Η εταιρεία που ξεκίνησε από ένα απλό εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας, για να φτάσει 45 χρόνια μετά να εξάγει σε 25 χώρες και το 75% του τζίρου της να προέρχεται από τις εξαγωγές
Της Στεφανίας Σούκη
Η ιστορία ξεκινάει το 1971, όταν ο πατέρας Κώστας Κοτσαλίδης άνοιξε ένα μικρό εργαστήριο κοσμημάτων στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα, σχεδόν 45 χρόνια μετά, τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: 250 σημεία πώλησης σε Ελλάδα και Κύπρο, εξαγωγές σε τουλάχιστον 25 χώρες και παρουσία σε πάνω από 300 καταστήματα, κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και σε όλον τον κόσμο. Ο λόγος για την Gregio της οικογένειας Κοτσαλίδη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει συνδέσει το όνομά της με το ελληνικό κόσμημα και την παρουσία της στο εξωτερικό, ιδιαίτερα μάλιστα αν ληφθεί υπόψη ότι ένα ποσοστό -κοντά στο 75%- επί του συνολικού τζίρου της εταιρείας κατευθύνεται εκτός Ελλάδος.
«Ο πατέρας μας ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία να δουλεύει ως εκπαιδευόμενος τεχνίτης σε ένα γειτονικό εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας», επισημαίνει στο «Newmoney.gr» η δεύτερη γενιά της οικογένειας, o Nάσος και ο Στρατής Κοτσαλίδης. «Εξελίχθηκε σε έναν πολύ δημιουργικό και ικανό τεχνίτη και σύντομα αποφάσισε μαζί με τον αδελφό του να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση ώστε να διαθέσουν τις προσωπικές του συλλογές στην αγορά. Με επιμονή στην ποιότητα, στον σχεδιασμό και τη σωστή εξυπηρέτηση των πελατών, γνώρισε μεγάλη επιτυχία από τα πρώτα κιόλας χρόνια, αφού το εργαστήριο μεγάλωνε συνεχώς και τα κοσμήματά του στόλιζαν βιτρίνες σε όλη την Ελλάδα.
Από την άλλη μεριά, εμείς, από παιδιά ήμασταν μέσα στο εργαστήριο και μάθαμε την τέχνη – πρώτα της αργυροχρυσοχοΐας. Το γεγονός ότι από νωρίς συναναστρεφόμασταν καθημερινά με συνεργάτες και συνάδελφους του πατέρα μας παρακολουθώντας στενά όλα τα στάδια της παραγωγής -από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι την κατασκευή και τελικά την πώληση- μας οδήγησε ώστε να κολλήσουμε κι εμείς το μικρόβιο για το ελληνικό κόσμημα». Παρότι αμφότεροι με σπουδές στη Γερμανική Φιλολογία και έχοντας πάρει άλλον δρόμο, τα αδέλφια αποφάσισαν να στραφούν στην οικογενειακή επιχείρηση με το στοίχημα να την ανανεώσουν και να την αναπτύξουν εκτός Ελλάδος.
Η εταιρεία, λοιπόν, ανανεώθηκε ριζικά το 2000, όταν η δεύτερη γενιά, ο Νάσος και ο Στρατής Κοτσαλίδης, ανέλαβε τη διαχείριση: «Διαλέξαμε την επωνυμία Gregio, που παραπέμπει στο ελληνικό κόσμημα, με όραμα να χτίσουμε σταδιακά ένα δυνατό brand στην Ελλάδα, με προσανατολισμό ωστόσο και στις αγορές του εξωτερικού. Ακριβώς πριν από μία δεκαετία, το 2005, ανοίξαμε την πρώτη αποκλειστική μπουτίκ “Gregio” στο Κολωνάκι και εντείναμε τη διαφημιστική καμπάνια μας. Παράλληλα, την ίδια χρονιά ξεκινήσαμε την εξαγωγική μας δραστηριότητα με πρώτο στόχο να αναπτυχθούμε στην αγορά της Κύπρου. Το 2009 πήραμε για πρώτη φορά μέρος στη διεθνή έκθεση της Βιτσένζας στην Ιταλία, συμμετοχή που κρατάμε σταθερά μέχρι σήμερα. Από το 2011 συμμετέχουμε επίσης σε πολλές ακόμα διεθνείς εκθέσεις (Χονγκ Κονγκ, Μόναχο, Κωνσταντινούπολη, Παρίσι) διευρύνοντας το πελατολόγιό μας σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Από το 2012 δε και μέσω των συνεργατών μας συμμετέχουμε και σε άλλες εκθέσεις – σε Αυστραλία, Ισπανία, Πορτογαλία κ.ά. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε η μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα κοσμημάτων στην Ελλάδα. Σχεδιάζουμε και παράγουμε περισσότερα από 50.000 τεμάχια κάθε μήνα για το δικό μας brand, την Gregio, παράλληλα όμως αναλαμβάνουμε τον σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων και για άλλα brands στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα κοσμήματα Gregio είναι αυθεντικά, χειροποίητα, από ασήμι και χρυσό, με αληθινές ορυκτές πέτρες και κρύσταλλα. Το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των κοσμημάτων μας είναι χειροποίητα από εξειδικευμένους τεχνίτες είναι κάτι που μας διαφοροποιεί σημαντικά σε σχέση με άλλες εταιρείες.
Καρδιά της επιχείρησης είναι το σχεδιαστικό της τμήμα, αφού αυτό είναι που κερδίζει καταρχάς τις εντυπώσεις. Τα σχέδια που συνθέτουν πάνω από 30 συλλογές είναι εμπνευσμένα από την Ελλάδα. Καθετί ελληνικό μπορεί να αποτελέσει νέα αφετηρία έμπνευσης, που παραπέμπει στην πολύχρονη παράδοση της χώρας μας, στην Ιστορία, στην πλούσια φύση και την ελληνική Μυθολογία: σφυρηλατημένο μέταλλο σε βότσαλα Αιγαίου, πολύτιμος χρυσός σε σύκα Αττικής, επιλεγμένοι λίθοι σε φυσικά σφουγγάρια Δωδεκανήσου, zirconia σε ελαφρόπετρες Νισύρου. Τα ονόματα των συλλογών είναι ελληνικά, προσεκτικά επιλεγμένα ώστε να μπορούν να διαβάζονται και στο εξωτερικό – Lithos, Horizontas, Pathos, Armonia, Fantasia, Sirines, Utopia… Εκτός από το κομμάτι του σχεδιασμού, υπάρχει στη συνέχεια μια σωστά δομημένη διαδικασία παραγωγής, με ακριβείς χρόνους παράδοσης και πάντα πολύ υψηλές προδιαγραφές στο κομμάτι της ποιότητας. Φέτος μάλιστα λανσάραμε και την πρώτη μας συλλογή ρολογιών με πολύ θετικά αποτελέσματα, ολοκληρώνοντας έτσι την γκάμα των προϊόντων μας».

Από τις εξαγωγές το 75% του τζίρου
Σήμερα η εταιρεία Gregio διαθέτει τα κοσμήματά της σε περίπου 250 σημεία στην Ελλάδα και την Κύπρο – και συνολικά σε πάνω από 500 σε όλον τον κόσμο. Μέσω του αποκλειστικού δικτύου συνεργατών τα κοσμήματα πωλούνται σε περισσότερα από 300 καταστήματα στην Ευρώπη, αλλά και στην Αυστραλία και την Κορέα.
«Η Gregio εκτός από μία οικογενειακή πελατοκεντρική εταιρεία, είναι πλέον και μια εξαγωγική, με περίπου 75% του τζίρου της να αναφέρεται στις εξαγωγές σε περίπου 25 χώρες παγκοσμίως», αναφέρει ο κ. Νάσος Κοτσαλίδης.
«Καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη αρκετών διανομέων στο εξωτερικό, οι οποίοι διέκριναν τη δυναμική της εταιρείας μας. Ετσι, σήμερα έχουμε ένα εκτεταμένο δίκτυο σε αρκετές χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ρουμάνια, η Αυστραλία, η Κορέα, το Κουβέιτ κ.ά. Είμαστε όμως ιδιαίτερα υπερήφανοι για το γεγονός ότι η πιο δημοφιλής χώρα στο κομμάτι της παραγωγής κοσμημάτων, αλλά κυρίως της μόδας, η Ιταλία, μας έχει αγκαλιάσει με πάνω από 150 σημεία πώλησης. Επόμενες συνεργασίες που θα οριστικοποιηθούν σύντομα αφορούν τις σκανδιναβικές χώρες, ενώ στους μεγάλους στόχους μας είναι οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αμερικής. Εχουμε κάνει αρκετές ενέργειες και πιστεύουμε μέσα στο 2016 να έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα».
Στο ερώτημα πώς βίωσε η εταιρεία τα χρόνια της κρίσης, από το 2009 και μετά, ο κ. Νάσος Κοτσαλίδης αναφέρει: «Στηριχτήκαμε πολύ στο ελληνικό εργατικό δυναμικό και καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες διατηρήσαμε τις πωλήσεις σταθερά ανοδικά. Από την αρχή της κρίσης, το 2009, μέχρι σήμερα οι πωλήσεις της Gregio έχουν σημειώσει άνοδο σε ποσοστό πάνω από 50%. Με γνώμονα τις εξαγωγικές δραστηριότητες και την ενδυνάμωση του brand στην Ελλάδα καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια της παγκόσμιας αρνητικής συγκυρίας με πολύ καλά και θετικά αποτελέσματα».
Ο κ. Κοτσαλίδης επισημαίνει ότι και το 2015 θα κλείσει με άνοδο στις πωλήσεις: «Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε την αύξηση επειδή ειδικά αυτή την περίοδο οριστικοποιούνται οι παραγγελίες των Χριστουγέννων, αλλά πιστεύουμε ότι η χρονιά θα είναι σημαντικά ανοδική. Αντίστοιχος είναι ο στόχος και για το 2016, έτος κατά το οποίο θέλουμε να συνεχίσουμε την ίδια πορεία, κλείνοντας νέες συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
H αγορά του κοσμήματος
Η κρίση πάντως δημιούργησε και εξακολουθεί να διαμορφώνει νέες συνθήκες και στην αγορά του κοσμήματος στην Ελλάδα, με νέα δεδομένα συνολικά στην αγορά, τόσο στο κομμάτι του επιχειρείν, με τη συγκέντρωση ή το κλείσιμο καταστημάτων, όσο και στο κομμάτι που έχει να κάνει με τα υλικά και τις τιμές.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ICAP, τα κοσμήματα είναι ένας από τους κλάδους που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα στην κρίση, δεδομένων και των αλλαγών στις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων. Στα θετικά ωστόσο από την εμπειρία της τελευταίας δύσκολης εξαετίας προσμετράται το γεγονός ότι μεγαλώνει η μερίδα των Ελλήνων κατασκευαστών κοσμημάτων που στρέφονται πλέον σε μεγάλο βαθμό στις αγορές του εξωτερικού, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την πτώση της ελληνικής αγοράς. Επιπλέον, θετικό αντίκτυπο στην εγχώρια αγορά μπορεί να έχουν και οι αυξημένες επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού.
«Η σχέση του Ελληνα με το κόσμημα είναι διαχρονική. Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη δυσκολία της αγοράς σε ένα προϊόν που θεωρείται στη συνείδηση των πολλών είδος πολυτελείας», επισημαίνει ο κ. Στρατής Κοτσαλίδης και συνεχίζει: «Τα καταστήματα κοσμημάτων έχουν περάσει πολύ δύσκολα χρόνια μέσα στην κρίση, καθώς αρκετά από αυτά έκλεισαν. Αυτό ακριβώς όμως δημιουργεί και μια ευκαιρία για τις πιο υγιείς επιχειρήσεις ώστε να αναπτυχθούν και να κερδίσουν μερίδια αγοράς. Παρατηρούμε λοιπόν τα τελευταία χρόνια μια σχετική συρρίκνωση στον κλάδο, αλλά αυτό μπορεί να λειτουργήσει κατά τη γνώμη μου και ως μια διόρθωση της αγοράς. Στο παρελθόν, λόγω του κύρους αλλά και της υψηλής κερδοφορίας των χρυσοχοείων, ήταν πολλοί εκείνοι που πήραν την απόφαση να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο κλάδο. Τώρα, η αγορά έχει ξεκαθαρίσει αρκετά προς όφελος αυτών που δούλεψαν σκληρά και κατάφεραν να κρατηθούν μέσα στο παιχνίδι. Από την πλευρά μας, εμείς μέσα στην κρίση προσπαθούμε να τραβήξουμε τον καταναλωτή στο κατάστημα, κατασκευάζοντας μοντέρνα και κυρίως προσιτά κοσμήματα. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε τη δυνατότητα σε ένα μεγάλο φάσμα του κοινού να επιλέξει το κόσμημα ως αξεσουάρ, ως δώρο και όχι μόνο ως επένδυση, όπως μπορεί να γινόταν στο πρόσφατο παρελθόν. Το κόσμημα υπάρχει για να μας κοσμεί, να μας δίνει χαρά, να προσδίδει κομψότητα και πολυτέλεια στην εμφάνισή μας. Εμείς αυτό θέλουμε να πούμε στον κόσμο μας: “Αγοράστε λίγη χαρά και βγείτε από την καθημερινή τριβή και μιζέρια της όλης κατάστασης”».
Πέραν της πτώσης που έχει φέρει η κρίση στην κατανάλωση, ένας επιπλέον -πολύ σημαντικός- παράγοντας που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας κοσμημάτων έχει να κάνει με τη συνεχή διακύμανση των τιμών των πρώτων υλών.
«Εχουμε μάθει πλέον να πορευόμαστε με τις συνεχείς εναλλαγές στις τιμές των μετάλλων και γενικότερα των υλικών. Οταν τα μέταλλα ακριβαίνουν πολύ, προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και επιλέγουμε ευέλικτες λύσεις. Για παράδειγμα, πρόσφατα παρουσιάσαμε μία επιπλέον συλλογή από χαλκό ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε πιο εντυπωσιακά κομμάτια σε πιο προσιτές τιμές», λέει ολοκληρώνοντας ο κ. Κοτσαλίδης.


Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.