search icon

Επιχειρήσεις

MIT Enterprise Forum Greece: Ποιες είναι οι 10 φιναλίστ startups του φετινού διαγωνισμού (pic)

Ο οργανισμός που έχει επιταχύνει την ανάπτυξη 200+ ελληνικών νεοφυών εταιρειών - Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του MITEF Greece Γεράσιμος Σπυριδάκης στο newmoney

Οι ευκαιρίες που αναδύονται για τις εγχώριες startups πληθαίνουν, σε μια εποχή που η τεχνολογία πραγματοποιεί «άλματα» και αναδεικνύει ταυτόχρονα το ταλέντο των Ελλήνων επιστημόνων.

Για 10 νεοφυείς εταιρείες ο χρόνος μετρά αντίστροφα, ως προς την συμμετοχή τους στον «τελικό» του  διαγωνισμού MIT Enterprise Forum Greece – Startup Competition 2022. Ωστόσο αυτό που ίσως μετρά ακόμα περισσότερο από τη νίκη για τους finalists είναι η προετοιμασία η οποία ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο για το σημαντικό ταξίδι προς τις διεθνείς αγορές.

Στις 27/6 θα προκύψει η τελική αξιολόγηση των 10 ομάδων (Agora Labs, Digital Earth Solutions, Docandu, EnergySight, Greener than Green Τechnologies, Gridustry, LightCode Photonics, MultiFluidX, Upiria, Yieldsecure) από πάνελ 10 διακεκριμένων κριτών με φυσική παρουσία για να προκύψουν οι 3 νικήτριες και 28/6 θα ακολουθήσει η εκδήλωση ανακοίνωσης των αντίστοιχων ονομάτων και της απονομής των επάθλων στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

«Εδώ και 9 χρόνια το MITEF Greece παρέχει μια αποτελεσματική πλατφόρμα υποστήριξης στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Εξασφαλίζοντας την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, εξειδικευμένη γνώση και ένα διεθνές δίκτυο καταξιωμένων ειδικών, επιτυγχάνουμε συστηματικά την εξέλιξη των ελληνικών startups σε επιχειρήσεις παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Τα αποτελέσματα των ομάδων που έχουμε επιταχύνει όλα αυτά τα χρόνια, αποτελούν μια χειροπιαστή απόδειξη της αποτελεσματικότητας αυτής της πλατφόρμας.
Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε και να εξελίξουμε αυτή την πλατφόρμα, επεκτείνοντας την ταυτόχρονα και στην ευρύτερη γειτονιά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας πολλαπλώς στο να γίνει η Ελλάδα διεθνές κέντρο καινοτομίας», αναφέρει ο Πρόεδρος του MITEF Greece, Γεράσιμος Σπυριδάκης στο newmoney.

Πώς λειτουργεί το MIT Enterprise Forum Greece;

Είναι κατ’ αρχάς ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός – επιταχυντής νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας, ο οποίος συνδέεται με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) μέσω του MIT Technology Review.
Ερευνητές και νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω εκδηλώσεων, σεμιναρίων και Διαγωνισμών (Startup Competition) αποκτούν την απαραίτητη τεχνογνωσία, δεξιότητες (business skills workshops) και λαμβάνουν έμπρακτη καθοδήγηση (mentoring) από επαγγελματίες διεθνούς αναγνώρισης και κύρους από την επιχειρηματική και επενδυτική σκηνή, ενώ, παράλληλα, διευρύνουν δυνατότητες νέων συνεργασιών οι οποίες συμβάλλουν θετικά στην αναπτυξιακή πορεία τους…

Υγεία, περιβάλλον, ενέργεια, καύσιμα, τουρισμός

Οι 10 start ups που προκρίθηκαν στον τελικό του 2022 και τα αντικείμενα των δραστηριοτήτων τους:

– Agora Labs: Εκμεταλλεύεται προηγμένους αλγορίθμους και τεχνικές ιδιωτικότητας για την ασφαλή και κατανεμημένη επεξεργασία δεδομένων υγείας σε κλίμακα, με σκοπό να ξεκλειδώσει το ανεκμετάλλευτο δυναμικό υγειονομικών δεδομένων που προκύπτει λόγω του ιατρικού απορρήτου.

– Digital Earth Solutions: Deep tech startup που παρέχει μοναδικό λογισμικό το οποίο είναι σε θέση να προβλέψει με υψηλή ακρίβεια και μέσα σε λίγα λεπτά την κίνηση οποιασδήποτε πετρελαιοκηλίδας στην επιφάνεια του ωκεανού.

– Docandu: Μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα υγείας, στην οποία ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύει τα ιατρικά του αρχεία, να ελέγχει την σημασία των συμπτωμάτων του και να επικοινωνεί με έναν γιατρό Docandu για να λάβει καθοδήγηση σε οποιοδήποτε ιατρικό του πρόβλημα.

– EnergySight: H ανάπτυξη μιας εφαρμογής για φορητές συσκευές για την πρόβλεψη της κατανάλωσης ενέργειας. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μοντέλου μηχανικής εκμάθησης ικανού να κάνει με ακρίβεια αυτές τις προβλέψεις και τη συσκευή.

– Greener than Green Technologies: Αναπτύσσει καινοτόμες τεχνολογίες και μεθόδους για την αντιρρύπανση και ανακύκλωση του νερού καθώς και την αξιοποίηση ουσιών υψηλού ενδιαφέροντος που συνήθως απορρίπτονται μέσω των αποβλήτων, βοηθώντας τη βιομηχανία να ενσωματώσει πρακτικές κυκλικής οικονομίας και βιομηχανικής συμβίωσης.

– Gridustry: Παρέχει ισχυρές λύσεις για τη διαχείριση των διαδικασιών πιστοποίησης της πράσινης ενέργειας μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Αποτελεί μία πρωτοποριακή ψηφιακή γέφυρα που χειρίζεται όλα τα ενδιάμεσα βήματα από την παραγωγή ενέργειας έως τη δημιουργία της ψηφιακής πιστοποίησης πράσινης ενέργειας.

– LightCode Photonics: Ασχολείται με την επιχειρηματική ανάπτυξη και τις διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες της μηχανικής τρισδιάστατης κάμερας. Η εταιρεία ιδρύθηκε από 4 startuppers με αποστολή να κάνει την τρισδιάστατη απεικόνιση προσιτή και ευρέως διαδεδομένη.

– MultiFluidX: Ανάπτυξη τεχνολογιών για τη μεταφορά και την αποθήκευση των καυσίμων του μέλλοντος που θα επιτρέψουν τη δέσμευση CO2 και την παραγωγή υδρογόνου.

– Upiria: Δημιουργεί μια κοινότητα όπου πάροχοι τουριστικών δραστηριοτήτων, ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και ξεναγοί συνεργάζονται μεταξύ τους προσφέροντας μοναδικές και αξέχαστες ταξιδιωτικές εμπειρίες.

– Yieldsecure: Στοχεύει στην ανάπτυξη μιας οικονομικά αποδοτικής τεχνολογίας αιχμής βασισμένης σε υδροπλεγματα φυσικής προέλευσης με ενσωματωμένους παράγοντες έναυσης σπόρων, που θα χρησιμοποιηθούν ως πολυλειτουργικές επικαλύψεις σπόρων για τη βελτιστοποίηση της ανοχής σημαντικών φυτικών ειδών σε συνθήκες αβιοτικής καταπόνησης.

Κεφάλαια άνω των 200 εκατ. ευρώ

Από το 2015 ο διαγωνισμός MITEF Greece – Startup Competition έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία προγράμματα επιτάχυνσης στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, έχει επιταχύνει πάνω από 200 νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας και περισσότερες από 60 επεκτείνονται παγκοσμίως, έχοντας συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 200 εκατ. δολ. από τοπικούς και διεθνείς επενδυτές, δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας, απασχολούν +900 εργαζόμενους και εμφανίζουν αθροιστικό κύκλο εργασιών δεκάδων εκατ. δολ.

Γενικότερα, οι εταιρείες που λαμβάνουν μέρος στον επιταχυντή προέρχονται από ποικίλους τομείς (βιοτεχνολογία και φαρμακοβιομηχανία, ενέργεια και ανανεωσιμες πηγες, ναυτιλία και μεταφορές, αγρο-βιομηχανία και αγρο-τουρισμός, real estate, τουρισμός, τρόφιμα κ.ά.).

Πολλές δεν έχουν σηκώσει κάποιον γύρο χρηματοδότησης μέχρι σήμερα, όμως βρίσκονται στα «ραντάρ» των επενδυτών.

Από τον διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition έχουν περάσει και διακριθεί στην εγχώρια και διεθνή σκηνή νεοφυείς επιχειρήσεις όπως οι Spot a Wheel (127 εκατ.$), LearnWorlds (32εκατ.$.), Augmenta (12εκατ.$), CubeRM (9εκατ.$.), αλλά και οι PD Neurotechnology (5 εκατ.$.), RTsafe (3,9εκατ.$),  DeepMed IO (1 εκατ.$), Finloup (1εκατ.$), Advantis (790.000$), ResQ Biotech, Innate Repair, SolMeYea κ.ά.

Από το 2016 η ομάδα του MITEF Greece έχει δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και με την ελληνική διασπορά.

Μέσω της ίδρυσης του Hellenic Innovation Network διοργανώθηκε πρόσφατα μεγάλη εκδήλωση στην Βοστώνη όπου παρουσιάστηκαν 5 ελληνικές startups από τον χώρο των επιστημών υγείας.

Η πρόεδρος του HIN, Μαρίνα Χατζοπούλου, τιμήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιΐας για την προσπάθεια της στη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Διαβάστε ακόμη: 

Όμιλος Aldemar: To νέο πλάνο των 300 εκατ. μετά το deal με τον όμιλο Μήτση

Οι 7 στις 7 δημοσκοπήσεις, η «φωτογραφία» του Πολεμικού Ναυτικού, η μοιρασιά Ιωάννου στις μετοχές ΑΒΑΞ και το μισό δισ. της Microsoft για τους εργολάβους

ΟΠΑΠ: Επιτεύξιμος ο στόχος για ετήσια EBITDA 720 εκατ. ευρώ (pic)

 

Exit mobile version