Υψηλές προσδοκίες τρέφει ο όμιλος Quest  από το πολύ πρόσφατο νέο «άνοιγμα» που έκανε στην αγορά της Ρουμανίας με την διανομή προϊόντων της Xiaomi.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα άρχισε στα μέσα περίπου του πρώτου τριμήνου του 2023 και αφορά όλη την γκάμα της δημοφιλούς κινεζικής μάρκας, ενώ είχε προηγηθεί η αντίστοιχη προεργασία ενός τουλάχιστον εξαμήνου νωρίτερα, όπως ανέφεραν στελέχη της διοίκησης μετά από το τέλος της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Αξίζει να σημειωθεί. μάλιστα. ότι η πολλά υποσχόμενη τοπική αγορά στον κλάδο των κινητών τηλεφώνων κυμαίνεται σε αξία μεταξύ 1 και 1,5 δισ. ευρώ και συνολικά θεωρείται διπλάσια σε μέγεθος από την ελληνική στον τομέα των ηλεκτρονικών ειδών στα οποία έχει παρουσία το συγκεκριμένο brand. Με δεδομένο ότι η Xiaomi κατέχει προς το παρόν ένα σχετικά χαμηλό (διψήφιο) μερίδιο αγοράς στην Ρουμανία, διαπιστώνονται σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης εκεί.

Ο όμιλος Quest ξεκίνησε μάλιστα συνεργασία με δυο ισχυρούς retailers και γνωστή ηλεκτρονική πλατφόρμα (marketplace). Δεν αποκλείεται δε, να επεκταθεί μελλοντικά στην βαλκανική χώρα και με άλλα αντικείμενα.

Οι Εμπορικές Δραστηριότητες αποτελούν άλλωστε την «αιχμή του δόρατος» του, καθώς αντιπροσωπεύουν πάνω από τα 2/3 των πωλήσεών του (198,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του ’23, από τα 286 εκατ. ευρώ) με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης (+22,5%). Επίδοση που αποδίδεται κυρίως στις πωλήσεις που καταγράφει το οικοσύστημα της Apple, κάτι το οποίο έχει επισημανθεί και προηγουμένως, αλλά και στις πωλήσεις των κλιματιστικών.

Το πλάνο για την Xiaomi στην Ρουμανία ενισχύει περαιτέρω τις προοπτικές του εμπορικού τομέα, με τον CEO, Απόστολο Γεωργαντζή, να μιλά χαρακτηριστικά για «μελλοντική πηγή ανάπτυξης».

Μια άλλη είδηση που «βγήκε» από την Γ.Σ. είναι η αισιόδοξη εκτίμηση της διοίκησης ότι η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου θα ξεπεράσει φέτος το ρεκόρ του 2021, χρονιά κατά την οποία αποεπένδυσε από τον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών και πούλησε την Cardlink με υψηλή υπεραξία στην γαλλική Worldline.

Το παρών στην Γ.Σ. έδωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Quest, Θεόδωρος Φέσσας, ενώπιον του οποίου επιβεβαιώθηκε προς τους μετόχους η θετική πορεία στο πεντάμηνο του ’23, με αύξηση πωλήσεων και κερδών, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον πληθωρισμό και τις πιέσεις που δέχονται τα εισοδήματα.

«Δεν είδαμε κάτι δραματικά διαφορετικό. Μερικοί μήνες είναι καλύτεροι, μερικοί όχι το ίδιο καλοί. Οι εκλογές έχουν έναν στατικό χαρακτήρα», σχολίασε ο κ. Γεωργαντζής, σε ερώτηση αν το γεγονός ότι η χώρα διανύει μια εκλογική χρονιά επιδρά στην ζήτηση.

Ισχυρές προοπτικές σε όλους τους τομείς

«Πολλά υποσχόμενοι» χαρακτηρίσθηκαν επίσης –για άλλη μια φορά- οι κλάδοι της εμπορίας κλιματιστικών, της πληροφορικής, των ταχυμεταφορών και της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Στην πρώτη περίπτωση έγινε λόγος για τις αυξημένες πωλήσεις των θυγατρικών ΓΕ Δημητρίου (Toyotomi) Clima Quest (Gree) και για τα προγράμματα επιδοτήσεων για την αντικατάσταση παλαιών οικιακών συσκευών. Η ΓΕΔ, όπως ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ το newmoney, προσβλέπει σε έσοδα 60 εκατ. ευρώ το 2023, από 32 εκατ. ευρώ το 2022, μετά και από την είσοδο της Quest Holdings στην μετοχική της σύνθεση ως στρατηγικού επενδυτή με business plan 30 εκατ. ευρώ…

Για την πληροφορική, ο κ. Φέσσας επανέλαβε ότι πέρυσι δεν εγγράφηκε «ούτε ευρώ» στον ισολογισμό της Uni Systems από τα ψηφιακά έργα του RRF, παρότι έχει μέχρι σήμερα κερδίσει πολλούς διαγωνισμούς. Έσοδα τα οποία θα τρέξουν όμως από το 2023 και σε συνδυασμό με το συνολικό ανεκτέλεστο των 550 εκατ. ευρώ, όσο και με την ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό, αναμένεται να αποφέρουν νέα εκτίναξη πωλήσεων και κερδοφορίας και από αυτό το «μέτωπο».

Ισχυρές θεωρούνται οι προοπτικές και στον κλάδο των ταχυμεταφορών, όπου η ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσης των+45 εκατ. ευρώ για το νέο logistics hub της ACS στο Αιγάλεω υπερτριπλασίασε την δυνατότητα διαλογής δεμάτων.

Στην ενέργεια, αν και οι πωλήσεις δεν είναι υψηλές όσο σε άλλους κλάδους, εμφανίζουν μεγάλο περιθώριο κέρδους και στόχο αποτελεί ο διπλασιασμός σε βάθος χρόνου του χαρτοφυλακίου φ/β των 35 MW της Quest Energy, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν για τις ΑΠΕ.

Η γραφειοκρατία, όπως τονίστηκε, προκαλεί καθυστερήσεις έως και 10 μηνών για την σύνδεση ενός έτοιμου φωτοβολταϊκού πάρκου. Οι φετινές επενδύσεις, υπενθυμίζεται, θα ανέλθουν στα 30 εκατ. ευρώ και λίγο-πολύ θα κατευθυνθούν σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων του ομίλου.

Στην διάρκεια της Γ.Σ. υπήρξε ενημέρωση, ανάμεσα σε άλλα, ότι έχουν πραγματοποιηθεί δυο σημαντικά βήματα στο θέμα της προστασίας του ομίλου επί 24ώρου βάσεως από κακόβουλες απόπειρες κατά των συστημάτων του και της εξουδετέρωσης κινδύνων από πιθανούς εισβολείς, με ειδική συνεργασία στην κυβερνοασφάλεια και με την εκπαίδευση του προσωπικού κατά του phishing.

«Ο κίνδυνος είναι σοβαρός και καταπολεμάται μόνο με συνεχή εγρήγορση», σχολίασε ο κ.Φέσσας.

Η Γ.Σ. ενέκρινε μέρισμα 0,20 ευρώ μικτό ανά μετοχή. Παράλληλα, ετοιμάζει δημόσια πρόταση για το ποσοστό των υπόλοιπων μετοχών (κάτω του 1%) της ΓΕ Δημητρίου, σε τιμή που θα ορίσει ανεξάρτητος εκτιμητής.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί ο ESM έδωσε εύσημα στην Ελλάδα – Η «συνταγή» για αντοχή και στήριξη μέσα στην κρίση

Οι υπό σύνταξη Συριζαίοι και η κάθοδος της Ζωής, ο Τέλης και ο Τσάκος έγιναν τραπεζίτες, ο Σωκράτης και τα τζάμια και ο Πωλ λοξώς…

Ναυάγιο στην Πύλο: Εννέα συλλήψεις διακινητών – Αιγύπτιοι από 20 έως 40 ετών οι κατηγορούμενοι (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ