Αύριο Κυριακή 20 Φεβρουαρίου αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως από τα μέλη του ΣΥΝΚΑ – Προμηθευτικού και Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης στη συμφωνία με τη «Μασούτης».  Aντικείμενο της γενικής συνέλευσης είναι η έγκριση απόσχισης του κλάδου χονδρικού και λιανικού εμπορίου του ΣΥΝΚΑ και η δημιουργία νέου εταιρικού σχήματος το οποίο θα ονομάζεται ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε, εξέλιξη που θα δημιουργήσει το έδαφος για την αλυσίδα απ’ τη Θεσσαλονίκη να αποκτήσει σημαντικό αποτύπωμα στην αγορά της Κρήτης – και όχι μόνο – που σήμερα η ΣΥΝ.ΚΑ. εμφανίζεται να ελέγχει ως και 20%.

Εν όψει και της αυριανής γενικής συνέλευσης, ο ΣΥΝΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση που διένειμε στα τοπικά μέσα και στην οποία φιλοξενούνται και δηλώσεις του κ. Ιωάννη Μασούτη. «Μέσω της συμφωνίας, θα διασφαλιστούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις στο άμεσο μέλλον και ο ΣΥΝ.ΚΑ θα αποκτήσει ένα δυνατό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην γεωγραφική περιοχή της Κρήτης όπου και θα παραμείνει η δραστηριότητά του. Δέσμευση αποτελεί η δημιουργία ενός ευέλικτου εταιρικού σχήματος με επίκεντρο τον σεβασμό στον πελάτη, την ενίσχυση των τοπικών παραγωγών, τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών. “H ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ έκλεισε με επιτυχία το 2021 διατηρώντας τον κύκλο εργασιών του 2020 και παρουσιάζοντας αυξημένα κέρδη σε μια οικονομική συγκυρία με αυξημένα έξοδα λόγω του Covid 19. Πιστοί στο επενδυτικό μας πλάνο και με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των λειτουργειών μας, ξεκινάμε το 2022 με μια στρατηγική συνεργασία με την Κρητική αλυσίδα SYNKA super markets από την οποία προκύπτει ένα ισχυρό εμπορικό σχήμα που καλύπτει γεωγραφικά σχεδόν όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για την συνεργασία δύο Ελληνικών Αλυσίδων super market, με ιστορία άνω των 40 ετών και πολλά κοινά στοιχεία στην φιλοσοφία τους, όπως η έντονη κοινωνική τους παρουσία, ο ανθρώπινος προσανατολισμός τους και η συνεισφορά τους στην τοπική οικονομία.”

Ο Δημήτρης Αλεξάκης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. των SYNKA super markets, σημείωσε σχετικά: «Ο ΣΥΝ.ΚΑ για πάνω από 40 χρόνια δραστηριότητας στην ελληνική αγορά συνεχίζει να αναπτύσσεται προσηλωμένα στις ίδιες αρχές, με σεβασμό στους εργαζόμενους, τους συνεργάτες, τους πελάτες και κυρίως τα μέλη του. Η απόφαση λήφθηκε με άξονα τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη προς την οικογένεια Μασούτη αλλά και κυρίως τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders) με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό του ΣΥΝΚΑ, να καταστεί η κυρίαρχη Αλυσίδα στην Κρήτη, όπου και θα επικεντρωθεί η δραστηριότητά του στο μέλλον. Είμαι πεπεισμένος ότι με το νέο εταιρικό σχήμα θα δημιουργήσουμε υπεραξία τόσο για τον τελικό καταναλωτή, προσφέροντας value for money υπηρεσίες και προϊόντα, τους προμηθευτές και παραγωγούς της Κρήτης στους οποίους δίνουμε πρόσβαση σε ένα ισχυρό, πανελλαδικό δίκτυο καταστημάτων, αλλά κυρίως στα μέλη του συνεταιρισμού, ενισχύοντας τις επενδύσεις τους και κατ’ επέκταση το ύψος των μερισμάτων”.

H ΣΥΝ.ΚΑ που έχει έδρα στα Χανιά, έχει καταστήματα στην Κέρκυρα (μέσω της εξαγοράς της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Δήμητρα Μαρκάτο) αλλά και στις Κυκλάδες μέσω της εξαγοράς της Βιδάλης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, το 2020 ο τζίρος ανήλθε στα 186,2 εκατ. ευρώ από 189,18 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019 και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στις 524 χιλ. ευρώ, από 688 χιλ. ευρώ το 2019. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2021 έκλεισε με σαφή άνοδο των πωλήσεων χάρη στην «εκτίναξη» της τουριστικής κίνησης.

Η είδηση περί επικείμενης συμφωνίας με την Μασούτης έρχεται λίγο μετά την γνωστοποίηση εκ μέρους του ΣΥΝ.ΚΑ ότι θα ξεκινούσε τη διαδικασία εταιρικού μετασχηματισμού προχωρώντας σε απόσχιση του κλάδου χονδρικού και λιανικού εμπορίου και στη σύσταση νέας εταιρείας με την επωνυμία «ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Ανώνυμος Εταιρεία». Το ύψος της επί της Αρχής συμφωνίας δεν έχει γίνει γνωστό. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με τη γνωμοδότηση που υπογράφουν οι ορκωτοί ελεγκτές για την απόσχιση της δραστηριότητας χονδρικού – λιανικού εμπορίου και ένταξη του στην υπό σύσταση ΑΕ, η καθαρή θέση του κλάδου “χονδρικού και λιανικού εμπορίου” του Συνεταιρισμού εκτιμήθηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου στα 3,61 εκατ. ευρώ περίπου. Ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης ιδρύθηκε το 1979, από 482 ιδρυτικά μέλη, με έδρα την πόλη των Χανίων. Το δίκτυο του σήμερα σε Κρήτη, Κέρκυρα και Κυκλάδες φθάνει τα 77 καταστήματα και έχει πάνω από 1.600 εργαζόμενους.

Διαβάστε ακόμη

H Aγγελοπούλου, ο Σερ Μάικλ Κέιν και η δημοπρασία εκατομμυρίων λιρών

«Πλανήτης Μύκονος»: Σε πλειστηριασμό βενζινάδικο με τιμή πρώτης προσφοράς 1,7 εκατ. ευρώ! (pics)

Help desk των τραπεζών για 39.000 ρυθμίσεις χρεών από κόκκινα δάνεια