Το διακύβευμα μία πολιτικής αποσταθεροποίησης που μπορεί να οδηγήσει σε ακυβερνησία είναι εξαιρετικά μεγάλο για την πορεία που έχει πάρει η ελληνική οικονομία, προειδοποίησε σήμερα μιλώντας στο περιθώριο του οικονομικό φόρουμ των Δελφών ο κ. Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος και βασικός μέτοχος της BC Partners.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο μετά την ομιλία του στο φόρουμ ο κ. Σταθόπουλος εξήγησε πως η πιθανότητα μη σχηματισμού κυβέρνησης μέσα στο καλοκαίρι θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει σαν ντόμινο πολλές άλλες πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και με αυτό τον τρόπο η ελληνική οικονομία να χάσει τη δυναμική αλλά και το απόθεμα ανάπτυξης που εμφανίζει σήμερα, το οποίο το χαρακτήρισε “μοναδικό” στην Ευρώπη.

“Αν υπάρξει κυβέρνηση εντός δύο – τριών μηνών νομίζω ότι δεν θα τεθεί θέμα αποσταθεροποίησης. Από εκεί και έπειτα όμως αλλάζουν τα πράγματα. Ήδη ο κόσμος των επενδύσεων σήμερα έχει μπει σε φάση “περιμένουμε για το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές”.

Ο ίδιος πάντως φρόντισε, όπως έκανε και από το βήμα του συνεδρίου, να κάνει ιδιαίτερη μνεία στη δυναμική που εμφανίζει σήμερα η ελληνική οικονομία αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν προβάλλοντας μάλιστα ως παράδειγμα την πρόσφατη επένδυση που έκανε ο ίδιος εξαγοράζοντας τα ΙΕΚ ΑΚΜΗ και το Μητροπολιτικό Κολέγιο.

Βραχυπρόθεσμα μοναδικός κίνδυνος είναι οι εκλογές. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να σταματήσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Είναι ο κίνδυνος να υπάρξει αποσταθεροποίηση. Αλλιώς η Ελλάδα έχει μπει σε μία πορεία. Η ανάπτυξη της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες θα είναι πολύ δυνατή. και του χρόνου λογικά ακόμα πιο δυνατή”.

Μάλιστα εκτίμησε πως στην περίπτωση που διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα τότε θα έρθει και η επενδυτική βαθμίδα για το αξιόχρεο της Ελλάδας, γεγονός που θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας. “Εκτιμώ ότι μπορεί να συμβεί φέτος, σίγουρα μετά τις εκλογές”, τόνισε ο ίδιος.

Εξήγησε μάλιστα πως η επενδυτική βαθμίδα αυτομάτως θα μεταφραστεί σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τη χώρα. “Με αυτό τον τρόπο όμως θα χαμηλώσει και το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα. Και φυσικά θα είναι κάτι σημαντικό για τον Ελληνα εργαζόμενο και επενδυτή”.

Ερωτηθείς εάν μετά την πρόσφατη επένδυση που έκανε εξαγοράζοντας τα ΙΕΚ ΑΚΜΗ και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο θα υπάρξει και νέα επενδυτική κίνηση ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει. Ωστόσο τόνισε πως πρόθεση της BC Partners είναι να διευρύνει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας. “Εχουμε ήδη παρουσία σε 5 κλάδους με τον χώρο της εκπαίδευσης να είναι ο τελευταίος στον οποίο έχουμε μπει. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει πολλούς κλάδους για να αναδείξει”, τόνισε. Ερωτηθείς εάν ένας απ’ τους κλάδους που τον ενδιαφέρουν είναι η ενέργεια ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει παρά μόνο ότι “πρόκειται για έναν κλάδο ιδιαίτερα αναπτυσσόμενο στη χώρα”.

Σημείωσε επίσης πως ακόμα δεν έχει έρθει η ώρα για κάποια αποεπένδυση. “Τουλάχιστον όχι ακόμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις”, σημείωσε εξηγώντας πως ο συνήθης χρόνος αποεπένδυσης είναι μεταξύ 4 και 6 ετών. “Για να αναπτυχθεί μία εταιρεία ώστε να ξεκινήσει μία τέτοια διαδικασία χρειάζεται χρόνος. Εμείς δεν αγοράζουμε απλά μια εταιρεία… Κοιτάξτε το παράδειγμα της Pharmathen, επενδύσαμε πάνω από 250 εκατ. ευρώ στην Έρευνα και την Τεχνολογία. Λόγω αυτής της επένδυσης καταλήξαμε να πουλήσουμε την εταιρεία με τεράστιο πολλαπλασιαστή”, σημείωσε. Υπενθυμίζεται πως η BC Partners είχε εξαγοράσει την Pharmathen το 2015 470 εκατ. ευρώ και την πούλησε πέρυσι έναντι 1,6 δισ ευρώ!

Αναφορικά με το διεθνές κλίμα που επικρατεί ο ίδιος εκτίμησε πως όλοι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για αρκετά χρόνια με υψηλά επιτόκια και πληθωρισμό.

“Τα τελευταία είκοσι χρόνια ζούσαμε με επιτόκια αφύσικα χαμηλά. Κάποια στιγμή ήταν στο μηδέν. Οταν ξεκίνησα την καριέρα μου, πριν από 25 χρόνια τα επιτόκια ήταν στο 7% και 8%. Αρα ζήσαμε μία περίοδο που τα επιτόκια ήταν περιέργως χαμηλά. Θεωρώ λοιπόν ότι θα ξαναγυρίσουμε σε μία κατάσταση που τα επιτόκια θα είναι λίγο παραπάνω απ’ αυτά που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θα είναι στο μηδέν και σίγουρα και ο πληθωρισμός δεν θα είναι στο 1% και 2%!”, κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη 

Ταμείο Ανάκαμψης: Αυξάνεται στα €500 εκατ. η εκταμίευση προς τις τράπεζες – Εντάσσονται 400 σχέδια αξίας €12 δισ.

Η Hewlett Packard Enterprise ιδρύει παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στην Ελλάδα

Jefferies: Oι τέσσερις κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες από την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ