Νέο σερί εξαγορών καταγράφεται και φέτος στην εγχώρια αγορά της πληροφορικής. Πριν ακόμα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2026, η χρονιά αρχίζει να δείχνει ήδη «γεμάτη» από εξελίξεις, με deals διαφορετικού μεγέθους, τα οποία εντείνουν το ενδιαφέρον για όσα θα συμβούν στη συνέχεια.
Η είσοδος σε νέα τεχνολογικά πεδία -που αφορούν συγκεκριμένους και επίκαιρους κλάδους- , η γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων τους, αλλά και η δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων πλέον, αποτελούν τρεις βασικές παραμέτρους, που συνοψίζουν την ουσία των -μέχρι στιγμής- συμφωνιών για τις ελληνικές εταιρείες, ενόψει των σχεδιασμών τους για την «μετά RRF εποχή».

Τι έπεται; Επικρατεί η εκτίμηση, μεταξύ στελεχών, ότι «τρέχει» ένας νέος κύκλος συγκέντρωσης στην πληροφορική, με έναν εκ των στόχων τη συγκρότηση «εθνικών πρωταθλητών», ικανών να προσελκύσουν επενδυτές και από το εξωτερικό, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την επόμενη μέρα. Είτε τη στρατηγική συμμετοχή ισχυρών διεθνών «παικτών» στη μετοχική σύνθεση των ελληνικών ομίλων είτε και την πιθανή εξαγορά τους από αυτούς, εφόσον υποβληθεί μια δελεαστική πρόταση.

Περίπου δηλαδή ότι έγινε το 2024, στις υποθέσεις των Epsilon Net, Entersoft BETA CAE Systems. Στην πρώτη περίπτωση, υπενθυμίζεται, το αμερικανικό mega fund General Atlantic και η Εθνική Τράπεζα απέκτησαν το μερίδιο μειοψηφίας της άλλοτε εισηγμένης, η δεύτερη εξαγοράστηκε από τον όμιλο Olympia με την υποστήριξη της Imker Capital και εν συνεχεία συγχωνεύθηκε με την SoftOne για να προκύψει η Entersoftone και στην τρίτη, οι επίσης Αμερικανοί της Cadence Design Systems εξαγόρασαν την BETA CAE Systems, με το αντάλλαγμα να δίνεται σε χρήματα και σε μετοχές.

Το 2025 έπεσε ο πήχης ως προς την αξία των συναλλαγών, αν και σημειώθηκε πάλι ένας διψήφιος αριθμός από deals. Το 2026 ωστόσο οι πρώτες 6+1 κινήσεις φαίνεται να διέπονται από άλλη φιλοσοφία και να διαθέτουν άλλα χαρακτηστικά, κυρίως το «διπλό deal» της Real Consulting, αν και ασφαλή συμπεράσματα θα εξαχθούν αυτονόητα στο τέλος της χρήσης…

Το χρονικό των συμφωνιών – Ποια χάλασε

«Ποδαρικό» στο 2026 έκανε μια «μικρή» εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ- η Softweb Adaptive I.T. Solutions, με τη συμφωνία εξαγοράς του 51% της Alphabit Cybersecurity, αναπτυσσόμενης εταιρείας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, έναντι 1.224.000 ευρώ.
Μετά από μια εβδομάδα, στα μέσα του ιδίου μήνα, η Real Consulting, μέλος της Κύριας Αγοράς του Χρηματιστηρίου, ανακοίνωσε την αύξηση του μετοχικού ποσοστού της στην ρουμανική Smart UX Development S.R.L. κατά επιπλέον 2% (σε 97% συνολικά) με τίμημα 260.000 ευρώ, συναλλαγή η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής επέκτασης της πρώτης στον κλάδο των utilities, σαν «ορεκτικό» για όσα θα επακολουθούσαν. Και στις 9 Φεβρουαρίου έγινε γνωστή η εξαγορά της OTS, με παράλληλη είσοδο ισχυρών επενδυτών στην μετοχική σύνθεση της Real Consulting, συμπεριλαμβανομένων των ομίλων Intracom, Μοtor Oil, Blue Oak (Δημήτρης Θεοδωρίδης), Red Arrow Holdings (Μιλτιάδης Μαρινάκης) και με τον συνδυαστικό κύκλο εργασιών του νέου σχήματος να προσεγγίζει τα 67 εκατ. ευρώ.

Το μεν μετοχικό μερίδιο ύψους 32,56% της Real Consulting που τέθηκε προς πώληση στους νέους μετόχους κοστολογήθηκε 32,9 εκατ. ευρώ, η δε αποτίμηση της OTS υπολογίσθηκε σε 46,93 εκατ. ευρώ, στη μεγαλύτερη μέχρι τώρα φετινή συναλλαγή του κλάδου. Την Τρίτη (17/3) η Real Consulting ανακοίνωσε μάλιστα την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της για ΑΜΚ 3,68 εκατ. ευρώ με εισφορά σε είδος, μέσω απόκτησης του 100% της OTS, η οποία ολοκληρώθηκε 2 ημέρες αργότερα

Τις προθέσεις τους για την επιπλέον μεγέθυνση των ομίλων τους επιβεβαίωσαν με τις νέες επενδύσεις τους άλλες δυο εισηγμένες, οι Profile και QnR:
Η πρώτη ολοκλήρωσε εντός των δυο πρώτων μηνών του 2026 τις εξαγορές του 87,23% της Algosystems στην Ελλάδα (22/1) και της Contemi στη Βρετανία (2/2) με τιμήματα, αντίστοιχα, 3,7 εκατ. ευρώ και 3,8 εκατ. ευρώ, που αποτελούν «το συνολικό ποσό εκάστης επένδυσης στις εξαγορασθείσες εταιρείες».

Επίσης, όπως έχει αναφέρει το newmoney σε ρεπορτάζ του (3/1/2026 και 9/2/2026), η Profile κινείται για άλλη μια εξαγορά στο εξωτερικό, χωρίς πάντως να υπάρχει προς το παρόν οριστική εξέλιξη (σ.σ. η εισηγμένη εξέδωσε πρόσφατη ανακοίνωση σε ανάλογο ύφος).

Από την πλευρά της, η QnR Group ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο (16/2) τη συμφωνία της για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού 51% της MTIS S.A., ενός διεθνώς αναγνωρισμένου παρόχου προηγμένων τεχνολογικών λύσεων με ισχυρό αποτύπωμα στη ναυτιλιακή τεχνολογία και την αμυντική τεχνολογία (defence-tech), με εφαρμογές διττής χρήσης (dual-use), που εξυπηρετούν τόσο εμπορικές όσο και επιχειρησιακές / κρατικές ανάγκες.

Αντίστροφα, η QnR ενημέρωσε (20/2) ότι δεν προχώρησε τελικά η εξαγορά του 51% της Alpha Cons (οι δυο εταιρείες τοποθετήθηκαν δημόσια για το γεγονός).

Τέλος, στις 29/1 Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης Performance Technologies ενέκρινε την εξαγορά του 100% της Ascentum Κτηματική Και Τουριστική Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης έναντι 1,5 εκατ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε στις 6/3/2026 και δεν αφορά, σε αυτή την περίπτωση, την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας στον κλάδο της πληροφορικής, αλλά εξυπηρετεί έναν διαφορετικό σκοπό…
(Η εταιρεία διευκρίνισε ότι η εν λόγω εξαγορά εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της, συμβάλλοντας στη σταδιακή απεξάρτησή της από την αβεβαιότητα των μισθωτικών συμβάσεων και διασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα ενιαίων και λειτουργικά κατάλληλων χώρων για την απρόσκοπτη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της, χωρίς να τίθεται θέμα εισόδου της στο χώρο του real estate.).

Δυο νέες εταιρείες, μια πώληση

Στον ευρύτερο κλάδο, σημειώθηκαν εξελίξεις οι οποίες συσχετίζονται με την ίδρυση δυο νέων ελληνικών εταιρειών. Αρχές Ιανουαρίου(7/1), ανακοίνωσε την έναρξη της λειτουργίας της η SecGrid, που δραστηριοποιείται στον χώρο της κυβερνοασφάλειας και του ψηφιακού μετασχηματισμού για σύγχρονες επιχειρήσεις, ενώ τον Μάρτιο (2/3) η ThreatScene και το EFA Group έκαναν γνωστή την σύσταση της THYREOS CYBER, κοινής εταιρείας (joint venture), με στόχο την ανάπτυξη προηγμένων δυνατοτήτων αμυντικής κυβερνοασφάλειας.

Στη λίστα των deals του 2026 προστέθηκε, σε ένα «συγγενές» αντικείμενο από την αγορά της πληροφορικής, η εξαγορά της ελληνικής startup interworks.cloud από τον αμερικανικό εισηγμένο όμιλο Climb Global Solutions (Nasdaq) με φερόμενο τίμημα ύψους 9,4 εκατ. δολ., με φόντο την ενίσχυση της παρουσίας και των δυνατοτήτων του σχήματος στη διανομή cloud και λογισμικού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη

Τραπεζικός συναγερμός για το ψηφιακό ευρώ: Οι προειδοποιήσεις Ορσέλ και το στοίχημα της UniCredit στην Ευρώπη

Στάσσης: Θωρακισμένη η ΔΕΗ από τους κραδασμούς της κρίσης στη Μέση Ανατολή

ΤΙΤΑΝ: Με φόρα στο 2026 και «κρυφό» upside από τις εξαγορές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα