Σε φιάσκο µε πολιτικές διαστάσεις εξελίσσεται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής µετά και τη δικαστική διαµάχη που ξέσπασε µεταξύ των Ελληνοαµερικανών επίδοξων αγοραστών και των συνεταίρων τους.

Tου Αλέξανδρου Κασιµάτη

Η υπόθεση θα ήταν για γέλια αν δεν αφορούσε τη µεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας στην οποία βασίζονται χιλιάδες Ελληνες για ιατροφαρµακευτική περίθαλψη, σύνταξη και κάλυψη των ζηµιών τους. Οι Τζον Κάλαµος, Τζον Κουδούνης και ο συνεταίρος τους Μάθιου Φέρφιλντ µπήκαν στη ζωή µας στις 28 Μαρτίου 2017, όταν ο υπουργός Αµυνας Πάνος Καµµένος, µιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκποµπή, µας πληροφόρησε για ένα «ελληνοαµερικανικό fund το οποίο ενδιαφέρεται πολύ να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική».

Πράγµατι µετά από περίπου δύο µήνες οι Ελληνοαµερικανοί, που φέρεται στις αρχικές προσφορές τους να ήταν πίσω από την κινεζική Fosun, έκαναν την ανατροπή και κέρδισαν τον διαγωνισµό προσφέροντας για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής το ποσό των 718 εκατ. ευρώ! Εκτοτε όµως δεν στάθηκε δυνατόν να παρουσιάσουν ούτε µετοχικό σχήµα, ούτε φυσικά και τα χρήµατα. Με διαρροές στον Τύπο κατά καιρούς επεδίωξαν χωρίς επιτυχία να εµπλέξουν στο σχήµα των αγοραστών από επιχειρηµατίες εκ Βενεζουέλας µέχρι και τον γκουρού των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ.

Τα όποια προσχήµατα κατέρρευσαν παταγωδώς όταν ο «πολύτιµος συνεργάτης και επενδυτής Τζον Κάλαµος», όπως τον αποκαλούσε στις 30 Ιανουαρίου σε ανακοίνωσή του ο Μάθιου Φέρφιλντ, κατέθεσε αγωγή σε βάρος του ζητώντας πίσω 41 εκατ. που του είχε δώσει. Οι συνέταιροι «σφάχτηκαν» µεταξύ τους και τα βλέµµατα έχουν στραφεί στον Φέρφιλντ και την εταιρεία του Exin µήπως και καταφέρει να συγκεντρώσει ως τις 28 Μαρτίου, όταν λήγουν οι συµβατικές υποχρεώσεις, τα 718 εκατ. ευρώ που δεσµεύτηκε να καταβάλει για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

∆ιαγωνισµός

Γενικότερα, από την πρώτη στιγµή φάνηκε ότι η παρέα Κάλαµου, Κουδούνη και Φέρφιλντ, υπό το εταιρικό σχήµα της Exin, είχε ισχυρές διασυνδέσεις. Ηταν στα τέλη Απριλίου του 2017, µε τον διαγωνισµό σε εξέλιξη, όταν ξεκίνησαν διαρροές για το ύψος των οικονοµικών προσφορών που είχαν καταθέσει για την ασφαλιστική οι δύο διεκδικητές, η Exin και η κινεζική Fosun. Η πλευρά των Κινέζων φέρεται τότε να πίστευε ότι στη διαδικασία των διευκρινίσεων διέρρευσε το τίµηµα που είχαν προσφέρει. Οι Ελληνοαµερικανοί λέγεται ότι ξαφνικά προχώρησαν σε βελτίωση του τιµήµατος κλείνοντας σηµαντικά την ψαλίδα µε τους Κινέζους, γεγονός που υποχρέωσε την Εθνική να ζητήσει βελτίωση της προσφοράς. Η Fosun αρνήθηκε να βελτιώσει την προσφορά της και η Exin «χτύπησε» την ασφαλιστική αποτιµώντας τη στα 958 εκατ. ευρώ καιπροσφέροντας 718 εκατ. για το 75%.

Στο µεταξύ, η βασική οµάδα των Κάλαµου, Κουδούνη και Φέρφιλντ φαίνεται πως είχε ενεργοποιήσει τα µεγάλα µέσα. Ο διαγωνισµός δεν είχε ολοκληρωθεί (η Εθνική υπέγραψε συµφωνία µε την Exin στις 28 Ιουνίου 2017) και η πρώτη προαναγγελία είχε έρθει από κυβερνητικά χείλη. Στις 9 Ιουνίου 2017 ο υφυπουργός Οικονοµίας Στέργιος Πιτσιόρλας, µιλώντας σε συνέδριο του Capital Link στην Αθήνα, αναφέρει ότι «είµαστε στην ευχάριστη θέση να έχουµε δεχθεί µια πολύ, πολύ µεγάλη προσφορά για την Εθνική Ασφαλιστική από Ελληνοαµερικανούς επενδυτές». Στις 21 Ιουνίου σε δελτίο Τύπου που εκδίδει το υπουργείο Οικονοµίας και Ανάπτυξης για την επίσηµη επίσκεψη στις ΗΠΑ του υπουργού ∆ηµήτρη Παπαδηµητρίου, αναφέρεται ότι σε εκδήλωση ο κ. Παπαδηµητρίου δήλωσε πως «σηµαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η συµφωνία µε το Calamos Group για την Εθνική Ασφαλιστική».

Πριν από τις δηλώσεις των δύο υπουργών, ήδη από τον Μάιο, µε τον διαγωνισµό σε εξέλιξη, είχε ενεργοποιηθεί ο αµερικανικός παράγων και µάλιστα µε τον πιο επίσηµο τρόπο. Ο υπουργός Εµπορίου των ΗΠΑ Γουίλµπορ Ρος έκανε ένα πρωτοφανές διάβηµα στέλνοντας επιστολή στην Εθνική Τράπεζα, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών για να υπογραµµίσει την αναπτυξιακή προοπτική σε περίπτωση που η ασφαλιστική καταλήξει σε Κάλαµο – Κουδούνη και Exin, ενώ υπογράµµιζε την ανάγκη να είναι διαφανής και ανταγωνιστική η διαδικασία. Ανάλογη επιστολή υπέρ της Exin έστειλε και ο Αµερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ ενώ στις 18 Μαΐου 2017, µιλώντας για τις επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τοµέα, ο ίδιος επανέλαβε τη στήριξή του στον ελληνοαµερικανικό όµιλο που διεκδικεί την ασφαλιστική. Προφανώς οι Κάλαµος και Κουδούνης είχαν ανησυχήσει γιατί ήταν η περίοδος που ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί επίσηµα το Πεκίνο. Πάντως έναν µήνα µετά ο κ. Πάιατ δεν φαινόταν να έχει αµφιβολίες. Σε ιδιωτικό δείπνο ο πρεσβευτής ανακοίνωσε ότι Κάλαµος και Exin είναι οι προτιµώµενοι επενδυτές για την Εθνική Ασφαλιστική. Οσα είπε ιδιωτικά τα επανέλαβε και δηµοσίως, σε συνέντευξή του στις 25 Ιουνίου.

john-calamos-sr

Ο Τζον Κάλαµος

Πρόβληµα ρευστότητας

Η συµφωνία αγοράς και πώλησης µετοχών της ασφαλιστικής µε την Exin υπογράφηκε από την Εθνική στις 28 Ιουνίου 2017. Η κυβέρνηση πανηγύριζε για «την ψήφο εµπιστοσύνης στην οικονοµία µε τη συµφωνία του 1 δισ.» και όλοι ξεκίνησαν ευτυχείς τις καλοκαιρινές διακοπές. Η αγορά είχε αποκοιµηθεί ήσυχη στον απόηχο των διαβεβαιώσεων που είχαν δοθεί. «Γνωρίζουµε την ασφαλιστική αγορά και γνωρίζουµε την Ελλάδα. Είµαστε µακροπρόθεσµοι επενδυτές και θα έρθουµε στην Ελλάδα για να µείνουµε», ανέφερε ο Τζον Κουδούνης σε συνέντευξή του. «Στόχος µας είναι να επενδύσουµε στη χώρα, όχι να βγάλουµε λεφτά έξω», δήλωσε στο Reuters ο ιδρυτής και CEO της Exin Μάθιου Φέρφιλντ. Και για να µην υπάρχουν αµφιβολίες για τις επενδυτικές τους προθέσεις, Κουδούνης και Φέρφιλντ τόνιζαν στο Reuters πως το επενδυτικό σχήµα Calamos/Exin ενδιαφέρεται και για άλλους τοµείς της ελληνικής οικονοµίας, µεταξύ των οποίων το real estate, οι τράπεζες και τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια. «Πιστεύουµε ότι το συνολικό πακέτο που φέρνουµε στο τραπέζι είναι ασυναγώνιστο», έλεγαν τότε οι δυο σηµερινοί αντίδικοι. Το φθινόπωρο ήρθε η πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Σύµφωνα µε δηµοσίευµα της διεθνούς ιστοσελίδας ασφαλιστικών θεµάτων Τhe Insurance Insider, ο διευθύνων σύµβουλος της Exin Re, Μαρκ Μοπού «παραιτήθηκε αφού το προσωπικό της αντασφαλιστικής εταιρείας του οµίλου που εδρεύει στη Ζυρίχη παραµένει απλήρωτο για µήνες». Με βάση το ίδιο δηµοσίευµα, υπήρχαν πληροφορίες για καθυστερήσεις στις πληρωµές του προσωπικού και σε άλλες χώρες (Ηνωµένο Βασίλειο, Ισπανία, Ελβετία) όπως και για αδυναµία να γίνουν έγκαιρα πληρωµές σε προµηθευτές και φορολογικές αρχές. Το δηµοσίευµα είχε και δηλώσεις του επικεφαλής της Exin, ο οποίος καθησύχαζε για τα προβλήµατα ρευστότητας και ανέφερε ότι είναι συνηθισµένα για start up, καθώς ο όµιλος έχει ιστορία 18 µηνών.

H ιστοσελίδα The Insurance Insider παρουσίαζε τον Φέρφιλντ να δηλώνει «ότι εργαζόµαστε για την επίλυση των τρεχόντων προβληµάτων ρευστότητας» και ότι «οι συνεργάτες µας στον τραπεζικό και αντασφαλιστικό τοµέα συµφώνησαν να µας βοηθήσουν να συµβεί αυτό». Σχολίαζε µάλιστα την κατάσταση λέγοντας ότι «µε το κλείσιµο της συµφωνίας για την Εθνική Ασφαλιστική στο τέλος του χρόνου θα έχουµε υπερβεί το 1 δισ. ευρώ σε υπεραξίες. Οπως σε κάθε start up θα υπάρχουν αναταράξεις στην πορεία». Την ίδια περίοδο έγινε γνωστό ότι η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούσε την υπόθεση και ανησυχούσε έντονα επειδή η Exin δεν είχε καταθέσει ακόµη τα απαραίτητα έγγραφα για να εγκριθεί η µεταβίβαση.

Με µεγάλη αυτοπεποίθηση Κουδούνης και Φέρφιλντ ήρθαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και δήλωσαν ότι όλα θα προχωρήσουν κανονικά και εντός των χρονοδιαγραµµάτων. Το ίδιο εξακολουθεί να λέει ο Φέρφιλντ και σήµερα. Στις 30 Ιανουαρίου στο διεθνές περιοδικό «Reinsurance» δήλωσε ότι το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Ελλάδα προχωρά και δεν απειλείται. «Η χρηµατοδότηση έχει εξασφαλιστεί. ∆εν υπάρχει χρηµατοδοτικό κενό», είπε και υποστήριξε ότι «η Calamos Asset Management παραµένει πολύτιµος συνεργάτης της Exin και επενδυτής µειοψηφίας στο deal», ενώ προσέθεσε ότι η συµφωνία προγραµµατίζεται να κλείσει στο τέλος του πρώτου τριµήνου, συµπληρώνοντας ότι είναι «σχετικά φυσιολογικό» να αλλάζει το χρονοδιάγραµµα µιας εξαγοράς. Λίγες ηµέρες µετά έγινε γνωστό ότι οι Κάλαµος και Κουδούνης µήνυσαν την Exin ζητώντας όχι απλά να πάρουν πίσω την ενδιάµεση χρηµατοδότηση των 41 εκατ. δολαρίων που είχαν παράσχει, αλλά να απαλειφθεί από την εταιρική ιστοσελίδα της και τις δηµόσιες επικοινωνίες της κάθε αναφορά στους ίδιους και σε σχετιζόµενες µε αυτούς εταιρικές οντότητες. Οι Ελληνοαµερικανοί για τους οποίους πανηγύριζε η κυβέρνηση, µε τη µήνυση απέσυραν και επισήµως τον εαυτό τους από την εικόνα και άφησαν τον Φέρφιλντ να ψάχνει τα χρήµατα για την ασφαλιστική.

fairfield

Ο Μάθιου Φέρφιλντ της Exin. Κουδούνης και Κάλαµος στράφηκαν δικαστικά εναντίον του

Για την πώληση της ασφαλιστικής, η Εθνική Τράπεζα προκήρυξε διεθνή διαγωνισµό και ανέθεσε τη διενέργειά του στις δύο µεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσµου, την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley. Υποτίθεται ότι οι δύο αµερικανικές τράπεζες θα έπρεπε να έχουν ελέγξει επαρκώς τη φερεγγυότητα των διαγωνιζοµένων. Επιπλέον γιατί φάνηκαν τόσο σίγουρες και δεν διασφάλισαν τα συµφέροντα της Εθνικής απαιτώντας τη δέσµευση των κεφαλαίων του πλειοδότη µέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία; Και ακόµη, τι λέει σήµερα η UBS που ενήργησε στον διαγωνισµό ως σύµβουλος της Exin;

Οι απαντήσεις είναι αναγκαίες, καθώς η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έγινε αντικείµενο χλευασµού πολύ πριν προσφύγει δικαστικά ο Κάλαµος κατά του Φέρφιλντ. Υπενθυµίζεται ότι παρουσιάστηκε στον Τύπο ότι συµµετέχει στο σχήµα µε 200 εκατ. ευρώ και ο επιχειρηµατίας Θεόδωρος ∆ουζόγλου, ο οποίος αµέσως τηλεφώνησε στην Τράπεζα της Ελλάδος και διαβεβαίωσε για το αντίθετο. Τον κ. ∆ουζόγλου διαδέχθηκαν ο κολοσσός της Pimco και η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ. Η πρώτη διέψευσε άµεσα, ενώ η δεύτερη δεν καταδέχθηκε ούτε καν να απαντήσει. Στο µεταξύ, η διοίκηση της Εθνικής εξετάζει τις συµβατικές υποχρεώσεις από τον διαγωνισµό και στο τραπέζι φαίνεται να είναι το ενδεχόµενο να ξεκινήσει διαπραγµατεύσεις µε τον όµιλο Fosun που διαχειρίζεται 65 δισ. και είναι γνωστός στην Ελλάδα καθώς έχει τα Club Med, το 14% της Folli Follie και συµµετέχει στην κοινοπραξία για το Ελληνικό.