Έχουμε έναν θησαυρό που πρέπει να προστατεύσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κερδοφορία

Η γαλακτοβιομηχανία, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιοποίησε πρόσφατα, συνέχισε την κερδοφόρα πορεία της και το 2020. Ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας και του Ομίλου διαμορφώθηκε στο ποσό των 116,84 εκατ. ευρω σημειώνοντας αύξηση 2,80 %, η οποία , σύμφωνα με την εταιρεία, κρίνεται ικανοποιητική λαμβάνοντας υπόψη το επισφαλές οικονομικό περιβάλλον.

Το ΕΒΙΤDΑ σε επίπεδο Εταιρείας διαμορφώθηκε στα 8,4 εκατ. ευρώ ενώ τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα κινήθηκαν περί τα 2,1 εκατ. ευρω, μειωμένα κατά 14,46 %). Τα αποτελέσματα προ Φόρων σε επίπεδο Εταιρείας διαμορφώθηκαν σε Κέρδη 763.000 ευρώ. από κέρδη 2,9 εκατ ευρώ το 2019 ενώ σε σε επίπεδο Ομίλου σε κέρδη 1,4 εκατ. ευρώ από κέρδη 3,1 εκατ. ευρώ το 2019. Τέλος τα αποτελέσματα μετά από φόρους της Εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 559.000 ευρώ έναντι κερδών 1,85 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Η επιστροφή των σημάτων

Όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση, στη χρήση 2020 οριστικοποιήθηκε η μεταβίβαση των σημάτων από MEVGAL UK στη μητρική εταιρεία έναντι ποσού ύψους 792.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, τον Απρίλιο του 2017 η εταιρεία αποπλήρωσε ολοσχερώς το κεφάλαιο και τους αναλογούντες τόκους προς τη BARTONS GLOBAL HOLDINGS INC ενώ παράλληλα είχε ανατεθεί σε νομικό γραφείο η διαδικασία άρσης της κυριότητας των σημάτων.

Η επιστροφή των σημάτων στην κατοχή της MEBΓΑΛ ολοκληρώθηκε μέσα στο 2020.

Διαβάστε ακόμα: 

Varco Bay Resort: «Πράσινο» για το «εξάστερο» project στην Αιτωλοακαρνανία – Επένδυση €107 εκατ. (pics)

Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου για την υποβολή τους – Πληρωμή 2 δόσεων έως την Παρασκευή

Νέο «ράλι» στην οικονομία ανοίγει δρόμο για παροχές