(last upd: 14:52)

Σε επιβεβαίωση ότι έχει μπει πωλητήριο στη Nova προχώρησε ο επικεφαλής της BC Partners κ. Νίκος Σταθόπουλος από το βήμα του φόρουμ των Δελφών.

Ο ίδιος διέψευσε ωστόσο τα σενάρια περί προχωρημένων διαπραγμάτευσεων με το CVC. 

Όπως δήλωσε ο κ. Σταθόπουλος, «η Nova είναι μία επένδυση που έγινε πριν 2,5 χρόνια. Ξεκινήσαμε αγοράζοντας μόνο τη Νova και μετά από ένα χρόνο που βγήκε η Wind προς πώληση την εξαγοράσαμε. Δημιουργήσαμε το δεύτερο μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο. Είμαστε χαρούμενοι για την εξέλιξη της εταιρείας. Η κερδοφορία έχει αυξηθεί κατά 45% και το λέω διότι όταν εξαγοράσαμε τη Nova  δεν το κάναμε ως BC Partners αλλά μέσω της United Group στην οποία επενδύσαμε προ 5ετίας. Η United έχει πάει εξαιρετικά: έχει 4πλασιάσει τον τζίρο και την κερδοφορία με ebitda άνω του 1 δισ. Είναι φυσιολογικό πως μετά από 5 χρόνια κοιτάμε να αποεπενδύσουμε. Η Nova είναι σε αυτή τη διαδικασία».

Και συμπλήρωσε: «υπάρχουν δύο δρόμοι: η αποεπένδυση μέσω United ή η  μερική αποεπένδυση από μερικές χώρες της United».

Ο επικεφαλής της BC Partners ξεκαθάρισε ότι  δεν υπάρχει καμία προσφορά απ’ την CVC και από κανέναν άλλο. «’Εάν ενδιαφέρεται η CVC ας το εκδηλώσει στις τράπεζες ή σε εμένα απευθείας».

O κ. Σταθόπουλος ανέφερε ότι πριν από μια εβδομάδα έστειλαν οι τράπεζες ΝDA (συμβάσεις εμπιστευτικότητας) σε πάνω από 30 στρατηγικούς επενδυτές και funds «και υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον». Μάλιστα, από τις 8 χώρες όπου αυτή την στιγμή έχει παρουσία η United Group το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσελκύει η Ελλάδα.

Ο ίδιος ρωτήθηκε και για το ενδιαφέρον που είχε εκδηλώσει ο όμιλος για την ΙΝΤΕΡ στο Μιλάνο: «Είχαμε εκδηλώσει ενδιαφέρον πρίν από 3 – 4 χρόνια και είχαμε κάνει κι ένα εκτενές due diligence, ωστόσο δεν προχωρήσαμε με την εξαγορά και σε αυτή τη φάση θα έλεγα ότι δεν μας ενδιαφέρει. Παρ’όλα αυτά θα πω ότι γενικότερα ο κλάδος των σπορ είναι ένας πολύ ενδιαφέρων -επενδυτικά- κλάδος που θα αρχίσει να φέρνει και θεσμικούς επενδυτές. Κι αυτό γιατί έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι το περιεχόμενο και μάλιστα το «ζωντανό»- live περιεχόμενο που έχει πολλή αξία».

Σε σχέση με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, τις επενδυτικές ευκαιρίες αλλά και τις παθογένειες στην Ελλάδα, ο επικεφαλής διαχειριστής και μέτοχος της BC Partners της οποίας το χαρτοφυλάκιό περιλαμβάνει σήμερα πάνω από 120 επενδύσεις σε 18 χώρες συνολικά και μια συνολική αξία που ξεπερνάει τα 160 δισ. ανέφερε τα εξής:

Το διεθνές περιβάλλον

«Είναι καλό το διεθνές περιβάλλον και είμαι αισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομία, η οποία είναι αλήθεια ότι έχει περάσει την τελευταία υπερ-δεκαετία μία μεγάλη περίοδο κρίσεων, είτε πρόκειται για κρίσεις όπως η πανδημία οι οποίες έρχονται πιο σπάνια είτε για άλλες όπως η ενεργειακή κρίση που έρχονται και παρέρχονται. Σε αυτή τη φάση οι δύο μεγαλύτερες προκλήσεις είναι καταρχάς ο πληθωρισμός και τα επιτόκια – η βασική μακροοικονομική αβεβαιότητα- και επιπλέον το γεωπολιτικό ρίσκο. Απ’ ότι φαίνεται, ο πληθωρισμός έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα, τα επιτόκια επίσης έχουν φτάσει στο μάξιμουμ και υπάρχει μία αισιοδοξία- για μένα μάλλον μια υπεραισιοδοξία- ότι θα αρχίσουν να πέφτουν πολύ γρήγορα. Θεωρώ ότι θα έχουμε υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αυτό σημαίνει ότι και για εμάς, ως επενδυτές είναι κάτι που θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη όταν κάνουμε τις οποιεσδήποτε κινήσεις.

Από την άλλη, οι παγκόσμιοι δείκτες είναι αρκετά θετικοί, η ανεργία πέφτει, υπάρχει τεράστια ρευστότητα και μόνο στο κομμάτι των private equity υπάρχουν 3 τρισ. δολάρια αδιάθετα αυτή την στιγμή, υπάρχει κινητικότηα στα χρηματιστήρια, γίνονται νέα IPO.

Tο δεύτερο, που για μένα είναι πιο ασυνήθιστο για έναν επενδυτή να αναφέρει είναι oι γεωπολιτικές ή πολιτικές αναταραχές: Για πάνω από 25 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά δεν έχω εισπράξει -ειδικά στην Ευρώπη και στην Αμερική που θεωρούνται σταθερές οικονομίες και χώρες- τόσο πολύ το ρίσκο ενός γεωπολιτικού ατυχήματος ή μιας πολιτικής αλλαγής. Πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού το 2024 θα πάει στις κάλπες (και δε μιλάμε μόνο για τις ΗΠΑ ή την Αγγλία) και αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία. Αρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν αλλαγές σίγουρα στο πολιτικό σκηνικό και φυσικά υπάρχουν και γεωπολιτικοί κίνδυνοι όπως ζούμε με πολέμους αυτή τη στιγμή και στην Ουκρανία και τη Γάζα. Αυτές οι δύο συγκυρίες λοιπόν, πληθωρισμός και επιτόκια και επιπλέον γεωπολιτικές και πολιτικές αλλαγές είναι οι δύο παράμετροι που ως επενδυτές πρέπει να λάβουμε υπόψη.

Συνολικά και παρά τις δύο αυτές σημαντικές παραμέτρους είμαι θετικός γιατί υπάρχει κανονικότητα και στις αγορές και στην αγορά εργασίας και ο ιδιωτικός τομέας εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ ισχυρός».

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα

«Στην Ελλάδα επενδύουμε τα τελευταία 18 χρόνια κι έχουμε επενδύσει πάνω από 6 δισ. ευρώ σε 5 διαφορετικούς κλάδους. Σήμερα που μιλάμε έχουμε τρείς εταιρείες- η μία είναι η νέα NOVA μετά τη συγχώνευση της NOVA με τη Wind, η δεύτερη είναι η PET City που είναι ο ηγέτης στην αγορά των κατοικίδιων ζώων και τροφών για κατοικίδια ζώα -ένας κλάδος στον οποίο η χώρα μας είναι πάρα πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική και η τρίτη είναι το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και τα ΙΕΚ ΑΚΜΗ που είναι ο ηγέτης στην αγορά των της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αυτές οι εταιρείες μαζί έχουν περίπου ένα τζίρο με έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ και απασχολούν πάνω από 4.000 ανθρώπους- οπότε έχουμε σε αυτή τη φάση ένα αρκετό μεγάλο αποτύπωμα στη χώρα».

Επενδυτικές ευκαιρίες

«Πιστεύω πως υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, η οποία έχει περάσει μια υπερδεκαετία κρίσεων και ήταν ο …φτωχός συγγενής σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης για πολλά χρόνια, περνώντας περισσότερο και μία κρίση …φήμης. Λίγα χρόνια αργότερα η Ελλάδα είναι case study για το πώς έχει καταφέρει να περάσει αυτή την κρίση και νομίζω αυτό το βλέπουν και οι ξένοι επενδυτές. Γι’ αυτό και βλέπουμε ξένες επενδύσεις να έρχονται στη χώρα από πολύ μεγάλες εταιρείες.

Οι κλάδοι που ενδιαφέρουν εμάς είναι περισσότερο κλάδοι οι οποίοι έχουν ανθεκτικότητα, ανάπτυξη και έχουν και εξαγωγικό προφίλ. Είχαμε κάνει την πολύ επιτυχημένη επένδυση στη φαρμακοβιομηχανία η οποία είναι φυσικά ένας κλάδος που έχει εξαγωγικό προφίλ, όπως και τα τρόφιμα, η τεχνολογία. Επίσης κοιτάμε κλάδους όπου η χώρα μας -χωρίς να υπάρχει κάποιο δομικό αίτιο- είναι πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής κι έχουν πολύ μέλλον. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι αυτός των κατοικιδίων ζώων όπου έχουμε ήδη επενδύσει ή αυτό της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλοι ακόμη κλάδοι».

Ερωτηθείς για το αν ο ίδιος θεωρεί στην Ελλάδα κορεσμένο τον κλάδο του τουρισμού ο κ. Σταθόπουλος ανέφερε ότι ο κλάδος στην Ελλάδα δεν είναι κορεσμένος «κι εκεί πάντα η Ελλάδα θα έχει δυναμική απλά τα δικά μας τα επενδυτικά κεφάλαια επενδύουν περισσότερο στο real estate με μικρότερο ωστόσο όγκο».

Παθογένειες

Στο ερώτημα για τις παθογένειες της Ελλάδας και το «φρένο» που μπορεί να επιφέρει η γραφειοκρατία σε αυτούς που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα ο ίδιος επεσήμανε ότι κάποιες από αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει να αντιμετωπίζονται π.χ. με την ψηφιοποίηση «και έχουν γίνει πολλά βήματα. Παθογένειες εξακολουθούν να υπάρχουν με οτιδήποτε έχει να κάνει με την ουσιαστικά σωστή λειτουργία του κράτους, ώστε αυτή να επιτρέπει την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων: Ο ρόλος του κράτους δεν έγκειται στο να είναι manager, αλλά να δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να ανθίσει η επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματικότητα είναι η κινητήριος δύναμη σε οποιαδήποτε οικονομία και νομίζω σε αυτό έχει ευθύνη το κράτος. Εχουν γίνει βήματα, όμως υπάρχουν ακόμα καθυστερήσεις όσον αφορά τη δικαιοσύνη και ακόμα και για τη γραφειοκρατία, παρόλο που έχουν βελτιωθεί τα πράγματα λόγω της ψηφιοποίησης, υπάρχουν καθυστερήσεις. Θεωρώ ωστόσο ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο κι αν ξένοι επενδυτές διστάζουν να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα δε νομίζω ότι έχει να κάνει τόσο με τη γραφειοκρατία όσο το ότι π.χ. μπορεί να πιστεύει ότι είμαστε μικρή αγορά σε σύγκριση με άλλες μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης της Αμερικής ή ότι αναμένει ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης».

Διαβάστε ακόμη

Ο χρυσός χτυπάει ρεκόρ και το ασήμι εκτοξεύεται καθώς οι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή ενισχύουν τη ζήτηση

Ο χαμογελαστός Κολωνακιώτης καταπίνει τον θυμωμένο μπουμπουριστό, έκλεισε το deal της Κέρκυρας, η Prodea πυργοδέσποινα στο Ελληνικό και το… mon amour γράμμα στον ΑΔΜΗΕ

Ξεκινούν με… ψιλά γράμματα τα νέα μέτρα για τα Airbnb

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ