Επιχειρήσεις

O όμιλος Μαντωνανάκη έχασε τις προσφυγές στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για τα πρόστιμα

  • Μαριάννα Τζάννε


Απορρίφθηκαν οι προσφυγές για τα πρόστιμα των αυθαίρετων κατασκευών - Το σήριαλ της δικαστικής διαμάχης της Αττικός Ήλιος που διαχειρίζεται το παραλιακό πεντάστερο ξενοδοχείο

Σε μια ατέλειωτη δικαστική διαμάχη συνεχίζει να βρίσκεται η Αττικός Ήλιος που διαχειρίζεται με πολυετή σύμβαση παραχώρησης το Grand Resort Lagonissi, προσθέτοντας ακόμη ένα κομμάτι στο σύνθετο παζλ για το παραλιακό πεντάστερο ξενοδοχείο.

Η Αττικός Ήλιος, έχασε τις τελευταίες μέρες την υπόθεση για τα πρόστιμα που της είχε επιβάλλει για αυθαίρετες κατασκευές η πολεοδομία Μαρκοπούλου μετά από αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ).

Στο ΑΕΔ είχε προσφύγει η Αττικός Ήλιος εξαιτίας των διαφορετικών αποφάσεων που υπήρξαν για την επιβολή προστίμων μεταξύ των δύο ανώτατων δικαστηρίων (ΣτΕ και Αρείου Πάγου), επικυρώνοντας σχετικές διαιτητικές αποφάσεις, μετά από προσφυγή του δήμου Μαρκοπούλου στον οποίο υπάγεται η Πολεοδομία.

Υπενθυμίζεται ότι με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκαν το 2015 είχαν απορριφθεί αιτήσεις ακυρώσεως της εταιρείας κατά αποφάσεων της Πολεοδομίας Μαρκοπούλου για αυθαίρετες κατασκευές στο τουριστικό συγκρότημα με την επιβολή σε βάρος της προστίμων πολλών δεκάδων εκατομμυρίων.

Πρόσφατα με τέσσερις συνολικά αποφάσεις το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης για τις οποίες ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το σκεπτικό ωστόσο νομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μια θετική τροπή στο μεγάλο και πολύχρονο δικαστικό μέτωπο που έχει ανοίξει ο όμιλος Μαντωνανάκη με το δημόσιο. Σημειώνεται ότι η Αττικός Ήλιος έχει κερδίσει  πρόσφατα με επτά διαιτησίες το αστρονομικό ποσό των 626 εκ. ευρώ εναντίον της ΕΤΑΔ , ολοκληρώνοντας με τον πλέον συμφέρον τρόπο, ένα μακρύ κύκλο ατελέσφορων διαπραγματεύσεων μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και της τουριστικής επιχείρησης που συνιστά μια καυτή πατάτα για την σημερινή κυβέρνηση.

Για την υπόθεση ανακύπτουν πλήθος από ερωτήματα, μιας και ο όμιλος Μαντωνανάκη μπροστά στις ισχυρές πιέσεις των τραπεζών που είχαν καταγγείλει τα δάνειά του, είχε δεχτεί να συμβιβαστεί προ διετίας και να κλείσει η αντιδικία με το δημόσιο με απαιτήσεις ύψους 85 εκ. ευρώ.  Ωστόσο, η αρχική αυτή κατάληξη των διαπραγματεύσεων ουδέποτε εξελίχθηκε σε συμφωνία με αποτέλεσμα στην πορεία οι απαιτήσεις της Αττικός Ήλιος να εκτιναχθούν.

Αφορμή προβάλλουν οι αγεφύρωτες διαφορές με το δημόσιο σχετικά με παρακείμενη έκταση του Grand Resort Lagonissi, για την οποία υπήρχε συμφωνία να παραχωρηθεί στην εταιρεία για την επέκταση των δραστηριοτήτων της. Η έκταση δεν παραδόθηκε για διάφορους λόγους και έκτοτε έχει ανοίξει ένας πολύχρονος δικαστικός κύκλος μεγάλων αποζημιώσεων από την πλευρά της τουριστικής εταιρείας.