Της Στεφανίας Σούκη
Διατηρητέα αλλά και κτίρια των δεκαετιών του ’50 και του ’60 μεταμορφώνονται σε ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών
στους πιο γνωστούς δρόμους της πόλης, με σύγχρονο design και roof garden με θέα την Ακρόπολη.
Μητροπόλεως, Ερμού, Πατριάρχου Ιωακείμ, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αιόλου. Ο προορισμός «Αθήνα» ανακάμπτει και την ίδια στιγμή διατηρητέα και κτίρια περασμένων δεκαετιών, του ’50 και του ’60, στους πιο γνωστούς δρόμους της πόλης, μεταμορφώνονται σε ξενοδοχεία με σύγχρονο design και κυρίως roof garden με θέα την Ακρόπολη.
Μάλιστα, εκτός από τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, που ούτως ή άλλως είναι μέσα στο παιχνίδι, η άνοδος της Αθήνας στις προτιμήσεις των ξένων τουριστών στρέφει τώρα το ενδιαφέρον και των μικρότερων ξενοδόχων στο κέντρο, οι οποίοι δημιουργούν boutique hotels υψηλών προδιαγραφών κυριολεκτικά στην καρδιά της πόλης.
Κάτω από την Ακρόπολη, λοιπόν, πρόκειται να ανοίξει στις 2 Απριλίου -εκτός απρόοπτου- το «AthensWas», το νέο boutique hotel 4 αστέρων στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. «Το νέο ξενοδοχείο θα διαθέτει 21 δωμάτια και ήδη έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις», αναφέρει στο «business stories» η κυρία Σοφί Φριντ, γενική διευθύντρια του «AthensWas», του δεύτερου ξενοδοχείου των Anemi Hotels, με παρουσία ήδη από το 2007 στη Φολέγανδρο.
Ο σχεδιασμός και η διακόσμηση των δωματίων έχει γίνει από το ελληνικό γραφείο STAGEDESIGNOFFICE και τον επικεφαλής του, Σταύρο Παπαγιάννη, γνωστό στον χώρο του interior design σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το «AthensWas» πριν από τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο ήταν κτίριο διαμερισμάτων και ανήκει στην εταιρεία Επιλογή Κτιρίων – Κ. Μπενακόπουλος, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα με τη δημιουργία ενός μοναδικού boutique hotel στη σκιά της Ακρόπολης.
Στο Κολωνάκι, επί της Πατριάρχου Ιωακείμ, θα βρούμε το επόμενο boutique hotel, προς το τέλος του καλοκαιριού όμως, με την υπογραφή της οικογένειας Ευμορφίδη των CΟCO-MAT. «Στην παρούσα φάση έχουν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές εργασίες για το νέο boutique hotel που θα λειτουργήσει στο κτίριο όπου στο ισόγειό του στεγάζεται το κατάστημα της CΟCO-MAT», αναφέρει στο «b.s.» ο κ. Γιώργος Περτέσης, υπεύθυνος τόσο για το νέο boutique στο Κολωνάκι όσο και για το έτερο ξενοδοχείο COCO-MAT στην Αθήνα, το «COCO-MAT Nafsika» στην Κηφισιά. «Tο νέο boutique hotel κατασκευάζεται σε μια πολυκατοικία του 1935 στο Κολωνάκι, θα διαθέτει 38 δωμάτια και σουίτες, ενώ στο lobby θα λειτουργεί το υφιστάμενο κατάστημα». Το ακίνητο είχε αγοραστεί προ διετίας με σκοπό τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου με βασικό χαρακτηριστικό του το «ευ ζην» το οποίο πρεσβεύουν ο Παύλος και ο Μιχάλης Ευμορφίδης.
Το Σύνταγμα και η Ομόνοια
Νέες κινήσεις ετοιμάζονται και στα πέριξ του Συντάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξενοδοχειακοί όμιλοι έχουν επιδείξει αρχικό ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό που πραγματοποιεί το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού για ένα από τα μεγαλύτερα ακίνητα ιδιοκτησίας του επί της Ερμού. Οι προσφορές για το πολυώροφο ακίνητο επί των οδών Ερμού 15, Πετράκη 6 και Σκόπα 4 πρόκειται να κατατεθούν στα μέσα Μαρτίου. Η τιμή εκκίνησης του μηνιαίου μισθώματος είναι στα 47.000 ευρώ και η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 20 χρόνια. Το Ταμείο έχει προσπαθήσει πολλές φορές να αξιοποιήσει το εν λόγω ακίνητο, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ τώρα είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από ξενοδόχους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ξενοδοχειακός όμιλος είχε κατέβει πριν από λίγους μήνες και στον διαγωνισμό που πραγματοποίησε το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για την εκμίσθωση του ακινήτου επί της Ερμού -των πρώην πολυκαταστημάτων Fokas-, το οποίο τελικά κατέληξε στον γνωστό επιχειρηματία του Μοναστηρακίου, Σπύρο Μπαϊρακτάρη, και θα μισθωθεί από αυτόν στη σουηδική αλυσίδα H&M.
Ενας ακόμη διαγωνισμός πραγματοποιείται από Ταμείο, αυτή τη φορά από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), για τη μίσθωση ενός ξενοδοχείου στην Ομόνοια. Πρόκειται για το ακίνητο επί της οδού Πειραιώς 7, το οποίο λειτουργούσε ως ξενοδοχείο, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε υποβαθμιστεί. Τώρα το κτίριο της δεκαετίας του ’60 προσφέρεται για hostel με τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι περίπου 50 δωμάτια.
Στην ευρύτερη περιοχή ένα κομμάτι από την παλιά αίγλη της οδού Αιόλου έχει επαναφέρει, εδώ και περίπου έναν μήνα, το ξενοδοχείο «Εμπορικόν», στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Το νέο boutique hotel άνοιξε τις πόρτες του σε ένα από τα ιστορικότερα διατηρητέα κτίρια art nouveau στην Αθήνα, το οποίο μάλιστα λειτουργούσε ως ξενοδοχείο Δ’ κατηγορίας έως το 1900. Το κτίριο, που μαρτυρά την οικονομική άνθηση που γνώρισε η οδός Αιόλου τον 19ο αιώνα, ήταν κλειστό παραπάνω από μισό αιώνα, εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο, μέχρι που ο ιδιοκτήτης του, το Δεκάζειο Γηροκομείο της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, προχώρησε στη μακροχρόνια μίσθωσή του στην εταιρεία Silver Capital, η οποία με τη σειρά της το εκμίσθωσε στην εταιρεία The New Athens Story.
Η τελευταία ανέλαβε την αποκατάσταση και ριζική ανακαίνισή του. Τώρα, μετά την ολοκληρωτική μεταμόρφωσή του, το «Εμπορικόν» διαθέτει 12 δωμάτια, εκ των οποίων τα 4 είναι σουίτες με εκπληκτική θέα. «Σε λιγότερο από έναν μήνα λειτουργίας, τα ποσοστά πληρότητας είναι ενθαρρυντικά», αναφέρει στο «b.s.» η κυρία Αναστασία Παππά. Η κύρια Παππά, ιδρύτρια της εταιρείας The New Athens Story, δραστηριοποιείται στο κομμάτι του τουρισμού την τελευταία δεκαπενταετία. «Το θετικό για εμάς είναι ότι μόλις σε έναν μήνα λειτουργίας έχουμε επαναλαμβανόμενους πελάτες -που είναι και το ζητούμενο-, οι οποίοι επισκέπτονται την Αθήνα είτε για διασκέδαση είτε για επαγγελματικούς λόγους».
Η Μητροπόλεως
Μετά το «Εμπορικόν» η εταιρεία ήδη ετοιμάζεται για ένα ακόμη εγχείρημα στο κέντρο της Αθήνας, αυτή τη φορά στην πλατεία Μητροπόλεως: «Σε ένα τρίμηνο πρόκειται να λειτουργήσει ένα ακόμη boutique hotel, 12 έως 15 δωματίων, επί της οδού Μητροπόλεως 54. Πρόκειται για ένα ακόμη διατηρητέο κτίριο, τρίτου επενδυτή, ενώ η εταιρεία μας θα αναλάβει το management του ξενοδοχείου. Το νέο ξενοδοχείο, 4 αστέρων, διαθέτει εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη με ένα roof garden πραγματικά μοναδικό», αναφέρει η κυρία Παππά.
Η Μητροπόλεως πάντως βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξενοδόχων, όπως τουλάχιστον φαίνεται από την κινητικότητα στην περιοχή. Μόλις στα μέσα Φεβρουαρίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε άδεια για τη μετατροπή του Μεγάρου Καλλιμασιώτη σε ξενοδοχείο. Πρόκειται για ακίνητο ιδιοκτησίας του ομίλου Χυτήρογλου, στην οδό Μητροπόλεως 49 και Καπνικαρέας, το οποίο έχει ταυτιστεί με τον γνωστό οίκο υφασμάτων. Ο όμιλος Χυτήρογλου έχει κλείσει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες το κατάστημά του στο ισόγειο του κτιρίου «για ανακαίνιση», επισημαίνοντας μάλιστα ότι προς το παρόν δεν θα προχωρήσει στη δημιουργία του ξενοδοχείου.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι δρομολογημένη η συμφωνία με τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη των Grecotel. Και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για ένα από τα παλιά «στολίδια» του κέντρου της Αθήνας, το οποίο, σύμφωνα με την «Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών», οικοδομήθηκε το 1925 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή, απόφοιτου του Πολυτεχνείου του Μονάχου και εκφραστή ενός νεοακαδημαϊκού εκλεκτικισμού. Κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ύπαρξής του στέγαζε φίρμες υφασμάτων, όπως το «Μπαζάρ ντ’ Οριάν» (μαρτυρείται το 1930), τον οίκο Τσαντίλη (1960-1978) και, έκτοτε, τον Οίκο Χυτήρογλου. Η Χυτήρογλου Α.Ε. άρχισε να αγοράζει τμηματικά το μέγαρο από το 1975: μέχρι τότε είχε από το τρίτο υπόγειο έως και τον δεύτερο όροφο όπου λειτουργούσαν καταστήματα εμπορικής χρήσης, ενώ στον τρίτο και τον τέταρτο όροφο υπήρχε βιοτεχνικός χώρος.
Η αγορά του ακινήτου ολοκληρώθηκε το 1997 και έκτοτε χρησιμοποιείται ως εμπορικό κατάστημα της εταιρείας. Εκτός από το Μέγαρο του Χυτήρογλου, για ξενοδοχείο επίσης στην οδό Μητροπόλεως προορίζεται, ως γνωστόν, και το πρώην υπουργείο Παιδείας το οποίο θα στεγάσει το νέο «Metropolis Electra». To ακίνητο, το οποίο έχει πάρει το πράσινο φως από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο, έχει μισθώσει για 35 χρόνια (με δυνατότητα επιπλέον επέκτασης 15 ετών) ο όμιλος Electra Hotels (ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος). Το κτίριο είναι κενό από το 2007 και το 2016 θα αποκτήσει εκ νέου ζωή, φιλοξενώντας το νέο εγχείρημα του ξενοδοχειακού ομίλου του κ. Γεράσιμου Φωκά στην περιοχή.
Οι επιδόσεις της Αθήνας
■ Η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αθήνα αυξήθηκε κατά 20% το 2014 έναντι του 2013, ωστόσο δεν έχουν καλυφθεί ακόμη οι απώλειες των διανυκτερεύσεων σε σύγκριση με το 2008.
■ Παρά την άνοδο, η Αθήνα παραμένει μία πόλη δύο ταχυτήτων σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία της, με τις πληρότητες να παραμένουν χαμηλές στις υποβαθμισμένες περιοχές.
■ Το 2014 το αεροδρόμιο της Αθήνας δέχτηκε 3.390.000 διεθνείς τουριστικές αφίξεις – αύξηση 29,4%.
■ Το πρώτο δίμηνο του 2015 η κίνηση του «Ελ. Βενιζέλος» έφτασε τους 1.880.000 επιβάτες, με άνοδο 26,3% έναντι του πρώτου διμήνου του 2014.
■ Οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα κατέγραψαν στο δίμηνο αύξηση 29%.
Κάτω από την Ακρόπολη πρόκειται να ανοίξει στις 2 Απριλίου -εκτός απρόοπτου- το «AthensWas», το νέο boutique hotel 4 αστέρων στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Το Μέγαρο Καλλιμασιώτη, Μητροπόλεως 49 και Καπνικαρέας, ιδιοκτησίας του γνωστού οίκου υφασμάτων Χυτήρογλου, μετατρέπεται σε ξενοδοχείο
Στο Κολωνάκι, επί της Πατριάρχου Ιωακείμ, θα είναι το νέο boutique hotel της CΟCO-MAT
Το ξενοδοχείο «Εμπορικόν», στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Το νέο boutique hotel έχει ανοίξει εδώ και περίπου έναν μήνα σε ένα από τα ιστορικότερα διατηρητέα art nouveau κτίρια στην Αθήνα, το οποίο μάλιστα λειτουργούσε ως ξενοδοχείο μέχρι το 1900
Το παλιό κτίριο που στέγαζε το υπουργείο Παιδείας στη Μητροπόλεως θα γίνει κι αυτό ξενοδοχείο

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.